Het VCA Groen examen is toegespitst op medewerkers die veilig en groen (willen) werken. Door de VCA training weten mensen hoe ze werkzaamheden veilig moeten uitvoeren. Ze leren gevaren en risico's herkennen en deze tot een minimum te beperken en bovendien een actieve bijdrage te leveren aan een veilige werkplek.
Er zijn drie verschillende soorten VCA certificeringen voor personen; B-VCA (de basis cursus), VOL-VCA (voor leidinggevenden en ZZP-ers) en VIL-VCU (voor medewerkers van uitzendorganisaties).
VCA VOL cursus (VOL-VCA)
Deze cursus duurt 1 dag en is door heel Nederland te volgen. Het VOL-VCA certificaat laat zien dat u veilig werkt en dat u oog heeft voor gezondheid en milieu. Eventueel kunt u ter voorbereiding van deze cursus de VOL-VCA e-learning volgen. Het certificaat heeft een geldigheid van 10 jaar.
B-VCA staat voor Basisveiligheid VCA. Met een B-VCA-diploma laat u zien dat u basiskennis hebt over veiligheid, gezondheid en milieu.
Basis VCA of VOL VCA? Wanneer je leiding geeft aan medewerkers op een locatie waar VCA verplicht is gesteld, dien je in bezit te zijn van het VCA VOL certificaat. Dit geldt ook voor ZZP-ers. Voor alle andere medewerkers is het Basis VCA certificaat voldoende, dit wordt ook wel B VCA genoemd.
VCA persoonscertificering
Er zijn twee opleidingen binnen de VCA: Basisveiligheid VCA (VCA-B) en Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden (VOL VCA). Als zzp'er moet u van opdrachtgevers VCA VOL (persoons)gecertificeerd zijn. Daarvoor moet u als persoon het certificaat behalen.
De SSVV heeft voor VCA-, VCO- en VCU-certificatie contracten afgesloten met 22 erkende certificatie-instellingen.
Je doorloopt de leerstof vanuit het oogpunt van een uitvoerend medewerker. Het niveau van de VCA Basis cursus is vergelijkbaar met MBO niveau 1.
VCA-VOL examen: 70 meerkeuze vragen. U dient ten minste 49 vragen goed te beantwoorden om te slagen.
Met het VCA 1 certificaat kunnen bedrijven aantonen dat zij voldoen aan eisen in de VGM-checklist Aannemers. Een VCA 1 certificaat is inmiddels vaak een basiseis vanuit opdrachtgevers als het gaat om risicovolle werkzaamheden.
Een ander gevolg van niet slagen voor je VCA, is dat je misschien nog niet aan het werk mag. Stelt jouw werkgever VCA verplicht, en die kans is levensgroot, dan zul je toch echt eerst je VCA certificaat moeten behalen. Een mogelijk derde aandachtspunt: een nieuw examen brengt ook weer kosten met zich mee.
Het VCA examen wordt over het algemeen als best wel lastig beschouwd. De meeste cursisten zakken omdat ze te weinig tijd hebben genomen om te leren. Bepaalde VCA stof moet je echt leren en weten. Neem zodoende voldoende tijd om te leren.
Geldigheid. Uw VOL-VCA-diploma is tien jaar geldig. Daarna moet u weer examen doen. U moet zelf in de gaten houden wanneer dit is.
Een VCA certificaat is dus niet wettelijk verplicht, maar wordt wel in de meeste gevallen verplicht gesteld door opdrachtgevers. Los van het feit dat opdrachtgevers het certificaat vaak eisen, biedt het VCA alleen maar voordelen. Met een VCA voldoet u in één klap aan veel regels van de Arbowet.
Het Basis-VCA (of B-VCA) examen bestaat uit 40 vragen die binnen 60 minuten moeten worden beantwoord en in totaal maximaal 4.000 punten kunnen opleveren. U slaagt als u minimaal 64,5%, dus 2.580 punten, scoort. Klik op de oranje knop hieronder om het Basis-VCA proefexamen te starten!
Voor wie een VCA diploma wil behalen door middel van het volgen van een cursus is het antwoord iets simpeler: een klassikale cursus, inclusief examen van 60 minuten, duurt één dag. Uiteraard kun je ook kiezen voor een andere cursusvorm, zoals een e-learning waarbij je zelf bepaalt hoe snel je er doorheen loopt.
Voor het e-learning VCA cursuspakket is de gemiddelde studietijd 6-7 uur. Het schriftelijke VCA examen vindt plaats op een van de ruim 40 locaties in Nederland en duurt 60 minuten (B-VCA) of 75 minuten (VOL-VCA en VIL-VCU). Heb je nog meer vragen? Bekijk dan onze andere veelgestelde vragen.
Het is geen makkelijke cursus, maar met VCA Talen lukt het 98% van onze cursisten om te slagen. Je weet nu dat je de vragen goed moet lezen, open en zonder meteen in te vullen wat jij zelf ervaart en doet op je werk.
Het VCA examen kun je niet online doen. Je doet het examen altijd op een officiële examenlocatie. Er zijn meer dan 60 VCA examenlocaties in Nederland, dus er is er altijd een bij jou in de buurt!
Een VCA-opleiding is niet verplicht, maar wel zeer aan te raden. Er zijn klassikale opleidingen en e-learnings. Een klassikale opleiding volgt u samen met medecursisten op een door de opleider geregelde locatie. Een e-learning volgt u individueel achter de computer, in uw eigen tijd en op een locatie van uw keuze.
Het halen van een VCA certificaat is bij wet niet verplicht, wel wordt het tegenwoordig vrijwel altijd geëist door opdrachtgevers. Eigenlijk komt het er op neer dat wanneer je werkt in bepaalde branches zoals de bouw of elektrotechniek je zonder een VCA diploma niet aan de slag kunt.
Een VCA is een uitstekend instrument om dit aan te kunnen tonen. De VCA 1 ster is er vooral voor bedrijven met minder dan 35 werknemers terwijl de VCA 2 ster voor de grotere bedrijven is.
VCA is bedoeld voor bedrijven die risicovolle werkzaamheden uitvoeren of in een risicovolle omgeving werken. Denk aan constructie- of onderhoudswerkzaamheden op bouwterreinen, in fabrieken en werkplaatsen en bij installaties.
Bedrijven die VCA** gecertificeerd zijn, hebben de verplichting tot het houden van minimaal 10 toolboxen per jaar. In die gevallen ziet men vaak dat er een maandelijkse toolbox wordt gehouden. De toolbox kan elke keer een andere inhoud hebben of een ander onderwerp belichten.