Wat moet u doen Als u nuchter moet verschijnen voor het bloedprikken, dan mag u de avond daarvoor vanaf 22.00 uur niets meer eten en drinken. U mag wel uw medicijnen gewoon blijven innemen en u mag ook een beetje water drinken.
Nuchter zijn betekent:
Dat u minimaal 10 uur van te voren, dus vanaf de avond voor het onderzoek tot het moment van de bloedafname de volgende ochtend, niet mag eten of drinken;U mag wel water, thee of koffie drinken, mits zonder suiker,zoetje en/of melk.
Nuchter zijn betekent dat uw maag leeg is voor een onderzoek of operatie. Soms moeten ook uw darmen leeg zijn.
Niets meer eten of drinken tot aan je operatie. Soms wel 6 uur lang. Dat valt niet mee, maar is wel hoe de landelijke richtlijn in ziekenhuizen het voorschrijft.
Voorbereidingen thuis. Voor de eerste bloedafname moet u nuchter zijn. Dit houdt in dat u op de dag voorafgaand aan het onderzoek na 23.00 uur niets meer mag eten, drinken of roken. Een slokje water om medicijnen in te nemen of bij het tanden poetsen is wel toegestaan.
Sommige onderzoekscentra zijn minder streng en vinden koffie en thee voor een onderzoek geen probleem. Zolang er maar geen suiker, zoetje of melk in zit. Wil je vooraf graag koffie drinken? Vraag dan of dit mag.
Het maakt niet zoveel uit voor de bepaling van het lipidenprofiel of een patiënt nuchter is of niet. Niet-nuchter prikken zou vanaf nu de standaard mogen zijn, zeggen experts in European Heart Journal. Tot nu toe wordt geadviseerd om een lipidenprofiel, oftewel 'het cholesterol' na 8 uur vasten te bepalen.
U heeft een onderzoek, regels voor eten en drinken
Eet zes uur voor uw onderzoek niets meer. Drink vanaf dat moment alleen heldere vloeistoffen: water, thee, appelsap, limonade of koffie zonder melk. Drink twee uur voor uw onderzoek niets meer.
Met nuchter bedoelen wij dat u minimaal 8 uur voor het onderzoek niets heeft gegeten en gedronken. Voor kinderen jonger dan 7 jaar is 6 uur voldoende.
Als u nuchter moet zijn, geeft hij aan vanaf welk tijdstip u niets mag eten of drinken. Ook als een speciale voorbereiding nodig is, bespreekt hij dit van te voren met u. Als u wordt opgenomen voor een operatie moet u vaak nuchter zijn, dit betekent dat u niet mag hebben gegeten en gedronken.
Als u nuchter moet verschijnen voor het bloedprikken, dan mag u de avond daarvoor vanaf 22.00 uur niets meer eten en drinken. U mag wel uw medicijnen gewoon blijven innemen en u mag ook een beetje water drinken. Wilt u in het ziekenhuis bloed laten prikken, dan vragen wij u hiervoor een afspraak te maken.
Er bestaat geen enkel middeltje om sneller nuchter te worden. De lever heeft zijn tijd nodig om alcohol af te breken en werkt in zijn eigen onverstoorbare tempo van gemiddeld anderhalf uur per standaardglas alcohol dat je gedronken hebt. Niets kan dat proces versnellen.
Nuchter zijn betekent dat u sinds 8 tot 12 uur niet hebt gegeten of gedronken. Water drinken is wel toegestaan vóór een bloedafname. Er wordt aanbevolen om in die periode ook niet te roken.
1 De traditie om dit nuchter te doen, was vooral gebaseerd op het paradigma dat inname van vet in de voeding het triglyceridengehalte en daarmee de berekening van de concentratie van het 'low-density'-lipoproteïne-cholesterol (LDL-C) onvoorspelbaar zou beïnvloeden.
Het is namelijk heel belangrijk dat u nuchter bent voor de operatie omdat narcose normale reflexen, zoals hoesten en slikken, onderdrukt. Ook uw spieren verslappen. Voedsel dat in de maag zit kan daardoor teruglopen in de keelholte en vervolgens in de longen komen. Dit is zeer gevaarlijk!
Over het algemeen geldt dat het innemen van medicijnen op een nuchtere maag leidt tot een snellere werking. Dat betekent dus meestal dat je het beste medicatie voor de maaltijd in moet nemen. Wel kun je als bijwerking wat maagklachten krijgen als je medicatie voor het eten inneemt.
De meeste uitslagen zijn drie dagen na het onderzoek bij uw huisarts bekend. Saltro heeft een uitslagenportaal ontwikkeld waar patiënten zelf de uitslag van hun onderzoek kunnen inzien. U krijgt in begrijpelijke taal informatie over de betekenis van de bloeduitslagen.
De bloedafname vindt meestal plaats wanneer de patiënt rechtop zit. Er mag nooit bloed afgenomen worden uit dezelfde arm waarop een infuus aangesloten is.
In de cellen wordt de glucose verbrand of opgeslagen. Hierdoor neemt het bloedglucosegehalte weer af. Bij gezonde personen is het bloedglucosegehalte ongeveer 3 uur na de maaltijd het laagst. Als het bloedglucosegehalte onder een bepaalde grens komt, maakt het lichaam het hormoon glucagon aan.
Over het algemeen bent u vrij snel wakker. Als alles stabiel is mag u na een bepaalde tijd (minimaal 30 minuten) terug naar de verpleegafdeling.
Het voorkomen van pijn begint al voor de operatie op de ochtend van de operatie wanneer u thuis pijnstillers inneemt. Ook na de operatie schrijft de anesthesioloog voor welke medicijnen u tegen pijn toegediend krijgt. Bij kleine operaties kan paracetamol voldoende zijn.
Nuchter zijn
Nuchter wil zeggen dat u op de dag voor het onderzoek vanaf 22.00 uur niet meer mag eten, drinken en roken. Het is wel toegestaan om water of thee zonder toevoegingen te drinken. Als u medicijnen gebruikt dan kunt u deze innemen zoals u gewend bent, tenzij uw arts iets anders met u heeft afgesproken.
Een hoog cholesterol is geen ziekte. Het geeft geen klachten. Een hoog cholesterol kan de bloedvaten wel nauwer maken. Een hoog cholesterol vergroot daardoor het risico op hart- en vaatziekten.
Je hebt een verhoogd risico op hart- en vaatziekten als: je totaal cholesterol waarde hoger is dan 5.je LDL-cholesterol waarde hoger is dan 3.je triglyceriden hoger zijn dan 2.