Krab is niet alleen lekker bij groente en rijst of aardappels, maar is ook heerlijk als het versnipperd wordt door salades, op brood of over pizza. Er bestaan ook zogenaamde krabsticks.
Het witte zachte vlees van krab wordt over de hele wereld gezien als een echte lekkernij. Krabben worden meestal levend verkocht, zodat ze extra lang vers blijven waardoor ook de smaak optimaal blijft. Krab is lekker bij salades, in sushi en ook bij groente, rijst en aardappelen of gewoon als hapje.
Krabben zijn familie van de kreeftachtigen en zijn te herkennen aan hun ronde lijfje met tien poten. De voorste twee poten hebben twee grote scharen waarmee ze hun prooien kunnen aanvallen. De smaak is vrij zoet en een stuk verfijnder dan die van kreeft.
Leg de krab ondersteboven met de achterkant naar je toe. Trek met een draaiende beweging eerst de scharen en de poten van het lijf. Voel waar de verbinding zit tussen het lichaam van de krab en het harde pantser. Gebruik je vingers of een mes om het kopborststuk los van de schaal te breken.
Pak het achterlijf van de krab met een tang beet. Laat de krab in 5-7 min. gaar koken. Neem dan de krab uit het water en doe hem gelijk in een bak koud water.
De Kingcrabvisser is zo'n beetje het gevaarlijkste beroep ter wereld en wordt uitgeoefend op de zeeen in het hoge noorden. Het vissen naar deze diepzeekrabben heeft al wat vissers het leven gekost. De prijs voor het uitoefenen van dit beroep is dus hoog.
Een krab met een smal, spits, driehoekig achterlijf, in de vorm van een vuurtoren, is een mannetje. Die heeft daar twee piemels onder zitten, eentje links en eentje rechts. Eigenlijk zijn het omgebouwde pootjes.
Haal de krabben uit de bouillon. Wrik de onderkant van het pantser los en haal er alle vlees uit. De scharen gaan eraf, breek ze met een stevige tik van de hamer of een mes en haal het vlees eruit. Je kan nu het krabbenvlees zo opeten of in kleine stukjes snijden om verder te verwerken.
Ongeveer 500 - 600 gram in bruto gewicht. Let op, de aangeduide prijs een PRIJS BIJ BENADERING, €26,80 is de prijs PER KILO. Uw krab wordt afgewogen (en dan al dan niet gekookt) en heeft dus een individuele prijs.
Gekookt krabvlees is in allerlei vormen te koop: vers, diepgevroren en in blik. De meeste delen van de krab kunnen gegeten worden maar vaak worden alleen de scharen verkocht, die in sommige landen als een echte lekkernij beschouwd. Het vlees is mild, visachtig en heeft een typische zoetige smaak.
In rauwe schaal- en schelpdieren zoals rauwe mosselen of rauwe oesters kan het norovirus voorkomen. Dit kun je niet zien of ruiken, maar je kunt dan wel last krijgen van misselijkheid, braken en diarree. Om dit risico niet te lopen kun je schaal- en schelpdieren beter niet rauw eten.
Een eerste belangrijk argument waarom kreeft levend verkocht en bereid wordt, is voedselveiligheid. Kreeften (en andere schaaldieren) worden vaak als ideale huisvesting gezien door schadelijke bacteriën. Wanneer hun gastheer dood is, verspreiden die zich nog sneller.
HET RESULTAAT Met een score van 9/10 kwam Delhaize King Crab (Delhaize) als beste uit de bus. Met de plaatsen 1 t.e.m. 4 is het duidelijk dat koningskrab de lekkerste keuze is als je voor krab in blik gaat. De beste van de gewone krab werd Cora met 6/10.
Haal het corail ofwel de kuit uit de krab.
Zij bevatten ook de “corail” de “koraal” dit zijn dus de toekomstige eitjes en die hebben een mooi rood kleur maar smaken eigenlijk naar niet veel... De vrouwtje zijn meestal ook veel gevulder, dat is bij de mensenvrouwtjes ook zo !
De grootste krab die ooit in Europa te zien is geweest is de reuzenspinkrab. Hij is nu – als hij zijn poten uitstrekt – 3,5 meter lang, maar hij groeit nog steeds! Hoe ziet zo'n reuzenkrab er uit?
DAGPRIJS KAN SCHOMMELEN - PRIJS PER KILO € 129.50
Deze kingkrab uit Noorwegen kan je in zijn geheel zowel levend als gekookt bij ons verkrijgen. Deze kanjers wegen gemiddeld 3kg per stuk! De smaak van de Noorse kingcrab is zoet en is vergelijkbaar met de red king crab uit Alaska.
De rode koningskrab kan maximaal 20 jaar oud worden en een spanwijdte halen van 1,80 meter bij een gewicht van 10 kg. De soort heeft 6 poten en 2 geschaarde voorpoten (de klauwen).
Gekookte langoest en krab moeten in een luchtdichte bak of zak bewaard worden in de koelkast en binnen twee tot drie dagen gebruikt worden. In de vriezer zijn ze tot 6 maanden goed te bewaren.
Deksel op de pan en een kleine 10 minuten laten stomen op een laag pitje (net niet aan de kook). de krab is klaar als het vlees korrelig word.
Dompel de krabbetjes in een pan met kokend heet water en schud de krabbetjes flink heen en weer, zodat alle ongerechtigheden los weken. Was de krabben goed schoon met azijn en water. Spoel ze daarna af met stromend koud water en laat ze goed uitlekken.
En nu blijkt dat de Aziatische kokoskrab (Birgus latro) inderdaad het hardst knijpt van alle schaaldieren: 3.300 newton, ofwel vijfmaal zo hard als een mens kan bijten. Dat constateren Japanse onderzoekers na metingen van 29 wilde krabben.
Hoe lang een krab uit het water kan blijven, is afhankelijk van het type krab. Sommige krabben, zoals kokoskrabben en landheremietkreeften, zijn aards en ademen goed zonder water, hoewel ze hun kieuwen nog steeds vochtig moeten houden.
Japanse onderzoekers analyseerden de knijpkracht van 29 wilde kokoskrabben voor de kust van Japan. Uit dit onderzoek kwam dat zwaardere krabben ook harder kunnen knijpen. De Japanse onderzoekers vonden alleen kleinere krabben (33 tot 2.120 gram) met een knijpkracht van 29,4 tot 1.765 Newton.