Wat doen als iemand met diabetes een hypo krijgt en in coma dreigt te raken? Het is belangrijk om bij de persoon te blijven. Zorg dat hij niet onderkoeld raakt. Als de persoon nog bij bewustzijn is, maar niet meer adequaat kan reageren, laat hem dan zo snel mogelijk calorieën innemen, bijvoorbeeld druivensuiker.
Als uw bloedsuiker te laag is (hypo) of als u klachten heeft die daarbij passen, doet u dit: Drink een groot glas frisdrank leeg (géén light frisdrank). Of drink een groot glas water leeg met daarin een flinke scheut limonadesiroop of een lepel suiker (goed roeren). Of eet 6 tabletten druivensuiker.
Bij ernstige hypoglykemie: geef glucose 10gr als langzame bolus i.v. (10gr = 100ml gluc 10% = 20ml gluc 50%: verwachte stijging 2 mmol/L per 10gr) en controleer glucose < 10 minuten, zo nodig herhalen. Laat de patiënt als hij is bijgekomen langwerkende koolhydraten (bv. boterham) eten.
Je lichaam heeft na een hypo tijd nodig om te herstellen. Dit kan tot 24 uur duren.
Bij een hypo (voluit: hypoglykemie) is het bloedsuiker te laag. Er zit te weinig bloedglucose (bloedsuiker) in je bloed. Je hebt een hypo als je bloedglucose lager is dan 3,9 mmol/l. Ook mensen zonder diabetes kunnen bloedglucosewaardes onder de 3,9 mmol/l, maar hun lichaam is in staat dit zelf op te lossen.
Wat is eigenlijk gevaarlijker: een hypo of een hyper? Op de korte termijn zijn ze allebei gevaarlijk en kunnen levensbedreigend zijn. Uit lange termijn onderzoek is inmiddels duidelijk dat een chronisch hoge bloedsuiker tot meer schade leidt.
Neem 1 dextro van 3 gram per 10 kg lichaamsgewicht. Bijvoorbeeld: als je 50 kg weegt, neem je 5 dextro-tabletten. Ook kun je wat suikerhoudende limonadesiroop drinken (dus geen light-drank). Stap 3: Meet na 15 minuten weer je bloedglucose.
De klachten waaraan u een hypo kunt herkennen zijn: zweten, trillen, gapen, bleek zien, wazig zicht, hoofdpijn, duizeligheid, hongergevoel, gevoel van kou, hartkloppingen, vermoeidheid en stemmingswisselingen. Het is belangrijk dat u weet hoe u reageert op een lage bloedglucose.
Normaal gesproken herken je een hypo op tijd aan klachten zoals zweten, trillen, hartkloppingen en een hongergevoel. Sommige mensen voelen een hypo na verloop van tijd niet meer aankomen. Dat kan vervelend of gevaarlijk zijn, want je kunt door een hypo bijvoorbeeld flauwvallen.
Zo'n ernstiger hypo kan gevaar opleveren in het verkeer of bij uw werk. Na herstel komen vooral hoofdpijn, vermoeidheid of een lamlendig gevoel voor, maar soms ook gevoelens van angst, schaamte of kwaadheid ...
Zijn hypo's gevaarlijk voor ons lichaam? Hier is veel onderzoek naar gedaan, maar voor zover we weten is het vaak doormaken van een hypo niet gevaarlijk voor het lichaam of de hersenen. Bij ouderen mensen kan het een extra belasting voor het hart vormen.
Hypoglykemisch coma als gevolg van foutief verhoogde glucosewaarden bij een patiënte met diabetes mellitus en peritoneale dialyse.
Symptomen van hypoglykemie zijn onder andere zweten, nerveusheid, beven en verstoord zicht. Naarmate de bloedsuikerspiegel te ver daalt kunnen ernstige symptomen ontstaan zoals verwardheid, spierspasmen en epileptische aanvallen.
Een te lage bloedsuiker is gevaarlijk. Er is snel actie nodig. Uw bloedsuiker is te hoog als deze hoger is dan 9. Een te hoge bloedsuiker noemen we hyperglykemie.
Het is goed voor je energieniveau
Het heeft daarmee een zeer hoge voedingswaarde en wordt daarom vaak gebruikt als supplement voor sporters. Dextrose bevat ongeveer 3 keer zoveel koolhydraten als spaghetti. Het gebruik van dextrose tijdens en voor een training resulteert in een beduidend hoger glycogeen gehalte.
Algemene adviezen voor de voeding by Hypoglykemie. Hypoglykemie wordt ook wel “hypo” genoemd en is de medische term voor een te laag bloedsuikergehalte. Dit is een tijdelijk verschijnsel dat zelden voor komt bij gezonde mensen en zich vooral voordoet bij mensen met diabetes.
Een lage bloedsuiker (hypo) komt vooral voor bij mensen met diabetes, maar ook mensen zonder diabetes kunnen een hypo krijgen. Lage bloedsuikerspiegel symptomen zijn onder andere trillen, zweten en duizeligheid. De oorzaak van hypoglykemie is te weinig suiker in het bloed.
Bij een hypo ontstaan verschillende directe klachten door het gebrek aan glucose in de cellen. Dat merk je bijvoorbeeld aan symptomen als prikkelbaarheid, trillen, zweten, hartkloppingen, geeuwen en humeurwisselingen.
Melk, yoghurt, karnemelk (lactose) Vla, pudding, vruchtenyoghurt (suiker – lactose – zetmeel) Koek, ontbijtkoek, gebak (suiker – zetmeel) Suiker honing, zoet broodbeleg, limonade, snoep (suiker)
Dextro Energy met lemon en vitamine C, verpakking met 14 dextrose tabletten. Geeft energie aan hersenen en spieren en ondersteunt het immuunsysteem. De voedingswaarde bestaat hoofdzakelijk uit koolhydraten. Onmisbaar voor mensen met diabetes om toe te dienen in geval van ondersuikering.
Wat een te lage bloedsuikerspiegel is, is afhankelijk van wanneer u voor het laatst hebt gegeten. Globaal kunt u een bloedsuikerwaarde onder 4,5 mmol/l aanhouden als laag en een waarde onder 3,5 mmol/l als te laag.
Dit noemen we de 2-4-6-regel. Dit houdt in dat u iedere 2 uur uw bloedglucosewaarde meet. Is de bloedglucosewaarde tussen de 15 en 20 mmol/l, dan spuit u 4 eenheden extra. Is de bloedglucosewaarde tussen de 20 en 25 mmol/l, dan spuit u 6 eenheden extra.
Het is goed om veel water te drinken. Zo voorkomt u uitdroging. Spuit extra insuline volgens het advies van uw arts of diabetesverpleegkundige. Wanneer een hyper gepaard gaat met misselijkheid of braken, moet u direct uw arts waarschuwen.
Hyperosmolair coma
Als iemand in een dergelijke situatie niet tijdig wordt behandeld, ontstaat er een levensgevaarlijke shocktoestand: er wordt te weinig bloed rondgepompt, er treedt acuut nierfalen op en het komt tot bewustzijnsstoornissen en uiteindelijk tot een coma.
Meestal zal intussen de glucosewaarde door de 'tegenreacties' weer gaan stijgen. Is dat niet het geval, door bijvoorbeeld tekort aan 'reserveglucose' (dat kan na meerdere hypo's in korte tijd) of door veel te veel insuline, dan kunnen steeds meer hersenfuncties uitvallen en kan bewusteloosheid ontstaan.