Zomer. Tijdens de zomer is het heel belangrijk dat deze plant, wanneer hij buiten staat, goed vochtig gehouden wordt. Vooral tijdens de warme dagen moet er elke dag water gegeven worden, dat de kluit goed vochtig is. Met de wat minder warme dagen mag dit wel eens een aantal dagen overgeslagen worden.
De citroenboom vraagt in de groeiperiode (april-september) veel water: 2 à 3 keer per week een scheut water is dan ook niet overbodig. Maar let op: de kluit moet eerst droog aanvoelen, vóórdat de volgende scheut water wordt gegeven.
Een limoen boom houdt vooral van zon, warmte en veel licht. Plaats uw limoenboom bijvoorbeeld aan een groot raam of in uw veranda. Daar zal hij goed groeien en zal hij bloesems krijgen. Na een tijd krijgt u ook vruchten.
Om de groei te stimuleren geef je de citrusboom het hele jaar door elke 14 dagen ongeveer 10 gram pure stikstof. FOSFOR - Een citroenboom of limoenboom van twee jaar oud heeft 10 gram pure fosfor per jaar nodig.
De schil van de limoen is dun en donkergroen van kleur, terwijl de citroen een dikke schil heeft, en licht geel van kleur is. Het vruchtvlees van de limoen is licht gekleurd, geurig en sappen, en er zitten, in tegenstelling tot de citroen, geen pitten in.
Waarschijnlijk zijn de wortels aangetast door een teveel aan water in de grond of door een ziekteverwekker. Hierdoor kan de citrusboom minder water en stikstof uit de grond opnemen, waardoor de bladeren geel worden, slap gaan hangen, verdorren en uiteindelijk van de citrusboom af vallen.
In een terracottapot kan de boom 2 tot 3 meter hoog worden. In een Mediterraans klimaat kunnen ze in de vaste grond tot 6 meter hoog worden. Ze zijn langlevend, er zijn namelijk exemplaren van vele honderden jaren oud.
Van de lente tot de herfst bemesten, met voeding voor citrussen of een andere meststof met veel stikstof; het zijn erg gulzige planten. Bemest een eerste keer in april en geef je boom daarna elke 6 weken vloeibare organische voeding voor terrasplanten of mediterrane planten, tot eind augustus.
Zorg er voor dat de plant 5 tot 6 uur zonlicht per dag heeft. Vooral in de winter is het belangrijk dat de plant voldoende zonlicht ontvangt. Ook in de zomer is veel direct zonlicht belangrijk. Direct zonlicht zorgt namelijk dat de vruchtontwikkeling kan plaatsvinden.
Een citroen heeft een gele schil en een limoen een groene schil. Ook heeft een citroen pitjes en een veel dikkere schil. Het vruchtvlees van een limoen heeft meer geur en bevat twee keer zo veel sap en is bovendien een kleiner dan een citroen.
Geef de planten, als ze eenmaal buiten staan, organische mest met relatief hoog stikstofgehalte bijvoorbeeld NPK 10-4-6. Een enkele keer tussendoor eventueel Peters mest NPK 20-20-20.
Wanneer de bodem veel zout of klei bevat, dan wordt de groei van de wortels van een citrusboom aanzienlijk geremd. Fijn zand, zoals zilverzand, is een goede keuze voor je eigen gemaakte citruspotgrond. Dit zand is grof genoeg om water door te laten, maar fijn genoeg om de wortels van voldoende stevigheid te voorzien.
Gekruiste takken of takken die in elkaar groeien, wrijven tegen elkaar aan. Hierdoor laat de bast los en is het hout vatbaar voor ziektes en plagen. Om deze problemen te voorkomen, verwijder je de takken aan de basis. Snoei elke tak die buiten de gewenste maat en vorm van de boom groeit.
Zoals bij de meeste potplanten tijdens het overwinteren het geval is, zijn ruimtes met een koele tot matige temperatuur ideaal. Citroenbomen verdragen zonder problemen enkele graden boven het vriespunt. Het mag alleen niet vriezen. De optimale temperatuur ligt tussen 3 tot 13° C.
In het voorjaar kunnen de citrusplanten worden gesnoeid. Snoei ze net als appel- en perenbomen: eerst de rechtopstaande takken, dan de zijtakken (houd vijf tot zes ogen over). Snoei ook de takken weg waar het blad naar beneden groeit. Zorg voor een open boomvorm: de takken die naar binnen groeien, mogen ook weg.
Wanneer je zelf zaait, kan het namelijk wel zo'n 5 jaar duren voor er daadwerkelijk vruchten aan de boom komen.
Nu vraag je je wellicht af of de vruchten van de citrus die in Nederlandse tuinen groeien eetbaar zijn? Ja, deze kan je zeker consumeren, tenminste als je van zuur en bitter houdt. Door de geringe zonkracht in Nederland is de vrucht niet voldoende gerijpt zodat de smaak altijd bitter zal blijven.
U mag gerust uw citroenboom buiten laten staan, maar zorg voor aangepaste bescherming. Voor elke plant hebben wij op onze website de nodige verzorging vermeld. U vindt hoeveel water ze moeten krijgen, wanneer ze moeten bemest worden en ook wat u precies moet doen in de winter.
Citroenen laten verkleuren van groen naar geel
Voor de verkleuring en rijping heeft de Citroen een rijpingssignaal dat ontstaat onder invloed van het vruchteigen plantenhormoon Ethyleen. Dat zorgt ervoor dat de vrucht verkleurd van groen naar geel.
Citrus aurantifolia "Lime verde" is ook bekend als de limoenboom. Deze boom is net als andere citrussen een heerlijk ruikende struik of boom op terras of balkon. De plant is zelfbestuivend. De vruchten van de Lime Verde zijn kleine groene ronde vruchten, het formaat van een mandarijn.
Kaffir limoen is als jonge plant verkrijgbaar. Plant het hele jaar door in potten en zet ze voor een zonnig raam. Als je er de ruimte voor hebt, kan de Kaffir limoen vanaf juni buiten op een zonnige, beschutte plek groeien (eerst afharden). Het is een tropische plant, dus in de winter zet je hem binnen.
De Citroenboom bloeit het hele jaar, de hoofdbloei vindt plaats in het voorjaar. Dan groeien er gelijktijdig bloemen en vruchten in diverse stadia aan dezelfde plant. De bloesem van de Citroenboom is wit en geeft een intens zoete geur af.
In de jaren '70 was deze plant enorm populair: de Citroenplant, die half Nederland voor het slaapkamerraam had staan om de muggen tegen te houden. De plant heeft 8 cm grote bladeren die naar Citroen ruiken.