Behandeling en gevolgen te veel vruchtwaterTe veel vruchtwater geeft namelijk ook een verhoogde kans op complicaties. Als de baarmoeder uitzet als gevolg van de te grote hoeveelheid kan dat leiden tot het vroegtijdig breken van de vliezen, weeën en vroeggeboorte. Ook kan de placenta (moederkoek) vroegtijdig loslaten.
Symptomen van te veel vruchtwater zijn onder andere een te snel groeiende baarmoeder, kortademigheid, buikklachten, krampen, of gezwollen voeten of benen. Vaak komt je verloskundige of arts erachter doordat je buik te groot is of de baby niet goed gevoeld kan worden.
Het volume van het vruchtwater neemt toe naarmate de zwangerschap vordert. Op 16 weken bedraagt het volume vruchtwater 150 ml, na 7 maanden 1.000 tot 1.500 ml en op 37 tot 40 weken 700 tot 800 ml.
Een tekort aan vruchtwater (oligohydramnion) kan verschillende oorzaken hebben, bijvoorbeeld omdat de vliezen zijn gebroken, door serotiniteit (als de zwangerschap te lang duurt) of als de foetus niet genoeg urine aanmaakt (door niet goed aangelegde nieren of omdat de urine niet door de plasbuis kan).
De vruchtwaterzak wordt steeds dunner naarmate je baby groeit, wat er uiteindelijk voor zorgt dat de vruchtwaterzak bezwijkt onder de druk en het gewicht van je baby, maar ook door de hormonen, enzymen en weeën. Dit zorgt ervoor dat je vliezen breken, waardoor het vruchtwater uit de vruchtwaterzak naar buiten komt.
Als je kindje zich dan beweegt, kan er meer vruchtwater vrijkomen. Eens je weeën hebt, kan je nog meer vruchtwater verliezen tot dat je baby geboren is. Het is een goed idee om een handdoek onder je neer te leggen wanneer je onderweg bent naar het ziekenhuis om het vruchtwater op te vangen.
10% van de bevallingen begint met het breken van de vliezen, nog voordat er weeën zijn. De vliezen breken meestal 's nachts. Je merkt dit doordat je opeens vocht verliest.
Normaal noemen we helder, vaak is het iets geel van kleur, wat roze als er een beetje bloed bij zit en er zijn vlokjes te zien (huidsmeer en donshaartjes van de baby). Vruchtwater ruikt wat weeïg of zoet.
Vocht speelt een belangrijke rol tijdens je zwangerschap. Het vocht in je lichaam bevordert je spijsvertering, voert afvalstoffen af en regelt de lichaamstemperatuur en het vochtgehalte in je huid. Zorg er daarom voor dat je voldoende blijft drinken.
Vruchtwater kun je van bijvoorbeeld urine onderscheiden door de geur, vruchtwater ruikt iets zoetig, en je kunt het verliezen van vruchtwater niet tegengaan/ ophouden. Als je twijfelt of je vliezen gebroken zijn, neem dan contact met ons op zodat wij het kunnen beoordelen.
Tijdens de zwangerschap ligt je baby veilig omgeven door vruchtwater en vliezen. Aan het eind van de zwangerschap heb je zo'n 1,5 liter vruchtwater. Als je ongeveer een kwart of meer vruchtwater meer hebt dan normaal, is er sprake van te veel vruchtwater (polyhydramion). Dit is bij 1% van de zwangerschappen het geval.
Derde trimester: In het laatste trimester komen vrouwen gemiddeld 3 tot 4 kilo aan.
Na de bevalling
Tijdens de kraamweek verlies je nog eens vier kilo.
Baby's die zwaarder zijn dan het gemiddelde van 3500 gram hebben een hoog geboortegewicht. In de meeste gevallen komt dit doordat de ouders ook groot zijn, maar in sommige gevallen is diabetes bij de moeder de oorzaak van een te hoog geboortegewicht.
Je baby zal vooral jouw stem en die van je partner, of eerder gehoorde muziek of geluiden kunnen herkennen. Het kan echter zo zijn dat je baby direct na de geboorte, of zelfs enkele dagen erna, niks of beperkt kan horen.Dat komt omdat er vruchtwater achter het trommelvlies kan zitten.
Als zwangere vrouw hoef je niet opeens grote hoeveelheden meer water te drinken. Een beetje extra is vaak genoeg. Voor veel zwangere vrouwen komt dit neer op 1,5 tot 2,5 liter water per dag. Als je voldoende groente en fruit eet, zit je al helemaal goed.
Als je meer dan 8 tot 10 liter water drinkt, dan komen je nieren in de problemen. Je nieren kunnen maximaal 0,7 tot 1 liter water per uur verwerken. Als je te veel drinkt, kunnen je nieren de enorme hoeveelheid water niet aan. Daardoor ontstaat een tekort aan natrium in je bloed: dan heb je een watervergiftiging.
Het wordt aangeraden om tijdens je zwangerschap niet meer dan 200 mg cafeïne per dag binnen te krijgen. Het hangt wel af van welke soort koffie het is en hoe groot de kopjes zijn. Maar meestal is dit ongeveer 1 kopje per dag of 1 andere cafeïnehoudende drank per dag, zo adviseert het Voedingscentrum.
Oorzaken voor te veel vruchtwater kunnen zijn: Zwangerschap van een meerling. Syndroom van Down bij de baby of andere genetische afwijkingen. Zwangerschapsdiabetes.
Dit water ziet eruit als kraanwater, helder en doorzichtig. Soms zitten er wat witte of roze vlokjes in en soms verlies je daarbij een klein beetje bloed. Na dit eerste waterverlies blijf je geregeld kleine beetjes vocht verliezen.
Het breken van vliezen zelf voel je niet. Wel kun je merken dat je iets warms en nats tussen je benen voelt. Alsof je een klein beetje urine verliest terwijl je sport of lacht. Dat vocht kan in kleine beetjes komen en misschien denk je in het begin niet eens aan gebroken vliezen en vruchtwater.
Grootste kans in week 40-41
In week 40-41, de week van de uitgerekende datum, heb je de meeste kans om te bevallen.
De adrenaline concentratie zal namelijk stijgen bij, onder andere; pijn, stress, angst en onrust. Dus ook wanneer de omgeving als niet rustig en/of veilig genoeg ervaren wordt. Dat is dan ook de reden dat de meeste bevallingen 's avonds of 's nachts starten.
Als je vliezen voor 37 weken zwangerschap breken en je niet weet of de baby al is ingedaald, moet je direct gaan liggen om te voorkomen dat de navelstreng uitzakt of tussen de baby en de baarmoedermond bekneld raakt.