Als iemand vergeetachtig wordt, betekent dit niet meteen dat het om alzheimer of een andere vorm van dementie gaat. Vaak gaat het om normale (ouderdoms-)vergeetachtigheid. Het kan ook een lichamelijke of psychologische oorzaak hebben.
Bij spanningen en heftige gebeurtenissen kan het erger worden.Ook bij een depressie, sommige medicijnen of ziekten werkt het geheugen soms minder goed. U kunt ook andere klachten hebben, zoals problemen met aandacht of dingen begrijpen.
Mogelijke oorzaken van vergeetachtigheid kunnen zijn: Leeftijd: naarmate je ouder wordt, werkt je geheugen trager en kost het meer moeite je te concentreren. Medicijnen: het gebruik van slaapmiddelen of andere geneesmiddelen kunnen geheugenklachten geven. Zeker als je meerdere soorten medicijnen tegelijk gebruikt.
Oorzaak in de hersenen
Gewone geheugenproblemen zijn vaak tijdelijk en kunnen worden veroorzaakt door spanningen, drukte, ziekte of somberheid. Als de oorzaak wordt aangepakt, heb je daarna geen of minder last van geheugenproblemen. Geheugenproblemen kunnen ook veroorzaakt worden doordat je ouder wordt.
Vanaf het 20e jaar gaat het geheugen al geleidelijk achteruit. Ouder worden gaat dan ook vaak gepaard met een zekere vergeetachtigheid. Dat is heel gewoon en hoeft absoluut niet altijd een voorbode van dementie te zijn.
Er bestaat geen toverpil die het geheugen of de gezondheid van de hersenen verbetert. Maar we kunnen verbeteringen tot stand brengen door positieve stappen te nemen. Regelmatig lichaamsbeweging zoals een stevige wandeling of fysieke activiteiten zoals in de tuin werken, kunnen het brein voeden en de batterijen opladen.
Een tekort aan vitamine B12 kan zorgen voor problemen met denken, zoals problemen met onthouden. Vitamine B vind je vooral in dierlijke producten, zoals vlees, vis, eieren en zuivel. Maar je vindt ze ook in groenten, fruit, aardappelen, noten en peulvruchten.
Moeite met het opnemen en verwerken van nieuwe informatie. Wisselingen in stemming of juist onverschilligheid. Overzicht verliezen in drukke situaties zoals op het werk (bij complexe situaties) of in het huishouden. Gedragsveranderingen zoals minder remmingen en/of initiatiefverlies (apathie).
Beginnende dementie herkennen
Het valt op dat iemand terugkerende geheugenklachten, gedragsproblemen en veranderingen in karakter heeft. Iemand heeft bijvoorbeeld moeite om te onthouden welke dag het is, of wordt sneller boos.
Iemand met dementie krijgt moeite met plaats en tijd, en verdwaalt in een bekende omgeving. Of hij vergeet dingen die hij in de loop van zijn leven heeft geleerd, zoals hoe je een boterham moet smeren. Ook kunnen problemen met de taal ontstaan en verandert het gedrag van iemand met dementie.
Je vergeet belangrijke data of gebeurtenissen, zoals een doktersafspraak. Je weet niet meer wat er kort geleden is gebeurd, zoals wie er op je verjaardag was gisteren. Je bent afhankelijk van spiekbriefjes of hulp van anderen om dingen te onthouden. Je bent vaak spullen kwijt, zoals je sleutels of leesbril.
' Maar echt herstellen kan het kortetermijngeheugen niet. Dementie en ouderdomsvergeetachtigheid hebben overigens andere oorzaken dan beschadiging van het kortetermijngeheugen, bijvoorbeeld slijtage van het werkgeheugen of een ziekte.
Het hersengebied betrokken bij geheugenfuncties, zoals het opslaan en ophalen van herinneringen, gaat minder goed functioneren door negatieve stress. Het kan ook voorkomen dat ze informatie vergeten die ze eerder hebben geleerd. Bovendien kunnen ze zich over het algemeen verward of gedesoriënteerd voelen.
Je voelt je niet helder, suffig, vergeetachtig, verstrooid of wat verward en kan moeite hebben met je te concentreren of met het oplossen van problemen. Het lukt misschien niet (of moeizaam) om op woorden te komen en wat je wil zeggen. Het lijkt alsof je wartaal uitspreekt. Je kan je intens moe voelen en wazig zien.
- De gemiddelde leeftijd is 64 jaar, en 71% is vrouw.
De kloktest geeft op twee niveaus aan hoe iemand functioneert. Je hebt de klok als het concrete ding: lukt het nog om de cijfers op de goede plek te tekenen en de wijzers? Daarnaast is er de abstracte betekenis van de klok, namelijk de tijd.
Door bloedarmoede kun je last hebben van bijvoorbeeld moeheid, duizeligheid, hartkloppingen en oorsuizen. Ook kan het tekort aan vitamine B12 neurologische gevolgen hebben, zoals tintelingen in de vingers (paresthesie), geheugenverlies, coördinatiestoornissen of spierzwakte in de benen.
Uit een studie blijkt dat bosbessen- en druivensap je geheugen aanzienlijk verbetert.
In het kort
Door te weinig vitamine B12 kun je klachten hebben, zoals minder gevoel in vingers en tenen. Als je deze klachten of bloedarmoede hebt, kan de huisarts bloedonderzoek doen. Te weinig vitamine B12 komt meestal door een ziekte van de maag of darmen.
Veel vitamines hebben invloed op het geheugen. Vitamine B1, B3, B6, B8, B11, B12 en C zijn goed voor het geheugen en dragen bij aan de hersenfuncties die betrokken zijn bij het beredeneer vermogen. Ze dragen ook bij aan de leerprestatie.
Wanneer je regelmatig groene, zwarte of oolong thee drinkt, kan je je cognitieve achteruitgang wel met 50 procent tegenwerken. Dit komt onder andere doordat er bepaalde antioxidanten in thee zitten die ontstekingen bestrijden en ontspanning en alertheid stimuleren.