Als het flesje van glas is, mag je deze met een restant nagellak in de glasbak weggooien. De glasrecycler kan dat prima aan. De nagellak en andere vervuiling verbrandt in het smeltproces. Je kunt de recycler wel een plezier doen door het kwastje alvast bij het restafval te gooien.
Voeg een of twee druppels nagellakremover toe aan je nagellak met behulp van de pipet. Schroef de dop er weer op en rol het flesje (niet schudden!) zachtjes heen en weer tussen je handen gedurende ongeveer een minuut. Draai de dop er opnieuw af en ta-da: je oude nagellak ziet er weer uit als nieuw!
Nagellakflesjes bijvoorbeeld mogen gewoon (met restanten nagellak) in de glasbak als het flesje van glas is. Het kwastje mag daarentegen wel bij het restafval. Oude nagellak nooit door de gootsteen spoelen, en ook niet naar het chemisch afval brengen.
Weggooien van verzorgingsproducten
Ook nagellak, nagellakremover en (lege) spuitbussen niet. Lege plastic verpakkingen van shampoo, deo en tandpasta kunnen bij het plastic verpakkingsafval, die van chemicaliën als nagellak(remover) niet. Die moeten bij het restafval.
Sinds 2001 hoeft nagellak in Nederland niet meer bij het klein chemisch afval, maar mag het bij het restafval.
Nagellak is na opening minimaal 24 maanden houdbaar. Belangrijk is dat-ie niet aan zonlicht wordt blootgesteld en dat je de hals van het flesje na elke lakbeurt met een beetje nagellakremover schoonmaakt. Anders sluit de dop niet meer goed af en gaat de nagellak indikken.
Ingedroogde nagellak moet u niet direct weggooien. In de meeste gevallen kunt u hem weer vloeibaar maken door het flesje in heet water te zetten. Wees voorzichtig om hem met nagellak remover vloeibaar te maken. Gebruik remover zuinig, anders moet u de mooie nagellak toch weggooien.
Om je nagellak te verdunnen kun je proberen om het flesje op te warmen met je handen of met heet water als de ingrediënten nog maar net van elkaar gescheiden zijn. Je kunt tevens kleine hoeveelheden nagellakverdunner in het flesje doen als het om oude nagellak gaat die je door opwarmen niet meer kunt redden.
Nagellak kan ook uitdrogen of stroperig worden door de zon.
Lak nooit je nagels als je buiten in de zon zit, door de warmte verdampt het oplosmiddel te snel, zowel op je nagels als in het flesje. Je lak wordt dan dik of stroperig. Je nagellak droogt niet op je nagels en je kan je flesje nagellak weggooien.
Aan nagellak wordt formaldehyde toegevoegd om ervoor te zorgen dat de nagel hard en stevig wordt. Om deze reden vind je formaldehyde vooral in nagelverharders. Formaldehyde is een kleurloos gas dat erg giftig is. Het heeft een sterke, vieze geur en de stof staat erom bekend kankerverwekkend te zijn.
Alle glazen flessen, flesjes, potten en potjes waarin drank, eten, babyvoeding, cosmetica, parfum of medicijnen hebben gezeten, mogen in de glasbak. Glas kan oneindig vaak gerecycled worden. Recyclen bespaart veel grondstoffen en energie. Je helpt het milieu dus als je glazen flessen en potten in de glasbak gooit.
Nagellak is veilig als je het op de juiste manier gebruikt. Maak je je toch zorgen over chemische stoffen in nagellak, kies dan voor nagellak op waterbasis. Daarin zitten minder vluchtige oplosmiddelen. Nagellak op waterbasis droogt daardoor minder snel en het blijft minder lang zitten.
Zodra je je nagels hebt gelakt moet je ervoor zorgen dat het potje zo snel mogelijk dicht is, want hoe minder lucht bij je nagellak, hoe kleiner de kans op stroperige nagellak. Naarmate het potje leger raakt en dus langer open geweest is zal de lak altijd een klein beetje verdikken.
Gebruik een plastic broodzakje om de nagellak op te mengen. Gooi de twee kleuren bij elkaar en meng deze tot je de gewenste kleur krijgt. Zorg ervoor dat je genoeg nagellak mengt om al je nagels te lakken. Het is moeilijk om nogmaals exact dezelfde kleur te mengen.
Reguliere nagellak: reguliere nagellak droogt op in ongeveer 3 tot 5 minuten. De nagellak is dan stootvast. Dat wil dus niet zeggen dat je nog niet op hoeft te passen. De nagellak doet er namelijk meerdere uren over om volledig uit te harden.
Verdun de nagellak met nagellak remover. Zo is de nagellak wat beter smeerbaar, maar de kwaliteit wordt een stuk minder. De elasticiteit is er dan volledig uit. Daarnaast dekt de nagellak een stuk minder, droogt slecht en het is behoorlijk lastig een mooie egale laag aan te brengen.
Voor sterke nagels heb je calcium nodig. Je nagels voeden kan daarom op twee manieren: door meer melk te drinken of door je nagels te weken in een badje van melk. Zorg wel dat je nagels helemaal nagellak vrij zijn voor een optimaal effect. Een badje van azijn behoort overigens ook tot oma's tips voor sterke nagels.
Gebruik daarom een nagellak van goede kwaliteit, die niet hermetisch afdekt. Bovendien kan een vochtinbrengende nagellak de nagels juist sterker maken. Zoals een basecoat (een laagje dat je onder je nagellak aanbrengt als bescherming) of een nagelverharder die je nagels sterker maakt.
1. OPI Nail Envy: de beste nagelverharder. Zachte, broze nagels zullen direct profiteren van de cult-klassieker Nail Envy van OPI. Een wonderdoener in een fles, de krachtige formule van deze nagelversterker gaat meteen aan het werk met voedende nagels met zijn mix van gehydrolyseerd eiwit en calcium.
Nagellak bederft in principe namelijk niet. Begint de lak wat stroperig te worden en daardoor lastiger om te gebruiken? Je kunt bij sommige parfumerieën en drogisterijen nagellakverdunner kopen. Hiermee kun je het lakje weer beter smeerbaar maken.
Het is belangrijk om je nagellak op een koele en droge plaats te bewaren. Als nagellak te warm wordt, gaan de ingrediënten in de lak scheiden. De koelkast kan dan een optie zijn, waar het altijd een contante temperatuur is en het licht alleen aan gaat als je de deur open doet.
Foundation: ongeopend drie jaar, na opening zes maanden. Mascara en vloeibare eyeliner: ongeopend drie jaar, na opening drie maanden. Oliën en serums: ongeopend drie jaar, na opening zes maanden. Nagellak: ongeopend drie jaar, na opening zes maanden.