U kunt wel de som voor infiltratiekratten aanhouden als u de grootte van uw infiltratieput wilt berekenen. Die som is als volgt: het aantal vierkante meters verhard oppervlakte x 20 liter water. Als u een oppervlakte van 20 m2 heeft, komt u uit op 20 m2 x 20 liter = 400 liter inhoud van de zinkput en de buffer.
Grootte van het infiltratiekrat berekenen
30 liter regenwater. De 200 m2 tuin vermenigvuldigd u met het aantal liters regenwater per vierkante meter. 200 x 30 = 6000 liter. Dit aantal liters is in dit geval benodigd voor een optimale infiltratie van het regenwater.
Is uw regenwaterput vol? Dan loopt het water naar de tunnels of de kratten om vervolgens gelijkmatig terug in de bodem te worden gebracht.
Onder een looppad moet je rekening houden met een minimale diepte van 60 centimeter van de standaard infiltratiekrat en minimaal 50 centimeter diepte voor de zware infiltratiekratten. Hiermee heb je voldoende grond om de druk te verdelen en voorkom je dat de grond gaat veren.
Enkel wanneer infiltratie slechts deels mogelijk is of onmogelijk is omwille van de grondwaterstand of de aanwezigheid van een kleibodem, kan aan buffering met vertraagde afvoer worden gedacht. Bufferen is het zoveel mogelijk ophouden en vervolgens vertraagd afvoeren van hemelwater.
Bijna elk grondtype is geschikt voor infiltratie
Met uitzondering van zware kleigrond is infiltratie mogelijk in elk type bodem. Weliswaar niet overal in dezelfde mate. Het spreekt voor zich dat water veel makkelijker in zandgrond doordringt dan in leemgrond bijvoorbeeld.
De infiltratiecapaciteit is de hoeveelheid water dat in de bodem weg kan zakken. In het pilotgebied zijn onderzoeken uitgevoerd naar de infiltratiecapaciteit van de ondergrond. Uit dit onderzoek is gebleken dat de toplaag bestaat uit humus houdend zand tot minimaal 2 meter en waarschijnlijk 3 meter diep.
Grondwater legt hooguit een paar meter per dag af. Grondwater verplaatst regenwater dat in de grond is gezakt naar beken, sloten en vaarten. Soms gebeurt dit via drainage. Omgekeerd kan het oppervlaktewater ook het grondwater 'voeden'.
Is de oppervlakte van uw dak groter dan 80 vierkante meter dan moet uw regenwaterput minstens 7.500 liter groot zijn. Een put met een inhoud van 5.000 liter blijft het minimum. Als de oppervlakte van uw dak groter is dan 80m², moet uw regenwaterput minstens 7.500 liter groot zijn.
De overloop van de regenwaterput moet dan worden aangesloten op die infiltratievoorziening. Vervolgens sluit je de overloop van de infiltratievoorziening, in volgorde van voorkeur, aan op een waterloop, een gracht of een regenwaterafvoerleiding.
In een aantal gevallen zal een andere of aanvullende behandeling noodzakelijk zijn. Uw arts bespreekt dit verder met u. Na de behandeling brengen we u terug naar de kamer waar u in een relaxzetel kan rusten: 1 à 2 uur voor de ruggenprik en 4 uur voor de nekprik.
Na de behandeling vermindert de pijn vaak, maar niet altijd. Soms neemt de pijn zelfs toe. Pas na enkele dagen begint de cortisone te werken. We kunnen het uiteindelijke resultaat maar na 1 à 2 weken beoordelen.
In de meeste gevallen worden er ook cortisonen toegediend tijdens de infiltratie. In dat geval spreken we van een 'therapeutische infiltratie'. Het effect van deze medicatie begint pas na enkele dagen tot weken zichtbaar te worden en kan erg lang aanhouden (soms meer dan een jaar).
Na de infiltratie
Na toestemming van de arts mag u naar huis. Hou de behandelde plek 24u droog (geen douche, bad, ...). U krijgt een evaluatieformulier om in te vullen en terug te sturen. Op basis van deze gegevens beslist uw verwijzende arts over het verdere verloop van uw behandeling.
Zandgrond bevat bijna geen afslibbare delen is en daarom snel droog. Zandgrond is makkelijk te bewerken en laat water goed door. Op deze grondsoort is snel sprake van uitspoeling van meststoffen, omdat de zanddeeltjes in tegenstelling tot lutumdeeltjes geen meststoffen aan zich binden.
Na de infiltratie moet je 24u platliggen. Je mag wel recht staan of zitten om te eten, je te wassen en naar het toilet te gaan.
Infiltratievoorziening. Overtollig regenwater in de grond laten sijpelen of een infiltratievoorziening is verplicht bij bouw, herbouw of uitbreiding van een overdekte constructie met een nieuwe oppervlakte van meer dan 40 m2. Bij nieuwe verkavelingen zijn collectieve infiltratievoorzieningen verplicht.
Infiltratiekratten worden dikwijls onder een oprit of gazon geplaatst. Omdat de kratten uit een modulair systeem bestaan, zijn ze heel flexibel inzetbaar qua grootte en vorm. Dit betonnen reservoir dient vaak als overloop van een regenwaterput.
U doet het de eerste dag best ook rustig aan. Het is mogelijk dat uw nek of rug pijnlijk aanvoelen in de dagen na de behandeling. Dit is een gevolg van de prik zelf en van de reactie van het lichaam op een lichaamsvreemde stof. Vanaf de derde dag zal deze pijn geleidelijk afnemen en verdwijnen.
De vergunningsplicht voor stedenbouwkundige handelingen geldt ook voor ondergrondse constructies zoals regenwaterputten, beerputten, infiltratievoorzieningen, riolering of brandstoftanks.
Er is een eenvoudige vuistregel voor het berekenen van de hoeveelheid regenwater die u jaarlijks kunt opvangen met uw regenwatertank of regenwaterput: per m2 is dat namelijk ca.700 liter. Dus als u een dak heeft van 60m2 dan kunt u jaarlijks ca. 42.000 liter oftewel 42m3 aan regenwater opvangen voor gebruik.
Het volume van de regenwaterput bedraagt dan minimaal 50 liter per vierkante meter horizontale dakoppervlakte, afgerond naar het hogere duizendtal, met een maximale inhoud van 10 000 liter, tenzij je kan aantonen dat groter nuttig hergebruik mogelijk is.