Bemesting Hortensia Hydrangea Arborescens 'Annabelle' Hortensia's houden van een zure grond. Bestel daarom altijd bij uw aankoop onze aanplantgrond voor zuurminnende planten mee. Daarna jaarlijks bemesten begin april met zuurminnende tuinmest of tuinturf, deze zit vol kali, ijzer en magnesium.
Geef de planten wat speciale langwerkende hortensiamest of 'gewone' organische mest. Organische mest is van dierlijke of plantaardige oorsprong, bijvoorbeeld gedroogde koemest of oude stalmest. Ze bevatten veel voedingsstoffen en sporenelementen. De mest werkt ongeveer drie maanden.
Voor het bemesten van hortensia kan je hortensiamest of organische mest gebruiken. Organische mest heeft een dierlijk of plantaardig karakter en bevat bovendien veel voedingsstoffen en sporenelementen. Na het aanbrengen van de mest op de hortensia werkt het ongeveer drie maanden.
U kunt ook kort na de winterperiode gedroogde koemest en eventueel wat turf door de bovenlaag van de grond rondom de planten mengen. Wilt u de zuurgraad van de grond verlagen dan wat turfmolm door de grond mengen. Belangrijk: Vanaf begin augustus de hortensia's in uw tuin geen voeding meer geven.
Verzorgingtips. Zorg daarnaast dat de grond waar de hortensia in staat zuurder blijft, verbeter de grond bijvoorbeeld met Bio Hortensia Potgrond of strooi wat turf om de plant. Kalk maakt de grond minder zuur, gebruik dit dus niet in de buurt van een hortensia.
Een hortensia kan niet tegen te veel zonlicht. Te veel zonlicht kan er voor zorgen dat de bloemen gaan verbranden. Je krijgt dan droge bloemknoppen en brandplekken op de bloemen. Wanneer jouw hortensia te veel water ontvangt kan er wortelrot ontstaan en kunnen de bloemen en bladeren slap gaan hangen.
Voor een goede groei en bloei is het belangrijk om de hortensia's 2x per jaar te bemesten. De eerste keer tussen maart en juni en de tweede keer tussen juli en september. De hortensia is een zuurminnende plant, dit betekent dat ze beter groeien in een zure grond.
De hortensia is in de herfst en winter tevreden als u het één keer per twee weken water geeft. Behandel uw hortensia als een mens en geef het een drinkglas (250 ml) per keer. Geef de hortensia zeker niet meer, de grond moet namelijk vochtig zijn en niet te nat.
Over het algemeen hebben hortensia's in een arme zandgrond meer voedingsstoffen oftewel regelmatig bemestingen nodig dan wanneer ze in normale tuingrond staan. Jaarlijks wordt compost rondom de bloeiende struiken aangebracht.
Op gras is advies 3 x per jaar te strooien 1e feb-apr 2e juni-aug 3e sept-nov. Wilt u koemestkorrel bij planten strooien kan dat ook natuurlijk 1 handjes vol per plant. Bij haagplanten is advies om 1 zak 10 kg per 10-15 meter te strooien.
Naast goede grond, hebben hortensia's ook behoefte aan goede voeding. Bij voorkeur een voeding die naast een hoog kaligehalte ook ijzer en magnesium bevat.
Koemest en paardemest
Die is van nature stikstofrijk en zuur en daardoor een goede optie voor hortensia's.
Als een blauwe hortensia blauw moet blijven moet turf of zure naaldgrond worden toegevoegd. Beide toevoegsels zorgen bovendien voor een betere opslag van het water. Hortensia's voelen zich in de buurt van een azalea of rododendron erg prettig. Op het balkon kunnen hortensia's in grote potten worden gehouden.
Verzorgen van de Hydrangea Arborescens Annabelle
De Annabelle heeft bijna geen last van ziektes en plagen. Ze is wel erg dorstig. Dus geef haar vooral in de zonnigere periodes veel water. Als je merkt dat de Annabelle wat slap gaat hangen of gele bladeren krijgt dan heeft ze waarschijnlijk meer water nodig.
Bemest een hortensia in maart of april voor de eerste keer met organische meststoffen die langzaam vrijkomen. Vervolgens kunt u in juli of augustus een tweede bemesting doen, en dit proces elk jaar herhalen voor een optimale bloei.
Een hortensia Annabelle kun je het beste planten humusrijke grond en of zure grond.
Wanneer je teveel water geeft, of wanner het water rond de plant stagneert (blijft staan), staat je hydrangea “met zijn voeten in het water”. Je loopt dan het risico dat de fijne haarworteltjes gaan rotten. Die fijne worteltjes zitten aan het uiteinde van de hoofdwortels en zorgen voor de opname van voeding en vocht.
Organische meststoffen zijn meststoffen die volledig zijn opgebouwd uit natuurlijke grondstoffen van plantaardige of dierlijke oorsprong. De voedingselementen in organische meststoffen, waaronder stikstof, fosfor en kalium, komen vrij wanneer bodemorganismen zoals nuttige bacteriën en schimmels de mestkorrels afbreken.
Een leuke bodembedekker onder bijvoorbeeld een Hortensia 'Hydrangea' is de wintergroene bodembedekker Maagdenpalm 'Vinca'. Populaire bodembedekkers is moestuinen zijn de Bosaardbei 'Waldsteinia' en Kruiptijm 'Thymus'.
Licht: De Hortensia Annabelle staat graag op een plek in de halfschaduw. Een plek in de volle zon wordt ook verdragen, zolang de bodem genoeg vochtig blijft. In de volle zon moeten ze dus regelmatig water krijgen om niet uit te drogen.
Het blad bij de Annabelle is erg dun, dus vatbaar voor de felle zon die dan meer verdamping veroorzaakt. De plek moet vochtig zijn. Of de plek dient anders te worden, of de grond dient verbeterd met tuinturf of turfmolm.
Snoeien van hortensia 'Annabelle'
Afbeelding: Hydrangea arborescens 'Annabelle'. Het snoeien van deze hortensia is dan ook zeer eenvoudig: wij adviseren om ALLE takken terug te knippen tot 10-20 cm boven de grond als de ergste winter voorbij is. Meestal is dit eind februari of begin maart.
Staan uw hortensia's op te droge grond en geeft u de planten op droge gronden ook niet tijdig extra water dan zullen uw planten er weinig fleurig bij staan. De kans dat ze enkel wat takjes vormen en geen of nauwelijks bloemen is dan groot.
De uitgebloeide bloemen van een hortensia knip je af net boven de al gegroeide bladknoppen, het liefst zo hoog mogelijk. De uitgebloeide bloemen kan je er gedurende het gehele jaar uit knippen, maar als je ze in de winter laat zitten beschermen ze je plant nog de hele winter tegen de vorst.
Het is dus sterk af te raden om lavendel te bemesten. Gebruik daarvoor kalkrijke grond. Lavendel is een kalk minnende plant die je zowel in het najaar en in de winter als in het vroege voorjaar kalk mag geven.