De olie wordt in bijna alle gevallen gemaakt door middel van stoom- of hydrodistillatie. Hierbij wordt hete stoom of waterdamp door geurende plantendelen geleid, of deze plantendelen worden gekookt, waarbij damp ontwijkt. De etherische olie gaat met de stoom of waterdamp mee en bij het afkoelen komt het weer vrij.
De olie wordt onder lage druk gedestilleerd uit vers geplukte bladeren. Er zijn verschillende soorten Eucalyptus olie. De meest bekende soorten zijn de Eucalyptus citriodora, met als voornaamste werkstof citronellal (75-85%) en deze wordt hoofdzakelijk gebruikt als geurstof.
Neem een eetlepel verse of gedroogde bladeren. Hak ze fijn. Overgiet de fijngehakte bladeren met kokend water. Goed om mee te stomen (verkoudheid) of om het te drinken.
In de hals van de Roodkoperen Kolom Destilleerketel zit een rooster waarop het plantmateriaal kan rusten. Door vervolgens water in het destilleerapparaat op 100 graden te verhitten kan de olie uit het plantmateriaal worden gestoomd. De stoom wordt in de koelemmer weer afgekoeld waardoor de olie ontstaat.
Een distilleerketel bestaat uit drie of vier verschillende delen: de boiler, de koeler, de helm eventueel in 2 delen. Zorg er altijd voor dat de helm goed vast zit in de boiler. Laat de koeler vollopen met water en zorg voor een rustige doorloop van koelwater door middel van een slang.
Dit heb je nodig voor je Lavendel olie recept:
Doe de lavendelbloemen in een lege, schone, glazen pot en vul de pot met de olie, Sluit de pot en even goed schudden. Laat dit mengsel nu 3 weken trekken op een warme, lichte plaats, wel elke dag even schudden om de lavendel en olie goed te laten vermengen.
De Eucalyptus is niet giftig.
Boeketje. Met een vers boeketje eucalyptus geurt je huis de eerste dagen heerlijk fris. Nadien zwakt de geur af, maar de takjes blijven wekenlang mooi. Ververs zeker je water eens per week, zo rotten de steeltjes minder vlug.
Eucalyptus drogen
Om nog langer van eucalyptus te kunnen genieten, kun je de eucalyptus takken laten indrogen. Bind de takken samen met een lint. Hang ze hierna ondersteboven op, op een droog plekje in de schaduw. Na een paar dagen zijn de takken mooi ingedroogd.
Gedroogd
Je kan je bosje eucalyptus ook heel mooi laten drogen. Hang hem aan een touwtje aan de muur of het plafond en de bladeren zullen een blauwgrijze kleur krijgen. Je kunt het gedroogde bosje vervolgens in een mooi vaasje (zonder water) zetten, ophangen, in een krans weven en nog veel meer.
Eucalyptus kan in het voorjaar (flink) teruggesnoeid worden, maar ze reageren daar nogal eens op met een groeiexplosie. Ook kan het zijn dat daarna voorlopig weer alleen jeugdblad verschijnt. Worden de planten erg drastisch gesnoeid dan lopen de meeste soorten weer vanaf de grond uit, maar dan als struikvorm.
Waarvoor kan je eucalyptus gebruiken? Het bestanddeel eucalyptol werkt slijmoplossend en ontstekingsremmend, en helpt ook tegen hoofdpijn, een verstopte neus en een hoest. Het kan dus helpen bij een verkoudheid, sinusitis, bronchitis, maar ook bij keelpijn, blaasontsteking, schimmelinfectie, koorts en griep.
Wat is het verschil? Samenvattend zit het grootste verschil dus op de manier waarop de oliën geproduceerd worden. Etherische olie wordt door destillatie gewonnen uit puur natuurlijke bronnen, zonder enkele chemische toevoeging. Geurolie bevat daarentegen synthetische stoffen die de geur nabootsen en versterken.
Zenful kwam als beste uit de test. We hebben verschillende merken uitgetest, waaronder Chi, Aromed, Physalis, Jacob Hooy, Zenful en Farfalla. Qua kwaliteit zijn ze allemaal biologisch en hebben ze ongeveer dezelfde dikte. Met al deze zojuist genoemde merken zit je sowieso niet verkeerd.
Zet hem op een zonrijke plaats of in halfschaduw. Enkele interessante variëteiten: Eucalyptus subcrenulata (bestand tegen vorst en met een kruidachtige geur), Eucalyptus glaucescens (blauw blad en fruitige geur), Eucalyptus parvifolia (het meest gebruikt voor boeketten, grijsgroen blad en een krachtige geur).
Citroen en eucalyptus-olie, het ideale afweermiddel
Een olie die gemaakt is op basis van citrusnoten en eucalyptus is een geschikte olie om muggen weg te houden. De sterke geur, die je direct op de huid of kleding aanbrengt, of in de lucht verspreidt, schrikt insecten af.
Vul diffuser of geurbrander met water. Voeg 3-4 druppels eucalyptus olie toe. Wacht 10 minuten tot de geur zich goed heeft verspreid. Voeg meer druppels toe indien een sterkere geur gewenst is of vul bij wanneer de geur na verloop van tijd vervaagt.
Gebruik dan liever geen pepermunt, eucalyptus, fris briesje of kaneel. Deze oliën zijn erg krachtig en de kleine longetjes van zo'n jong kindje vinden dat nog te zwaar en onprettig. Zoals je ziet is lavendel sowieso een wondermiddel in een flesje!
De hele winter behoudt het blad van dit gewas zijn groene kleur. De bloemen van lavendel kun je drogen en vervolgens gebruiken als luchtverfrisser. Zakjes vol gedroogde lavendelbloemetjes geven een heerlijke geur, hangend in bijvoorbeeld je huiskamer of kledingkast. Het verdrijft ook motten.
Muntolie
Gebruik een paar deciliter neutrale olie, zoals koolzaadolie of arachide-olie, leg daar de munt in en pureer met een staafmixer. Laat even staan en giet daarna door een koffiefilter. Resultaat: knalgroene muntolie.
Lavendelolie voor je gezicht
Lavendel heeft bijvoorbeeld een bacteriedodende werking, waardoor de olie kan helpen in de strijd tegen acne. De olie is bovendien gevuld met antioxidanten. Daarom zweren sommige mensen bij lavendelolie voor de bestrijding van huidveroudering.