Wacht in dat geval niet af, maar bel direct naar je huisarts. Hoe sneller je namelijk begint met behandeling (meestal een crème, bijvoorbeeld Fusidinecrème, die je moet smeren, in enkele gevallen is een injectie nodig). Hoe sneller je met de crème begint, hoe sneller het ook weer is hersteld.
'Als je last krijgt van pijn, zwelling en pus, dan is er wel een serieuze infectie. Die behandel ik met antibiotica omdat je schade aan de huid en aan de tatoeage wil voorkomen.
Dat je tattoo de eerste dagen rood, opgezet en warm is de eerste dagen is normaal. Elk lichaam reageert anders, bij de een is het wat meer dan bij de ander. Is het nou na 5 dagen nog steeds heel erg rood of misschien wel erger geworden dan kan je beter even contact opnemen met Tattooschuur of met je huisarts.
Ook een crème kan goed gebruikt worden om de huid, die door het zetten van de tatoeage geïrriteerd is, te hydrateren. Bepanthen Verzorgende Crème is net als Bepanthen Tattoo Zalf getest in een studie na het zetten van een tatoeage en gaf goede resultaten**.
Er is nog geen bewijs of mensen met een tatoeage door onveilige inkten ziek zijn geworden. Hiervoor is uitgebreider onderzoek nodig. Als je een tatoeage hebt, let dan op het volgende: Uv-licht van zon of zonnebank bevordert de vorming van aromatische aminen uit onveilige inkten.
Jongeren van 12 tot 16 jaar mogen geen tatoeage op het hoofd, de hals, de polsen of handen. Zij mogen ook geen genitale piercing. Bij meisjes is een tepelpiercing verboden. Jongeren van 16 jaar en ouder mogen zelf bepalen of ze een tatoeage of piercing laten zetten.
Een initiaal, een figuurtje of een hartje – bijvoorbeeld op je pols – kost doorgaans ongeveer 50 tot 100 euro.
Vaseline kan ervoor zorgen dat de huid verstopt raakt. Dat komt doordat Vaseline echt een laagje over de tattoo legt, waardoor jouw huid niet meer kan ademen. Je loopt hiermee het risico dat je bacteriën “insluit” onder het laagje Vaseline, waardoor jouw tattoo kan gaan ontsteken.
Na hoe lang je mag douchen hangt af van wanneer je de folie mag verwijderen van je tatoeëerder. Je kan pas gaan douchen, als je de huishoudfolie eraf mag halen. Meestal mag de folie er na 2 tot 4 uur af.
De eerste dagen was je je tattoo twee keer per dag. Als de genezing verder vlot verloopt, is een keer per dag wassen voldoende.
Voor het slapen gaan mag je de tatoeage licht insmeren met de zalf die je hebt mee gekregen. Smeer de tatoeage niet dicht, maar zorg voor een dun laagje. Op die manier kan de wond blijven ademen. Draag er eventueel katoenen kleding overheen om zowel de tattoo als je beddengoed te beschermen.
Als het te veel jeuk mag je een druppeltje Bepanthen zalf op smeren, anders is na 1 week: 1 keer per dag insmeren ruim voldoende. Na twee weken is je tatoeage genezen.
Als je aan je tattoo artist vraagt welke zalf je moet gebruiken, is de kans groot dat deze van Bepanthen het antwoord is. De zalf heeft de juiste ingrediënten en laat, ondanks de intense voeding, de huid toch ademen. Mocht je sowieso al een droge huid hebben, is deze van Aveeno een goede keuze.
Tattoo moet genezen
En die wond moet helen. Daarom wordt geadviseerd om 'm goed in te smeren met bijvoorbeeld Bepanthen, er zeker drie weken mee uit de zon te blijven en ook niet te gaan zwemmen. Maar na die drie weken, is de tattoo nog lang niet volledig genezen - dat kan nog wel een jaar duren.
Door middel van een operatie kunnen tatoeages volledig worden verwijderd, maar dan blijft er wel een litteken zichtbaar. Na nanoseconde laserbehandelingen, verdwijnen tatoeages niet altijd volledig.
Hoe vaak moet je je tattoo insmeren? Smeer je tattoo de eerste 4 dagen om de 4 uur in als dat mogelijk is. Daarna minimaal twee keer per dag, in de ochtend en in de avond, totdat je tattoo helemaal genezen is. De genezing van je tattoo duurt ongeveer 2-4 weken.
Niet met Vaseline, Uierzalf of Nivea smeren. Dit dekt de wond af en belemmert het genezingsproces. Zorg dat je tijdens het genezingsproces: de tattoo/wond zo min mogelijk aanraakt (was eerst je handen voordat je de tattoo verzorgt)
De tattoo nazorg folies zijn speciaal ontwikkeld om jouw tattoo te laten helen. Door je tattoo af te plakken met deze folie, creëer je een vochtig wondklimaat. In een vochtig wondklimaat verloopt het genezingsproces sneller. Het wordt ook wel wondfolie genoemd en is afkomstig uit de moderne wondverzorging.
Bepanthen Tattoo Zalf bevat een hoge concentratie dexpanthenol en ondersteunt het natuurlijke huidherstel van de getatoeërde huid (tattoo verzorging). Door de speciale samenstelling vormt de zalf een beschermend laagje op de huid. Het doorzichtige laagje sluit de huid niet af en laat haar ademen.
Als je te veel crème of zalf op je tattoo smeert, sluit je je huid te veel af en kan je tattoo niet ademen. Dit is echt te veel crème op je tattoo.
Direct na de plaatsing van de tattoo merk je dat de huid wat rood is. Compleet normaal, aangezien deze op korte tijd zowel geschoren, geprikt als meermaals ontsmet en schoongemaakt is. Je zal merken dat de roodheid na enkele uren verdwijnt, maar de huid gezwollen blijft en warm aanvoelt.
Je kunt voor of tijdens het zetten van je tattoo gerust paracetamol of Ibuprofen nemen. Scheer je huid niet van tevoren. Dat doet de tatoeëerder, om wondjes te vermijden.
Eén van de meest pijnlijke plekken voor een tattoo is absoluut de tepel. Hier komen veel zenuwuiteinden samen, waardoor de pijn moeilijk te verdragen is. De nek, onderrug, bovenste ribben en het hoofd staan ook hoog op het lijstje van onze professionele tatoeëerders en de Barber DTS -crew.
Meestal begint de prijs bij €75 tot €100 euro voor een kleine tattoo.
Net als dat prikje kan een tattoo ervaring heel sterk van persoon tot persoon gaan verschillen. De pijn van een tattoo is dan ook afhankelijk van jouw pijngrens. In het algemeen zijn er wel enkele plaatsen die gekend zijn om pijn te doen. Gewoonlijk doen plaatsen waar men echt op het bot zal tatoeëren, echt pijn.