De beet van de adder kan wel gevaarlijk zijn voor de mens, maar hoewel er jaarlijks tientallen adderbeten worden geregistreerd, zijn gevallen met fatale afloop uiterst zeldzaam.
Meestal blijft het bij lokale symptomen op de bijtplaats, maar sommige slachtoffers vertonen ook ernstige veralgemeende symptomen. In 1 à 2 % van de gevallen is een adderbeet fataal.
Probeer de slang niet zelf te vangen of te doden. Dode slangen kunnen nog enige uren reflexmatig bijten en het slangengif blijft nog zeer lange tijd giftig. Leg geen tourniquet aan op de getroffen ledemaat. Snij het gif niet uit de wond en zuig de wond niet uit.
Het kan zijn dat een giftige slang is ontsnapt bij iemand. Bel altijd 112 bij een slangenbeet en voorkom dat het slachtoffer het getroffen lichaamsdeel beweegt. Door beweging verspreidt het gif sneller door het lichaam.
Hoe giftig is de adder? De adder is de enige gifslang in Nederland. Het gif van de adder is een gevaarlijke cocktail van gifstoffen, zoals bloedgif en zenuwgif, die de prooi verlammen.
De symptomen treden meestal een half uur tot enkele uren na de beet op. De meest voorkomende zijn: (intense) pijn ter hoogte van de wonde, zwelling van het gebeten lichaamsdeel, misselijkheid, braken, buikpijn, verhoogde hartslag. Afhankelijk van de ernst van de beet zijn er ook andere symptomen mogelijk.
Fav-Afrique is het enige middel dat helpt tegen het gif van meerdere slangen en geregistreerd is als veilig. Het antiserum wordt verkregen door immunisatie bij paarden.
Bij een slangenbeet zijn er een of twee kleine wondjes te zien die snel zwellen. De huid wordt rood en de beetplaats is pijnlijk. Het gif kan stoornissen in de vitale functies veroorzaken evenals misselijkheid, braken en spierkramp.
Een slang heeft ontzettend veel vijanden. Zo lusten grote vogels, wilde varkens, vossen en zelfs soortgenoten gerust een hapje van het reptiel. Een boze of bange slang sist daarom om roofdieren weg te jagen.
De adder is beschermd in Nederland, wat betekent dat je geen slangen mag doden, verwonden of vangen - dit geldt ook voor de eieren van de slangen.
Vlak na de geboorte zijn jonge adders bijzonder kwetsbaar en worden ze bedreigd door een groot aantal natuurlijke vijanden: zoogdieren (zoals egel, bunzing, vos, das en wild zwijn), vogels (zoals buizerd, reiger, bosuil, ekster en raaf), reptielen (zoals gladde slang) en zelfs amfibieën.
De dieren eten vooral muizen en kleine hagedissen.Soms eten ze ook kikkers of vogeltjes. Vijanden Adders hebben ook vijanden. De slangen worden namelijk gegeten door bepaalde slangenarends en egels.
Inlandtaipan. De inlandtaipan is de giftigste slang ter wereld en leeft in het midden van Australië. Hij kan 20 jaar oud en 3 meter lang worden. Een beet van de inlandtaipan bevat genoeg gif om 100 mensen, 250.000 muizen of twee Afrikaanse olifanten te doden.
Het meest zichtbare kenmerk van de adder is de zigzagstreep op de rug. Mannetjes hebben een grijze of bruine kleur en een zwarte zigzagstreep over hun rug. Vrouwtjes zijn te herkennen door hun lichtbruine lichaam met een donkerbruine zigzagstreep over de rug. Ze worden rond de 60 cm lang en zien er wat fors uit.
De gewone adder (Vipera berus) is de enige giftige slang in België. Daarenboven is ze hier zeldzaam geworden. In de loop der tijden heeft de menselijke activiteit de natuurlijke omgeving van deze slang zeer beperkt.
De adder is de enige slang in Nederland die giftig is. Het dier is echter niet agressief en zal alleen bij bedreiging bijten. Zie je een adder, laat het dier dan altijd met rust.
Dit zijn vooral eilanden als Ierland, IJsland en een aantal eilanden in de Grote Oceaan. Ook komen geen slangen voor op het zuidelijkste puntje van Zuid-Amerika, op Antarctica en in uiterst noordelijk Europa en Azië en noordelijk Noord-Amerika, dicht bij de Noordpool.
Slangengif werkt op het zenuwstelsel of op de bloedstolling.Het kan je bloed acuut doen stollen.Door de vele klonten vallen je organen uit en kan je hart niet meer kloppen.Je overlijdt aan trombose.
Antigif wordt al 120 jaar op dezelfde manier geproduceerd. Een dier – meestal een paard of schaap – wordt geïnjecteerd met een kleine hoeveelheid slangengif. Hierbij produceert het dier afweerstoffen waarvan in het laboratorium vervolgens antigif wordt gemaakt.
Giftige slangen zijn te herkennen aan hun driehoekige kop. De klieren, gevuld met gif, bevinden zich namelijk aan de achterkant van de kop en geven het hoofd die bijzondere vorm.
Op de hei in het natuurpark de Drentsche Aa kun je een giftig reptiel tegenkomen: de adder. Sosha gaat met boswachter Lizette op zoek naar de enige gifslang in Nederland.
Beschrijving: De adder is een giftige, vrij zwaargebouwde, gedrongen slang van 45-65 cm. Ze hebben een korte staart, een brede driehoekige kop en een opvallende zigzagtekening op de rug.
Door naar de ogen van de slang te kijken, herken je gemakkelijk een adder. De pupil van de adder heeft namelijk de vorm van een spleet.Terwijl de twee andere Nederlandse slangen een ronde pupil hebben. Ook herken je de adder aan de zigzag lijn op de rug.