Met raapwerk is het mogelijk om ruwe en scheve wanden of plafonds weer volledig recht en glad te bepleisteren. Denk bijvoorbeeld aan muren die bezet zijn met een grove sierpleister (of boerenpleister) of een bakstenen muur die afgewerkt moet worden. Ook gebogen oppervlakken kunnen perfect gestuct worden.
Bij Wall of Steen kun je kiezen om je stenen muur af te laten lopen met stucwerk. Het lijkt dan net alsof je oude brickwall onder je eigen gladde muur vandaan komt.
Gebruik voor buiten stuccen altijd een cementgebonden stucmortel.
Bij het maken van een bakstenen muur mag de afwerking best wel rommelig zijn. Wissel bijvoorbeeld met gebroken stenen af om een echte robuuste uitstraling te creëren. Wanneer de stenen geplaatst zijn en de lijm volledig is gedroogd, start men met voegen. De voeg is net zo belangrijk als het zetwerk van de stenen.
Stucen is lastig. Afhankelijk van de afwerking kan het eindresultaat grote gevolgen voor de uitstraling van de muur hebben. Als er een afwerklaag op gezet word zal het niet heel erg zijn als de stuc eronder niet helemaal vlak en egaal is.
Je kan een scheur in de gevel herstellen met mortel of met siliconen. Mortel wordt vaker gebruikt, maar siliconen kan je op exact dezelfde manier aanbrengen. Voordeel van speciale siliconen is dat die een zekere elasticiteit behouden. Dat is vooral interessant als de scheur na de herstelling nog verder scheurt.
Baksteen behang is geschikt voor iedereen die graag voor een industriële look willen gaan. Vaak wordt er gekozen voor behang met ruwe voegen. Ook is er baksteen behang verkrijgbaar met netjes opgevoegde stenen. En voor wie lef heeft, is er ook behang beschikbaar van een look met oude muren.
Wil je je buitenmuur laten stucen, dan kan je je verwachten aan een startprijs van ongeveer 60 euro per m2. Deze prijs is voor het stucen van de gevel. Indien je ook isolatie laat aanbrengen, kan je rekening houden met startprijzen rond 90 euro per vierkante meter.
We kunnen over zowel beton als bakstenen en andere soorten stenen die als buitenmuur gebruikt worden, heen stucen. Deze materialen zijn uitermate geschikt voor het stucen, omdat er weinig tot geen werking meer plaatsvindt.
Stucen is niet meer dan het egaliseren van wanden of plafonds met cement of gipsgebonden specie. Stucwerk kan op diverse ondergronden aangebracht worden. Denk aan gipsplaten, metselwerk en beton.
In de regel is het mogelijk om op elke ondergrond te stucen. Wel geldt voor bepaalde ondergronden dat alvorens het stucen kan beginnen een voorbehandeling nodig is.
Renovlies als alternatief voor stucen
Renovlies, ook wel glasvlies of scanbehang genoemd, is tegenwoordig wat populairder. Dit komt omdat het resultaat lijkt op glad stucwerk. Renovlies is daarentegen een stuk goedkoper. Ook is het snel aan te brengen en werkt het oneffenheden weg.
Een gescheurde gevel heeft niet alleen een minder fraai aanzicht, maar kan ook een nadelig effect hebben op de constructie van uw woning. Als de scheur in het metselwerk zit, kan dat zelfs gevaarlijke situaties opleveren.
Metselwerk bestaat uit een combinatie van stenen en voegen, waarmee een nieuwe muur gecreëerd wordt. Het soortelijk gewicht van metselstenen varieert, maar ligt voor bakstenen tussen 1,4 tot 1,8 en voor kalkzandsteen rond de 1,6 (uitgerekend in kg/dm3).
Heb je geen bouwtekening dan kan je een draagmuur herkennen aan een aantal eigenschappen: Draagmuur bestaat uit sterke materialen als kalkzand, kalk- of baksteen. Een dragende muur is dikker dan 20 cm. De muur is een buitengevel.
Waarom is stukadoor zo duur? Stukadoren is een intensief beroep. Een stukadoor zal gemiddeld (maar) 20-30 m2 per aan sausklaar stucwerk per dag produceren, waardoor de m2-prijs voor kwalitatief goed stucwerk zo hoog is.
Misschien heeft u er wel eens over gedacht om zelf een muur of plafond te stucen. Zelf stucen lijkt immers zo makkelijk. Maar stucen heeft een aantal grote nadelen en zelfs gevaren. Het is daarom verstandiger om een stucadoor in te huren om de klus voor u te klaren, dit bespaart u een hoop tijd, geld en moeite.
Voor een bakstenen muur gebruik je best een watergedragen muurverf. Die vind je in eindeloos veel kleuren, mat of met glans. Wanneer je zeker bent dat je de ondergrond goed hebt hersteld, de primer goed hebt aangebracht en de juiste verf in huis hebt, kan je verder aan de slag!
Een baksteen mag dan wel erg duurzaam en sterk materiaal zijn, waterdicht is het zeker niet. Via de poriën en kleine scheurtjes in de baksteen kan vocht makkelijk binnenglippen en jouw woning beschadigen. Ook de cementspecie die tussen de bakstenen wordt gemetseld brengt meestal ook geen soelaas.
De gemiddelde dikte van een waalformaat is 50 mm. In veel projecten is sprake van 16 lagen per meter. Dit betekent een lagenmaat van 62,5 mm, met andere woorden een lintvoeg van 12,5 mm.