Ieder huishouden - maar voornamelijk in nieuwbouwwoningen - zitten wel in meer of mindere mate zilvervisjes.
Zilvervisjes zijn slechts 1 centimeter groot, razendsnel en komen overal in je huis tevoorschijn. De kleine platte insectjes hebben zilveren schubben en grote 'antennes'. Ze komen in bijna elk huis voor, maar hebben een grote voorkeur voor nieuwbouwwoningen.
Bovendien hebben zilvervisjes een hekel aan kou en tocht. Goed ventileren kan dus ook helpen, zeker de slaapkamer als je last hebt van deze insecten in bed. En zorg ervoor dat de temperatuur onder de 22 °C blijft. De beestjes verspreiden zich via naden kieren in de woning.
De oorzaak van zilvervisjes in huis ligt vaak in de luchtvochtigheid. Ze leven namelijk bij een hoge luchtvochtigheid en gaan dood bij een lagere luchtvochtigheid die voor mensen juist prettig is. Door regelmatig te ventileren kun je de overlast beperken.
Zilvervisjes houden van een warme en vochtige omgeving. Papiervisjes kunnen ook in een iets drogere omgeving overleven, maar houden niet van koude buitenlucht. Maak kieren en naden dicht met kit. Zo kunnen de visjes zich niet door het huis verspreiden.
Zilvervisjes klimmen graag in bed omdat het een warme, vochtige plek is. Wordt de slaapkamer niet goed geventileerd, dan wordt de ruimte vochtig door de ademhaling. Het bed wordt een extra aangenaam plekje door het zweet wat je 's nachts verliest. Ze kunnen zich heerlijk in het beddengoed verstoppen.
Zilvervisjes zitten dus in allerlei naden en kieren, in muren of plafonds. Soms kruipen ze via muren omhoog, naar het plafond toe. Vallen ze naar beneden, dan kunnen ze in je bed belanden.
Zilvervisjes leggen soms wel 20 eitjes per dag. Ze kunnen ongeveer twee á 3 jaar oud worden, wat inhoudt dat ze in hun leven zeer veel jongen kunnen voortbrengen. Vaak is een professionele ongediertebestrijder nodig om zilvervisjes succesvol te bestrijden.
U kunt zilvervisjes ook bestrijden met azijn. U heeft hier wel een spuitfles voor nodig. Maak een mengsel van 50% azijn en 50% water. Doe dit in de fles en schud het goed door elkaar.
Als u de temperatuur overal in huis onder de 22 graden houdt en goed ventileert, heeft het papiervisje het niet naar zijn zin en plant hij zich minder snel voort. Bij temperaturen onder de 20°C komen de eitjes niet meer uit en onder de 18°C ontwikkelt het papiervisje zich niet goed meer.
Huismiddeltjes als etherische oliën
Als de zilvervisjes in contact komen met de etherische oliën gaan ze dood. Aangezien de zilvervisjes op basis van geur het voedsel vinden, sterven ze uit of gaan ze weg. Een etherische olie op basis van lavendel is de meest gebruikte variant.
Er zijn veel mensen die last hebben van een zilvervisjes plaag. Het bestrijden van dit ongedierte is echter niet al te lastig. Vaak kun je het al snel oplossen door een ongediertebestrijder in te schakelen. Echter kun je er ook voor kiezen om het zelf op te lossen.
Schuilplaatsen van zilvervisjes
De plekken waar zilvervisjes vaak zitten zijn badkamers, kelders, toiletten en keukens. De beestjes hebben hier graag hun schuilplaatsen omdat er in deze ruimtes vaak een hoge luchtvochtigheid hangt. Zilvervisjes zijn erg goed in verstoppen en zijn voornamelijk 's nachts actief.
In tijden van extreme hongersnood, wanneer ze echt voedsel nodig hebben, kunnen ze ook leer eten. Zilvervisjes richten schade aan, maar zijn niet giftig en verspreiden geen ziektes, in tegenstelling tot bijvoorbeeld ratten, muizen, vliegen en kakkerlakken.
Spinnen zijn de natuurlijke vijand van de zilvervisjes. Francine haalt een spinnenweb niet weg, maar laat het zitten. De spin eet haar zilvervisjes. 'Spinnen vangen insecten.
Het duurt ongeveer zes weken voor een eitje uitkomt. Vrouwelijke zilvervisjes kunnen gedurende hun hele leven tot wel honderd eitjes leggen.
Gebruik een spray tegen papiervisjes
Een spray tegen zilvervisjes kan meestal ook voor papiervisjes worden ingezet. Je spuit het middel in alle naden, kieren en gaten waar mogelijk papiervisjes zitten. Spuit het niet op kleding of voedsel en controleer altijd hoe materialen op het middel reageren.
Zilvervisjes bestrijden met lavendel
De geur van lavendel trekt zilvervisjes aan. Koop daarom etherische oliën op basis van lavendel, besprenkel enkele stukjes stof en leg dit op plekken waar je regelmatig zilvervisjes tegenkomt. Het schijnt dat zilvervisjes doodgaan als ze in contact komen met de etherische olie.
De kosten van een zilvervisjes bestrijding hangen af van een aantal factoren, met name de mate van verspreiding van dit insect bepaald in hoge mate de kosten. Als richtprijs kunt u uitgaan van €20,- inclusief btw per te bestrijden ruimte.
Hoe komen zilvervisjes in bed
Zilvervisjes, niet te verwarren met papiervisjes, houden van een vochtige omgeving en tegenwoordig in de goed geïsoleerde huizen zijn de slaapkamers daardoor best wel eens vochtig. U ligt er de hele nacht te ademen en eventueel te zweten.
Met zilvervisjes spray kunt u zilvervisjes en papiervisjes bestrijden. Met zilvervisjes spray bereikt u ook zilvervisjes die zich verschuilen achter plinten en in kieren en naden.
Zilvervisjes houden van vochtige, warme plekken. Ze voeden zich met granen, meel, broodkruimels en aardappelen, maar hun bijzondere vermogen om cellulose te verteren, zorgt ervoor dat ze ook papier en lijm kunnen eten. Dit is ook de reden dat je ze op iedere plek in huis kunt aantreffen.
Ze verschillen in hun voorkeur voor vochtigheid en temperatuur. Zilvervisjes houden vooral van vochtige ruimtes. Papiervisjes houden van een iets drogere plaatsen die voldoende warm zijn. Ook ovenvisjes houden van drogere plaatsen dan zilvervisjes, maar houden van een beduidend hogere temperatuur (32-38°C tot 42°C).
Iedereen heeft wel zout in huis. Lekker om je eten mee op smaak te brengen, maar ook een geweldig huismiddel om zilvervisjes mee te bestrijden. Zout onttrekt namelijk vocht aan de omgeving. Wanneer het met zilvervisjes in contact komt, zal het zilvervisje uitdrogen en doodgaan.
Zilvervisjes zijn namelijk lichtschuw en dit betekent dat ze niet van licht houden. Overdag verstoppen ze zich op donkere plekjes, het liefst in een vochtige omgeving. In de avond of nacht worden ze actief en gaan ze op zoek naar voedsel.