Zure regen, zout water, chloorwater en geconcentreerde mestoplossingen kunnen bruine plekken opleveren die aan zonnebrand doen denken. Planten kunnen zelfs een soort stress ervaren wanneer we koud water op hun warme bladeren gieten. Maar daar heeft het vergrootglaseffect dus niets mee te maken.
Een plant kan in principe alleen verbranden wanneer deze meer water wil verdampen om het blad te koelen, dan de wortels kunnen leveren. Je kunt gerust in de zon sproeien.
Water geven in de zon is geen goed idee. Als je dat doet, verdampt het water namelijk veel sneller, nog voordat het is opgenomen door de plant. Zet verder potplanten bij warm weer in de schaduw en/of geef ze meerdere keren per dag water.
Van sommige planten verschroeien of verbranden soms de bladeren. Door te veel direct zonlicht kunnen kwetsbare bladeren beschadigd raken. Zie je bruine vlekken of droge bladranden, zet je plant dan dus op een andere plek.
Als jouw plant niet zo blij is, kan het goed zijn dat deze wat teveel of juist te weinig licht heeft gehad. Teveel licht herken je aan verbrande bladeren of bladeren met een rode gloed. Zet de plant dan op een plekje met minder direct licht en geef klein beetje water.
Vaak worden bladeren bruin als ze niet de juiste verzorging krijgen, dit kan zijn dat de plant te weinig water toegediend krijgt. Bij sommige planten kan het zelfs zijn dat de plant juist te veel water krijgt en daardoor de bladeren gaan verkleuren.
De belangrijkste tip voor de meeste kamerplanten is: wacht tot de potgrond droog is voordat je water geeft. Zet de plant op een grote schotel of in de gootsteen, zodat het water kan weglopen. Geef water totdat alle potgrond vochtig is. Zet de plant terug in de sierpot wanneer er geen water meer onder uit de pot komt.
Het blad kan naar geel verkleuren en sommige planten stoten zelfs blad af om zichzelf te beschermen. Des te minder blad, des te minder vocht er nodig is. Bij deze verschijnselen is het zeker nodig om water te geven. Gemiddeld houden we de stelregel van tweemaal per week een halfuur water geven aan.
Bladverbranding is een complex verschijnsel en het gevolg van gesprongen bladcellen. Een te hoge osmotische werking van de celinhoud en daardoor een te sterke wateraanvoer is onder andere een belangrijke oorzaak van het openbarsten van de celwanden.
Wanneer water geven? Geef de plant altijd in de ochtend water, want de temperatuur van het water en de grond is dan gelijk. Mocht je de plant 's avonds water geven dan is de aarde vaak heel erg opgewarmd door de zon of de verwarming en daar kan de plant nog wel eens van schrikken.
Naast mens en dier hebben ook planten last van verbranding bij te hoge concentraties zonlicht. Planten beschermen zichzelf door processen zoals fotosynthese te stoppen en energie uit het blad en de vrucht terug te trekken.
De kamerplanten welke altijd in vochtige grond moeten staan, krijgen water wanneer de bovenkant van de grond lichter van kleur wordt. Nog beter; steek een vinger in de grond, plakt er aarde aan je vinger? Dan is de grond nog vochtig genoeg. Wacht nog even met water geven.
Nieuwe aangeplante vaste planten, heesters en bomen moeten de eerste twee jaar na aanplant, regelmatig van water worden voorzien. Zeker in warme droge periodes is het beter om twee keer per week de sproeier ongeveer een uur op dezelfde plek te zetten, dan elke dag een beetje water te geven.
Er is heel wat te zeggen over de tijden om planten water te geven, maar eigenlijk komt het neer op het volgende: het koelste moment van de dag heeft de voorkeur op erg zonnige, warme dagen. Daarom is de vroege ochtend vrijwel altijd de beste optie. De temperatuur is dan vaak nog behaaglijk en de zon nog niet zo fel.
Je balkonplanten geef je best één keer heel veel water dan meerdere keren kleine porties. Op warme dagen, zeker bij grotere potplanten, is het zinvol om de grond eerst kort water te geven en daarna (na 5 tot 10 minuten) uitgebreid water te geven omdat een vochtige grond water beter kan opnemen.
Hoe langer je weggaat, hoe meer je planten je zullen missen. Althans, de meeste van hen. Vetplanten vinden het bijvoorbeeld prima als je langer dan een week weggaat, maar bloeiende planten zullen daar minder blij mee zijn. Die kunnen namelijk echt niet langer een/twee weken zonder verzorging.
Sproei dus nooit overdag als de zon staat te schijnen. U moet namelijk een te snelle verdamping of verbranding voorkomen. Wanneer u gaat sproeien wanneer de zon vol op het gazon staat te schijnen dan zal een groot deel van het toegevoegde water verdwijnen. Dit zal daardoor een vertekend beeld krijgen.
Eens per twee weken water geven
Veel planten kunnen normaal gesproken wel zonder extra water. Maar tijdens lange perioden van droogte hebben ze wel wat meer water nodig. Het is beter om een keer per twee weken een flinke hoeveelheid te geven dan wat vaker een klein beetje.
Planten met dikke en harde bladeren hoef je ook niet te sproeien, zoals cactussen en vetplanten. Ten slotte houden bloeiende kamerplanten, kamergeraniums en andere Begonia-soorten ook niet van een sproeibeurt.
De potgrond heeft het water opgenomen. Sommige planten houden er niet van om water op hun bladeren te krijgen, zoals bijvoorbeeld de meeste begonia's. Geef je deze planten water langs onder, dan zijn de blaadjes je dankbaar!
Regenwater is beter voor planten omdat het minder kalk en mineralen bevat. Regenwater bevat van nature nauwelijks opgeloste stoffen, waardoor meststoffen beter in het water oplossen en de plant ze beter kan benutten.
De bruine bladeren kun je niet meer herstellen, en kun je dus beter afknippen. Je zult zien dat nieuwe blaadjes gewoon weer mooi groen zijn.
Controleer wel bij alle planten, wanneer ze bladverkleuring laten zien of bruine plekjes krijgen, de potgrond dieper in de pot. Voel of het daar erg nat of juist kurkdroog is. Op basis daarvan kun je een van de grootste reden van verkleuring van je lijstje strepen, dat is namelijk een overschot of te kort aan water!
Als jouw plant bruine bladranden heeft kun je deze gerust afknippen. Zorg er wel voor dat je een schone schaar gebruikt en dat je nooit in het groene deel van het blad knipt! Als je het bruine deel geheel wegknipt – en dus in het groene deel van het blad knipt – zal er opnieuw een bruine rand ontstaan.