Ondermelk is melk die overblijft als je de room eraf haalt. Slagroom is altijd gemaakt van koemelk en heeft een vetgehalte van ten minste 30%. Er is zowel gepasteuriseerde als gesteriliseerde slagroom.
Room is een zuivelproduct. Het is het vetste gedeelte van koemelk. De melk wordt 'afgeroomd', dat wil zeggen dat de room er vanaf wordt geschept. Room wordt veel gebruikt bij het maken van toetjes en taarten en hartige gerechten.
Slagroom is dus de room zoals die bedoeld is. Het heeft een vetpercentage van 35% en is eigenlijk het room zoals dat wordt afgeroomd van de melk. In tegenstelling tot roomsoorten met een lager vetpercentage, kun je slagroom prima stijf kloppen.
Slagroom is niets anders dan extra vette room. Volgens de Nederlandse Warenwet moet slagroom minimaal 30% vet bevatten. Dankzij het hoge vetgehalte kun je slagroom stijf opkloppen, zodat je er taarten en toetjes mee kunt maken en versieren.
Slagroom is eigenlijk koemelk met een hoog vetpercentage. Het wordt gewonnen uit volle melk. De Nederlandse slagroom bestaat voor minimaal 30% en maximaal 40% uit vet. De term slagroom verwijst naar het 'slaan' van room: geslagen room of opgeklopte room.
Ondermelk is melk die overblijft als je de room eraf haalt. Slagroom is altijd gemaakt van koemelk en heeft een vetgehalte van ten minste 30%. Er is zowel gepasteuriseerde als gesteriliseerde slagroom.
Slagroom kan worden bereid uit verschillende soorten dunne room die van de volle melk worden geschept. Het vetaandeel van slagroom bedraagt 30 à 40 procent. De aanduiding 'slagroom' is in Nederland wettelijk gereserveerd voor room van koemelk met minstens 30% vet.
Als alternatief kun je kiezen voor kookroom of room culinair (ca 20% vet) of de light-varianten daarvan zoals kookroom light (8 vet%). Deze alternatieven bevatten minder verzadigd met maar geven gerechten zoals een quiche wel een vergelijkbare smaak.
Slagroom is ook vetter dan zure room, en staat daarmee ongeveer gelijk aan het vetgehalte van crème fraîche. Bij die 2 zit het verschil in de smaak. Crème fraîche is iets frisser en zuurder dan slagroom, maar je kunt het op dezelfde manier gebruiken.
Slagroom is ook gemaakt van koemelk, maar heeft een veel hoger vetpercentage. Slagroom moet minimaal 30% vet bevatten om slagroom (of volle room) te mogen heten. Ook dit kun je verwerken in warme gerechten, maar voeg het dan wel pas aan het einde toe en laat het niet te lang koken.
Tot de groep Zuivel en zuivelvervangers behoren kaas, melkdranken, kwark, yoghurt, vla, pap, pudding, room, koffiemelk, ijs (roomijs en waterijs) en zuivelvervangers (zoals sojadrink, sojadessert, rijstdrink).
Zuivel levert veel goede voedingsstoffen zoals eiwit, vitamine B2, vitamine B12 en calcium. Onder zuivel vallen alle melk en melkproducten. Denk hierbij ook aan karnemelk, chocolademelk, kwark, (room)kaas, yoghurt(drankjes), boter, ijs, kookroom, zuivelspread en vla.
Melk en melkproducten (halfvolle en magere) passen goed in een gezond voedingspatroon. Het advies van de Gezondheidsraad is om dagelijks 2 tot 3 porties zuivel (300 tot 450 ml) te nemen.
Melk bevat inderdaad calcium. Maar het bevat ook heel veel verzadigd vet en is een grote veroorzaker van allergieën. Bovendien lijkt het erop dat calcium uit zuivel zorgt voor een stimulans van de groei van prostaatkankercellen en een algemeen verhoogd risico van prostaatkanker.
In NL koop je dat dus gewoon voorverpakt. Op de slagroom staat slagroom en op de crème fraiche dus dat. crème fraîche smaakt in België idd meer naar slagroom die lichtzuur is.
Er zijn verschillende soorten room op de markt, elk met een ander vetpercentage. Room is een zuivelproduct op basis van koe- of geitenmelk.
Conclusie: een toefje slagroom is echt minder schadelijk voor je gezonde dieet, dan je misschien denkt. Minder calorieën maar wel meer vet. Bij een banaan is dat dus precies andersom. Maar we weten het allemaal: alles waar je teveel van eet, is niet goed voor je!
Kookroom is een light-versie van slagroom. Het is hetzelfde product, maar dan met slechts 20 procent vet. In tegenstelling tot volle room kun je kookroom niet stijfkloppen. Vaak wordt deze room gebruikt om soepen en sauzen een romige smaak of meer structuur te geven.
Als alternatief voor slagroom
Een wafel met een flinke toef slagroom erop? Griekse yoghurt is even lekker! Bovendien voegt het een frisse toets toe aan je dessert.
Lactosevrije slagroom van MinusL*, is lekker zoet van smaak en gemaakt van echte koemelk. Ook mensen met een lactose intolerantie kunnen nu heerlijk genieten van echte slagroom.
De bekendste room is misschien wel slagroom. Een andere naam daarvoor is volle room. Het heeft een hoog vetpercentage, meestal 35 procent. Om de naam slagroom te mogen dragen, moet het product minsten 30 procent vet bevatten.
Te magere room
Hoe lager het vetpercentage, hoe minder goed het op te kloppen is. Hoe vetter, hoe beter. In de supermarkt koop je vaak slagroom met een vetpercentage tussen de 30% en 40%, dat is het beste. Oplossing: nog even doorkloppen op hoge snelheid.
Ongeklopte slagroom om dingen romig te maken, zoals soep of quiche, kun je vervangen door andere soorten room. Die kookroom die je nog altijd in de kast hebt staan, werkt bijvoorbeeld prima. In quiches kun je slagroom ook vervangen door een scheutje volle melk.
Alle slagroom die je in Nederland in de winkel kan kopen, is gemaakt van gepasteuriseerde melk. Deze is voor verwerking verhit tot een temperatuur van minimaal 70°C, waardoor schadelijke bacteriën zijn gedood.
De structuur van de slagroom verandert door het bevriezen en je kunt deze slagroom daardoor niet meer opkloppen. De slagroom is wel geschikt om in soep of ijs te verwerken. Geklopte slagroom kun je in toeven invriezen, maar versgeklopt blijft toch echt het allerlekkerst.