Le petit déjeuner (het ontbijt) Maar traditioneel bestaat een ontbijtje in Frankrijk uit een grote mok koffie met melk (café au lait).Daarbij eten de Fransen dan een stuk stokbrood met boter en jam dat in die koffie wordt gesopt. Soms wordt ook wel eens een croissantje of pain-au-chocolatgegeten.
Het klassieke Franse ontbijt bestaat uit een grote kop koffie. De Fransen drinken dit liever niet zwart, maar met veel melk erbij. Hoe later op de dag, hoe minder melk ze in hun koffie zullen doen. Ze doppen er graag met een stukje stokbrood in.
Een typisch Frans ontbijt bestaat uit een croissant of brood met boter en jam en soms een zoet gebakje . Vers vruchtensap en warme dranken, zoals koffie of thee, zijn ook inbegrepen. Hier alle maaltijden voor het Franse ontbijt. De traditie om 's middags een grote maaltijd te eten, wordt in Frankrijk voortgezet tijdens het avondeten.
Men eet in Frankijk, net als bij ons, drie maaltijden per dag maar het accent ligt daarbij op het warme middagmaal: het déjeuner. De Fransman neemt ruim de tijd om tussen 12.00 uur en 14.00 uur te gaan zitten en uitgebreid te eten, zelfs op werkdagen.
Tijdens uw onderdompeling in Frankrijk is de lunch (déjeuner) doorgaans de grootste maaltijd van de dag. Amerikanen, Australiërs en andere Noord-Europese landen eten misschien een simpele sandwich voor de lunch, maar Franse lunches zijn doorgaans substantiëler.
Franse lunch
De Fransen eten bij hun lunch graag warm, maar ook een stokbroodje met lekker beleg zoals een fijne Franse kaas wordt hier veel gegeten bij de lunch. Een warme lunch bestaat in Frankrijk vaak uit een salade, een hoofgerecht met vlees of vis, en tot slot een klein toetje.
Eén van de bekendste Franse recepten is Coq au Vin, een stoofschotel van kip in rode wijn met champignons en spekjes. Andere typische Franse gerechten zijn Boeuf Bourguignon, een stoofpot van rundvlees in rode wijn met groenten, en Ratatouille, een groentestoofschotel van courgette, aubergine, paprika en tomaten.
Franse kinderen gaan te laat naar bed
Op het platteland gebeurt het wat vroeger, maar in grote steden is het heel gewoon dat kinderen pas om 20.30 uur in bed liggen. En in de vakanties is dat vaak nog veel later.
De meeste Fransen ontbijten thuis, dus eet niet dagelijks verse croissants van de 'boulangerie' . Croissants en pain au chocolat zijn populair op meer relaxte dagen, bijvoorbeeld in het weekend of op vakantie. Veel mensen eten ze ook als ontbijt onderweg.
Verwacht niet dat er iets hartigs op een Frans ontbijtmenu staat. Vergeet de eieren , het vlees en de vleeswaren. Avocado en kaas ontbreken ook opvallend. De petit déjeuner draait van begin tot eind om een flinke dosis suiker, van het gebak tot het broodbeleg.
Je begint je dag goed met een ontbijt vol keuzes uit de Schijf van Vijf. Dit kan van alles zijn: volkorenbrood met ei en een glas melk of halfvolle yoghurt met fruit en havermout. Het is belangrijk om te ontbijten, want dit zorgt voor nieuwe energie na de nacht en brengt de spijsvertering op gang.
De meeste hotels rekenen rond 10 euro voor een eenvoudig ontbijt met croissant, stokbrood en koffie. Goedkoper kun je terecht in een café, dat scheelt al snel 3 euro. Nog voordeliger is een bezoek aan de bakker: een croissant kost rond 1,20 en een hele baguette 1,60 euro.
"Laat ze brioche eten!"
De croissant is voor Fransen het broodje om mee te ontbijten, per hapje besmeerd met boter en jam of gedoopt in hun kopje koffie.
Bij een continentaal ontbijt kun je, officieel in ieder geval, een kop koffie, thee en een broodje verwachten. Als je daarvan uitgaat, kan het altijd meevallen. Bij meer geluk krijg je aanvullend yoghurt, fruit en een croissantje. Een full English ontbijt bestaat uit toast, ei, worst, bonen, spek en wat groentes.
Le diner (avondeten)
Heel bekend is natuurlijk de Franse uiensoep, opgedient met een stuk stokbrood en gesmolten kaas. Maar ook een lekkere salade met geitenkaas of een stokbroodje met tapenade is een lekker begin van de maaltijd. Het hoofdgerecht draait bij de Fransen vaak om het vlees.
Franse kinderen liggen over het algemeen wat later in bed dan Nederlandse kinderen. Doordat ze laat uit school komen, verschuift het hele ritme naar later op de avond.
Een Franse lunch bestaat meestal uit een viergangen maaltijd. Ze beginnen met een salade, als hoofdgerecht een goed stuk vlees of vis met een beetje groenten erbij, soms wat friet. Dan komt de kaasplank op tafel. De bedoeling is dat je van ieder stuk kaas een plakje afsnijdt.
Het typische Franse dinermenu bestaat uit salade verte (groene salade), gevolgd door viande avec garniture (vlees met groenten), fromage en dessert . U kunt ook potage (soep) en hors d'oeuvres (voorgerechten) als voorgerecht zien.
Tot de basisvoedingsmiddelen van het Franse dieet behoren onder andere volle kaas en yoghurt, boter, brood, verse groenten en fruit (vaak gegrild of gebakken), kleine porties vlees (vaker vis of kip dan rood vlees), wijn en pure chocolade.