Is het 'de spaghetti' of 'het spaghetti'?Het is 'de spaghetti', want spaghetti is mannelijk. Als je het aanwijst is het 'die spaghetti'.
Spaghetti etiquette
De naam spaghetti is de meervoudsvorm van het Italiaanse spahetto, dat bindgaren betekent. Spaghetto is het verkleinwoord van spago (bindtouw). Letterlijk betekent spaghetti dus bindtouwtjes. Wist je trouwens dat Italianen een spaghetti etiquette hebben?
Het woord spaghetti staat in de Woordenlijst Nederlandse Taal van de Nederlandse Taalunie.
Zij kwam te weten dat spaghetti de Italiaanse term is voor het meervoud van de pastasoort en was er zodanig over verbaasd dat het met iedereen werd gedeeld. Het enkelvoud van spaghetti en dus van één enkel sliertje is namelijk spaghetto.
De reden is eenvoudig: Italianen combineren niet zomaar eender welke pasta met eender welke saus, en bij een dikke saus hoort dikke pasta. Een bolognesesaus zal een Italiaan dus nooit bij spaghetti serveren, eerder bij tagliatelli of in een lasagne.
De officiële naam is ragu alla Bolognese. Dit luistert allemaal nauw voor Italianen. In 1982 legde de Academia Italiana della Cucina vast wat er in die ragu moet zitten. Kalfs- en varkensgehakt; pancetta.
Een Italiaanse doodzonde: pasta met een mes in stukken snijden en daarna met een lepel naar binnen spelen.Pasta eet je alleen met een vork.Stop je vork in je spaghetti of tagliatelle en draai. Zelfs lasagne eet je alleen met een vork: gebruik de zijkant om de lasagne te 'snijden'.
Middeleeuws Italië
Het oudst bekende recept voor pasta verschijnt rond het jaar 1000 in het boek "De arte Coquinaria per vermicelli e macaroni siciliani", (De kunst van het koken van Siciliaanse macaroni en vermicelli) geschreven door Martino Corno, kok van de machtige Patriarch van Aquilea.
Tagliatelle zijn pastalinten van 7 à 8 mm die soms ook wel fettucine genoemd worden. Door de wat bredere slierten is er aan deze pasta wat meer “bite” dan bijvoorbeeld aan spaghetti. Recept: Tagliatelle met gerookte zalm. 2 cm brede pastalinten die vooral geserveerd worden bij rijke of zware sauzen.
Het woord 'spaghetti' is meervoud, voor al die lekkere sliertjes pasta samen. En hoe noem je dan één sliert? 'Spaghetto'.
De Nederlandse taal kent veel leenwoorden. Voorbeelden: sport: finish, coureur, goal. eten: spaghetti, lunch, knäckebröd.
Eten en drinken
Door hun buisvorm houden ze meer spoelwater vast en koelen ze beter af, zodat ze beter geschikt zijn voor koude schotels dan de spaghetti.
Producten gemaakt van tarwe, zoals brood en pasta, passen juist in een gezond voedingspatroon. Wie wil afvallen kan gewoon pasta eten. Het is echter beter om de voorkeur te geven aan volkoren pasta, omdat het gezonder is, meer vezels bevat en beter verzadigt dan pasta gemaakt met witte geraffineerde meel.
Spaghettoni XXL di Garofalo is, met een diameter van 2,5 mm, de dikste spaghetti ooit en garandeert een rijke smaak en een stevige textuur.
De naam spaghetti is de meervoudsvorm van het Italiaanse spaghetto, dat bindgaren betekent. Spaghetto is het verkleinwoord van spago (bindtouw). Letterlijk vertaald betekent spaghetti dus bindtouwtjes.
Het verschil tussen witte en volkoren pasta is dat voor volkorenpasta de hele graankorrel wordt vermalen en gebruikt. Bij witte pasta worden de vliesjes van de tarwekorrel verwijderd. In het buitenste vliesje zitten juist veel vezels, vitaminen en mineralen. Vandaar dat volkorenpasta voedzamer is dan witte pasta.
De dikke Spaghetti, Spaghettoni genoemd, is een dikkere variant van een grote klassieker. Spaghettoni is lang en rond en de naam betekent “stukjes touw” in het Italiaans.
Traditioneel wordt in Italië pasta geserveerd als voorgerecht met vlees of vis. En anders dan in Nederland gebruiken de Italianen slechts een kleine lepel saus en een beetje geraspte kaas wat pasta tot een uitgebalanceerd gerecht maakt.
Linguine: lange, platte macaroni die, afhankelijk van de breedte, linguine, bavette of trenette heet. Spaghetti: misschien wel de bekendste pastasoort ter wereld.
In Italië wordt dan ook de meeste pasta ter wereld gegeten, met 23,5 kilo pasta per persoon per jaar. Tunesië, Venezuela en Griekenland staan respectievelijk op de tweede, derde en vierde plek, met 16, 12 en 11 kilo pasta per persoon per jaar.
Het nummer op de verpakking van spaghetti verwijst naar de verschillende diktes waarin deze deegwaren verkrijgbaar is.
Typisch Italiaans eten omvat gerechten zoals pasta met diverse sauzen (denk aan spaghetti, lasagne en ravioli), maar ook pizza en risotto. Als voorgerechten wordt er vaak antipasti gegeten zoals bruschetta en Italiaanse kazen (mozzarella en parmezaanse kaas).
De Spaghetti van Grand'Italia komt dus als winnaar uit de bus en kan met een 8,6 met recht een goede spaghetti genoemd worden. De echte Italiaanse Barilla doet het ook niet slecht en wordt tweede in de test.
Wat wij in Duitsland spaghetti noemen, is in Italie in een grote verscheidenheid aan diktes verkrijgbaar. Capellini zijn de dunste pasta`s van dit type met een diameter van minder dan 1 mm. Ze worden ook wel engelenhaar genoemd.
Zet jij vanavond een lekkere pasta op tafel? Ga dan bij een hoofdgerecht voor volwassenen uit van 100 tot 125 gram ongekookte, gedroogde pasta per persoon. Voor kleinere eters, kinderen of voorgerechten kun je uitgaan van 80 gram. Is een pastagerecht rijk gevuld met andere ingrediënten?