Draag bedekkende (dunne en lichtgekleurde) kleding, een petje of hoed en een zonnebril; Mijd de zon, vooral tussen 12.00 en 17.00 uur; Kleed kinderen luchtig aan, maar niet te bloot; Smeer jezelf en je kinderen goed in (factor 50).
Zorg allereerst dat je huis koel blijft, door 's ochtends vroeg ramen en deuren open te zetten en die om 08.00 à 09.00 uur weer dicht te doen, net als de gordijnen. Om af te koelen kun je een koude handdoek in je nek leggen, een voetbad nemen en goed drinken, zegt Hopman.
Vooral als er veel vocht in de lucht zit. Dat wordt een hoge luchtvochtigheid genoemd. Je kunt dan niet goed zweten en je lichaam kan daardoor de warmte niet kwijt. Als je bij zulk weer gaat werken of sporten, bestaat er een serieus gevaar voor oververhitting.
Als volwassene raadpleeg je best een arts als je koorts: boven de 39 °C oploopt (hoge koorts kan de hersenen en andere organen in de war sturen en beschadigen) gepaard gaat met specifieke symptomen zoals buikkrampen, branderig gevoel bij het plassen, suf en slaperig zijn, zware hoofdpijn of huiduitslag.
Raadpleeg een arts als de lichaamstemperatuur meer dan 39°C bedraagt.
RESULTATEN: Behandeling met een hoge dosis paracetamol resulteerde in 0,4 graden C lager lichaamstemperatuur dan placebo behandeling na 24 uur (95% BI 0,1 ° C tot 0,7 ° C).
Als je lichaam te warm wordt, bijvoorbeeld doordat de omgeving warm is of doordat je sport, maken de zweetklieren meer zweet. Kleine spiertjes in de huid persen het zweet naar buiten. Als het verdampt, kost dat energie (warmte). Daardoor koel je af.
Het bleek, dat bij alle drie groepen van temperatuurbepaling de huid van het voorhoofd het hoogst is, namelijk gemiddeld 35°.
Beter doe je gewoon een ijsklontje in je water. Daarnaast is een voedselgroep die vochtafdrijvend in je lichaam werkt: diuretisch voedsel. Dat wil je niet op een warme dag. Daarom is het aan te raden om de komende dagen: asperges, venkel, artisjokken en mango's te laten voor wat ze zijn.
Als je oververhit bent dan zul je merken dat je je gauw vermoeid voelt. Klachten zoals hoofdpijn, duizeligheid en neiging tot flauwvallen kunnen hier ook bijhoren. Daarnaast kan het zijn dat je spierkrampen ervaart in de armen en benen. Als je oververhit bent zal je ook meer gaan transpireren.
Mogelijke klachten bij hitte zijn hoofdpijn, duizeligheid en misselijkheid. Bij een zonnesteek helpen een koele douche, in een koele omgeving gaan liggen en drinken.
Hitte-uitputting
De lichaamstemperatuur stijgt, maar is niet hoger dan 40 graden. Mogelijke symptomen: veel zweten, hoofdpijn, duizeligheid, braken, spierkrampen en ernstige vermoeidheid. Hitte-uitputting kan overgaan in een levensgevaarlijke hitteberoerte.
Als het warm zomerweer is, zweet je meer dan anders. Het is daarom belangrijk voldoende te drinken om uitdroging te voorkomen. Met warm weer doe je er goed aan om ten minste 2 liter water op een dag te drinken. Drink daarom elk uur een glas water en zorg dat je onderweg altijd een flesje water bij je hebt.
Water, water en nog meer water!
Probeer ieder uur iets te drinken, ook als u geen dorst hebt. Tip: voeg wat muntbladeren en/ of bevroren citroenschijfjes toe. Munt is fris en het stofje menthol zorgt ervoor dat uw smaakpapillen denken dat het koud is. Hierdoor werkt het verfrissend.
Hoogste temperaturen ooit gemeten
Noord-Amerika: 56,7°C op 10 juli 1913 in Furnace Creek, Death Valley, Verenigde Staten. Afrika: 55,0°C op 7 juli 1931 in Kébili, Tunesië Azië: 55°C, in Al Majmaah, Saoedi-Arabië, op 8 juni 2019.
Koortspieken. Koortspieken van 41°C en 42°C komen ook voor, bij koortspieken van 43°C is de situatie levensbedreigend. Erg hoge lichaamstemperaturen kunnen verschillende gevolgen hebben: Verstoring van de werking van enzymen.
Enorme temperatuur
De 'absolute hitte' zoals Planck die voorstelt is een gigantisch hoge temperatuur. Dat kun je moeilijk vergelijken met een warme zomerdag: De Planck-temperatuur is 1.41 x 10(^32), ofwel 141.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000 graden Celsius.
Zweet bestaat voornamelijk uit water en zout, maar het bevat ook de stoffen orthocresol en paracresol die een antiseptische werking hebben. Dus zweten is noodzakelijk: Door te zweten worden afvalstoffen uitgestoten waardoor je immuunsysteem optimaal blijft functioneren. Het doodt bacteriën en virussen.
Als zweet verdampt onttrekt het namelijk warmte aan je lichaam en verkoelt. Daarnaast helpt zweet bij de verspreiding van talg (afkomstig van de talgklieren), dat een beschermend, vettig laagje over de huid vormt. En het is cruciaal voor de partnerkeuze…
We zweten om ons lichaam te koelen. Onze normale lichaamstemperatuur is 37 graden. Zodra het van binnen warmer wordt door bijvoorbeeld een inspanning en dus ook bij hitte, wil het lichaam van de overtollige warmte af. Warmte verliezen we via de huid.
Bij een infectie kan de temperatuur oplopen tot 40 of 41 graden. Dat kan geen kwaad. De koorts is niet schadelijk voor het lichaam of de hersenen. Zolang het lichaam de warmte kwijt kan, komt de temperatuur zelden tot boven de 41 graden.
U krijgt opnieuw koorts nadat de koorts 1 dag of langer weg was. Bent u ouder dan 70, heeft u een chronische ziekte of minder afweer? Bel dan meteen bij koorts.
Dat is deels te wijten aan je biologische klok. De biologische klok reguleert namelijk niet alleen je slaap, maar ook je immuunsysteem. Het immuunsysteem wordt geactiveerd bij ziekte, waarbij infectie-vechtende cellen een variatie aan chemicaliën loslaten die de infecties bestrijden.