Als uw baby overgeeft, blijf dan wel (borst)voeding geven.Geef eventueel wat vaker kleine hoeveelheden. Als uw baby vaker moet overgeven, kan het veel vocht verliezen. Ga door met borstvoeding (of flesvoeding), verdun de voeding niet.
Er zijn een paar dingen die je kunt doen om braken te voorkomen en misselijkheid te verminderen. Het drinken van thee (met honing) helpt bij veel mensen de maag te kalmeren. Ook het drinken van cola kan helpen. Daarnaast kan het verstandig zijn vast voedsel te vermijden tot het misselijke gevoel weg is.
Door de infectie kan het kind grote hoeveelheden vocht in de darm verliezen. Daardoor ontstaat waterdunne ontlasting, soms met spoortjes bloed. De meeste kinderen met diarree poepen veel vaker en veel meer dan anders. Het spugen duurt meestal 1-2 dagen.
Bij buikgriep kan uw kind deze klachten hebben: diarree. overgeven. misselijkheid.
Je baby spuugt veel
Veel moeders maken zich daar zorgen over, ze zijn bang dat de baby niet voldoende voeding binnenkrijgt. Maar in principe is het onschuldig. De melk stroomt bij een baby gemakkelijk terug de slokdarm in. Zeker baby's van 1, 2, 3 of 4 weken spugen veel.
Je baby kan dan veel spugen of de voeding komt terug naar het mondje. De helft van alle gezonde baby's spuugt minimaal 1 keer per dag. Het verschilt van mondjes teruggeven tot hele golven voeding die terugkomen. Als je kindje verder goed groeit, is er geen probleem.
Het is een veelvoorkomend kwaaltje bij baby's. Je baby kan dan veel spugen of de voeding komt terug naar het mondje. De helft van alle gezonde baby's spuugt minimaal 1 keer per dag. Het verschilt van mondjes teruggeven tot hele golven voeding die terugkomen.
Dan weet je zeker dat het virus gedood wordt! Als je zelf buikgriep hebt, laat het verzorgen van je baby dan grotendeels aan iemand anders over. Dit is misschien lastig, maar wel belangrijk omdat buikgriep bij je baby gevaarlijk kan zijn.
Spugen is vaak tijdelijk. Meestal wordt het minder als baby's meer vast voedsel gaan eten en meer rechtop kunnen gaan zitten of staan.
Baby's jonger dan 3 maanden zijn het meest gevoelig voor snelle uitdroging. Kinderen jonger dan 2 jaar kunnen binnen 1 dag (24 uur) uitdrogen. Oudere kinderen kunnen binnen 2 tot 3 dagen uitdrogen.
Wat zijn de symptomen? De symptomen van rotavirus zijn koorts, misselijkheid, overgeven en waterdunne diarree. Na besmetting duurt het ongeveer 2 dagen voordat ziekteverschijnselen optreden. De klachten duren 4 tot 6 dagen.
Tips wanneer je kind buikgriep heeft
Veel drinken: zorg dat je kind meer dan normaal drinkt. Geef je kind dus regelmatig kleine beetjes water, thee of bouillon te drinken. Borst- of flesvoeding kun je gewoon geven zoals normaal, zonder dit te verdunnen. Om uitdroging te helpen voorkomen kun je je kind ORS-junior geven.
Een banaan helpt tegen misselijkheid: fabel
"Daar is geen wetenschappelijk bewijs voor. Er zijn misschien mensen die het fijn vinden om een banaan te eten als ze misselijk zijn. Je moet zelf uitproberen of dat voor jou helpt."
Maagklachten ontstaan meestal na de maaltijd en 's nachts. Wat als 'maagpijn' wordt ervaren, is vaak het gevolg van gasophoping, opboeren of oprispingen in de darmen. Overgeven of misselijkheid heeft niet altijd met de inhoud van de maag te maken. Voor het verteren van voedsel is maagzuur nodig.
Laat kinderen vooral eten waar ze zin in hebben. Alleen zoetigheid en laxerende voeding (pruimen, vette eetwaren) zijn tijdelijk te mijden. Veel drinken is de belangrijkste boodschap, maar frisdranken (dus ook platte cola of appelsap) zijn niet aangeraden.
Neem dan contact op met je huisarts of het consultatiebureau. Je baby spuugt vaak zo krachtig dat de melk met een straal uit het mondje komt. Dit heet ook wel projectielbraken. Je baby groeit niet goed, of komt juist heel erg veel aan.
Een baby die vaak oprispingen heeft, heeft minder last als hij of zij 20 tot 30 minuten rechtop gehouden wordt na de voeding. Huilt je baby een tijdje na de voeding nog of blijft hij of zij onrustig, probeer dan opnieuw om hem te laten boeren.
Wanneer iemand besmet is met het norovirus begint het braken meestal binnen 3 dagen. Het is heftig maar gaat ook snel weer over. Na 2 dagen zijn de klachten meestal al veel minder. Na 4 dagen zijn de klachten over en heeft u weer trek in eten.
Overgeven komt meestal door buikgriep (door een virus of bacterie). Blijf genoeg drinken: vaak en kleine beetjes per keer. Is het overgeven na een dag niet minder, overleg dan met uw huisarts.
Je herkent uitdroging bij kinderen wel aan deze symptomen: Holle ogen met donkere kringen errond. Droge en gerimpelde huid. Erg slaperig of prikkelbaar zijn.
Buikgriep gaat meestal vanzelf over. Na 4 tot 7 dagen zijn de klachten meestal weg.
Hersenvliesontsteking komt vooral voor bij kinderen en jongvolwassenen. Mogelijke verschijnselen zijn: hoge koorts, een vlekkerige huid, een stijve nek, steeds overgeven, erge hoofdpijn en sufheid. Baby's willen niet drinken en huilen veel of kreunen.
De symptomen zijn vervelend en beginnen vaak ineens. Overgeven, diarree, hoofdpijn en koorts hebben de overhand. Het grote verschil met voedselvergiftiging is dat de symptomen vaak een stuk heftiger zijn; mensen zijn niet goed in staat om vocht binnen te houden en voelen zich zieker dan bij een buikgriep.
Je baby drinkt per dag nog minimaal 500 ml melkvoeding. Naast de vaste voeding, die ook vocht bevat, heeft je baby nood aan extra vocht. Als extra vocht krijgt plat, mineraalarm water de absolute voorkeur. Water blijft de beste dorstlesser!