Omstreeks 280 v.Chr.werden in Rome de eerste munten geslagen, maar het zou nog bijna twee eeuwen duren voordat de Romeinse muntmeesters beeltenissen van beroemde staatslieden of belangrijke historische gebeurtenissen op hun munten mochten zetten.
Bij verzamelaars is de aureus zeer geliefd, onder meer omdat de keizerportretten op deze munten vaak nog zeer duidelijk zichtbaar zijn. Wie een mooie aureus aan zijn of haar collectie wil toevoegen moet wel flink in de buidel tasten. De gemiddelde prijs ligt rond de duizend euro.
De eerste munten stammen, voor zover wij weten, uit 634 voor Christus. De oude muntstukken waren gemaakt (en niet geslagen) van elektrum. Dit is een natuurlijke legering van goud en zilver. Deze oude munten zagen eruit als ovale boontjes waarop een afbeelding gegraveerd stond.
Chr. behoorde de as, samen met de dupondius (2 as), sestertius (4 as), denarius (16 as) en aureus (400 as) tot de meest gangbare munten. Vooral tijdens de eerste eeuw waren ook kleinere denominaties gangbaar, namelijk de semis (halve as) en de quadrans (kwart as).
Een wereldrecord in muntenland, op 8 juni 2021 is de duurste munt ooit geveild! Een Amerikaanse Double Eagle uit 1933 bracht maar liefst 18,8 miljoen dollar op, omgerekend 15,5 miljoen euro.
Monaco – 2015 (waarde €1.000), fort 800 jaar jubileum
Deze zeldzame 2 euro munt is in 2015 door Monaco geslagen ter herdenking van de 800e verjaardag van de bouw van het fort.
In de westerse wereld werden de eerste munten vervaardigd in het midden van de zevende eeuw v. Chr., in Lydië (Klein-Azië). Het waren druppels elektrum, een natuurlijke legering van goud en zilver, met een afbeelding aan de ene kant en een betekenisloze stempel aan de andere.
De munt is gemakkelijk te herkennen door de stralenkroon op het hoofd van de keizer of de halve maansikkel die de schouders van een keizerin sieren. Bij de denari hebben keizers een lauwerkrans op (of helemaal geen hoofdbedekking).
Het woord denarius komt van denarius nummus, wat munteenheid van tien betekent, want zijn waarde was aanvankelijk 10 as. Dat kwam overeen met ruim een halve kilo brons (540 g). Aangezien de waarde van brons tot zilver zich in die tijd verhielden als 1:120, woog de denarius 4,5 g.
Ook munten worden in het noorden van het Romeinse rijk veelvuldig in of langs beekdalen gevonden. Uit bestudering van landschappelijke en historische kaarten blijkt dat de munten uit Berlicum bovendien op een locatie lagen waar het beekdal relatief smal is.
2500 v.
De eerste vermelding van geld komt uit Mesopotamië, het tegenwoordige Irak. Volgens oude kleitabletten met spijkerschrift was puur zilver het eerste gestandaardiseerde betaalmiddel. De kostbare staven werden in stukken gehakt en gewogen bij een handelstransactie. Het zilver werd gebruikt om praktische redenen.
De basismunt was de stuiver. Daarnaast waren de meest gebruikte munten: gouden dukaat (5 gulden, 5 stuivers), goudgulden (28 stuivers), daalder (daler = 30 stuivers), Carolus gulden (20 stuivers), stuiver, oord (kwart stuiver), duit en plak (een achtste stuiver), grootken (halve plak).
Bent u in het bezit van een muntenverzameling die u wilt laten taxeren? Denk aan gouden, zilveren, platina en palladium munten, maar ook antieke munten, zoals provinciale, koninkrijks-, middeleeuwse en Romeinse munten. Maak dan eens een afspraak bij Feddema Goud & Zilver, Postzegel- en Muntenhandel.
Munt-online heeft een wisselende collectie oude munten, die allemaal een certificaat van echtheid hebben. Wij zijn een officiële distributeur van onder andere oude munten en onderhouden wereldwijd contact met posterijen, ministeries van Financiën en Nationale Munten.
Een sestertie kan dus het equivalent geweest zijn van alles tussen 5 en 50 euro vandaag. Er is trouwens ook een waarde voor verzamelaars. Die is uiteraard afhankelijk van de zeldzaamheid van de uitgifte en de toestand, met extremen van 15 tot 1.000.000 euro.
Tussen de dood van keizer Augustus in 14 n. Chr. en de opdeling in 395 had het Romeinse Rijk maar liefst 70 keizers.
door Romulus en Remus. In de, volgens de Romeinse overlevering, tweehonderdvijftig jaar durende (753 - 509 v. Chr.) koningstijd, zijn er na Romulus nog zes (grotendeels legendarische) koningen geweest.
Ruilen was voordat er geld kwam de enige manier om spullen te kopen en verkopen. Maar de Romeinen ruilden geen spullen, maar betaalden met munten als ze spullen wilden hebben. Dit is Romeins geld, munten en dat werd dus door de Romeinen gebruikt, ook toen die in ons land waren.
De waarde van een munt wordt bepaald door 3 zaken: het metaal, de zeldzaamheid en de kwaliteit. Een gouden munt heeft ALTIJD de goudwaarde. Echter, als het jaartal op de munt zeldzaam is, stijgt de waarde meteen.
Controleer de munt om de conditie te bepalen.
De waarde van een munt is sterk afhankelijk van de conditie. Munten met een hogere kwaliteit zijn meestal meer waard dan munten die gebreken vertonen of vuil zijn. Ongebruikte munten staan bekend als 'niet in omloop gebracht'.
Een muntje van 1 cent uit Monaco, uit 2001 of 2002, is om en bij de 100 euro waard. Hetzelfde geldt voor een muntje van 2 cent uit het Vaticaan uit 2002 of 2003. Nog een zeldzaam rostje is dat van 1 cent dat Finland in 2001 uitgaf. Dat is 10 euro waard.
Koeweit Dinar (EUR/KWD)