Praat met bijvoorbeeld de vertrouwenspersoon op uw werk of met uw huisarts als u wordt gepest. Kunt u het probleem niet samen met uw werkgever oplossen? Stuur dan een klacht aan uw leidinggevende of de Arbeidsinspectie.
Er is sprake van pesten indien één of meerdere collega's of leidinggevenden herhaaldelijk intimiderend, kleinerend of ander ongewenst gedrag vertonen tegenover u. Belangrijk is hierbij dat het gedrag zich herhaald in de tijd. Een eenmalige gedraging kan niet gezien worden als pesten.
Als u het slachtoffer bent van geweld, pesterijen of ongewenst seksueel gedrag op het werk, dan kunt u zich richten tot: uw preventieadviseur. de regionale directie ((opent in nieuw venster)) van het Toezicht op het Welzijn op het Werk die bevoegd is voor uw werkgever.
Gaat het pesten zo ver dat jij je bijvoorbeeld bedreigd wordt, kun je daar aangifte van doen. Ook smaad en laster is strafbaar. Ga daarvoor naar het politiebureau bij jou in de buurt.
Actie ondernemen bij pestgedrag
Laat betrokkenen weten dat je ziet wat er gebeurt en bied hulp aan. Hou de vinger aan de pols, maar grijp niet direct in: geef leerlingen de kans het zelf op te lossen en geef tips. Maak het bespreekbaar met je klas, dat verlaagt de drempel voor leerlingen om hulp te vragen.
Als je aangifte doet
Wanneer het pesten blijft doorgaan en steeds verdergaat, kan het strafbaar worden. Bijvoorbeeld als je wordt bedreigd of als je wordt geslagen of geschopt. Ook smaad en laster, bijvoorbeeld online, zijn strafbaar. Je kunt hier dus melding of aangifte van doen.
Pesten is een vorm van agressie waarbij geprobeerd wordt om iemand steeds pijn te doen. Dat kan zowel offline als online. Bij pesten zijn verschillende mensen betrokken: de pester, de gepeste en de omstanders. De pester heeft vaak een sterkere sociale positie dan degene die gepest wordt.
Pesten niet strafbaar
Pesten is in principe niet strafbaar, want in de wet staat de term 'pesten' nergens vermeld.
Morele pesterijen manifesteren zich in eenzijdige gedragingen, woorden, intimidatie, handelingen, gebaren en (cyber)berichten met volgende effecten (doelbewust of niet!): de persoonlijkheid, waardigheid of de fysieke of psychische integriteit van een persoon worden ondermijnd. iemands job komt in gevaar.
Waar kan ik terecht? De VDAB (Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding) begeleidt mensen in hun zoektocht naar werk. De VDAB zoekt samen met je uit wat er mogelijk is met behulp van opleiding, begeleiding en bemiddeling. Op de site van de VDAB vind je veel informatie en tips over solliciteren.
Slachtoffers voelen zich machteloos, verliezen hun zelfvertrouwen en durven uiteindelijk niet meer naar het werk te gaan. In ernstige gevallen raakt de werknemer depressief of krijgt hij zelfmoordideeën. Slachtoffers van pesterijen hebben vaak last van stressklachten of psychische klachten waaronder slaapproblemen.
Hieronder vallen alle vormen van verbaal pesten (uitschelden, roddelen, beledigende grapjes of bijnamen etc.), en tevens ander gedrag dat leed bij de ander kan berokkenen zoals indirect dwarsbomen, zwartmaken bij anderen, saboteren, uitsluiten, isoleren of op een andere wijze stigmatiseren.
De wetenschappers concludeerden dat pesters op de werkvloer het beste omschreven kunnen worden als iemand die zich zelfverzekerd voordoet om onzekerheid te maskeren en als iemand die zich in de buurt van leidinggevenden en collega's charmant gedraagt, maar tegenovergesteld gedrag vertoont in gezelschap van alleen het ...
Slachtoffers gaan zichzelf door het pesten minder leuk vinden, vertrouwen hun leeftijdsgenoten niet en zijn bang om naar school te gaan. Die gevoelens kunnen leiden tot verder isolement, diepere depressie en nog meer pestgedrag van anderen. Het kan zelfs leiden tot gedachten over zelfmoord.
Vormen van pesten
Fysiek pesten, bijvoorbeeld: slaan, schoppen, duwen. Materieel pesten, bijvoorbeeld: materiaal van anderen beschadigen of stelen. Sociaal en relationeel pesten, bijvoorbeeld: uitsluiten, roddels of geruchten verspreiden.
Wie als kind is gepest, kan de gevolgen pesten op latere leeftijd vaak nog voelen. Als een van de gevolgen pesten een trauma is, kan het je leven nog lange tijd kleuren. Een van de gevolgen pesten is een laag zelfbeeld. Je kunt je soms zo waardeloos voelen dat je niet meer wilt leven.
Door het pesten strafbaar te stellen, geeft de overheid volgens Sabine een duidelijk signaal dat pesten onacceptabel is. Sabine: “Pesten wordt vaak afgedaan als kattenkwaad, maar onschuldig is het allerminst. Door het strafbaar te stellen laat de overheid zien wat toelaatbaar en ontoelaatbaar gedrag is.
In België is pesten wel strafbaar gesteld. Regulier pesten wordt valt hier namelijk onder belaging. De Belgische wetgever heeft bewust hiervoor gekozen, omdat alle pestgedragingen onder belaging zouden kunnen vallen, waardoor een zelfstandig delict voor pesten overbodig zou zijn.
Hij die opzettelijk iemands eer of goede naam aanrandt, door telastlegging van een bepaald feit, met het kennelijke doel om daaraan ruchtbaarheid te geven, wordt, als schuldig aan smaad, gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste zes maanden of geldboete van de derde categorie.
Negeren heeft een grotere impact op werknemers dan pesten. Werknemers die worden genegeerd, zeggen vaker hun baan op dan gepeste werknemers. Bovendien hebben zij meer problemen met hun gezondheid. Toch denken werknemers dat buitensluiting psychisch minder schadelijk is dan pesten.
Gevolgen pesten op latere leeftijd
Gevolgen van pesten kunnen onder andere angst en onzekerheid zijn. Pijnlijke ervaringen zoals je bedreigd, buitengesloten of afgewezen voelen kunnen je lang blijven achtervolgen. Een pestverleden verwerken is iets waar veel mensen hulp voor zoeken.
1. Fysiek pesten. Dit is de meest duidelijke vorm van pesten, aangezien de pestkop gebruik maakt van zijn fysieke kracht om het slachtoffer te terroriseren. De agressor probeert het slachtoffer te vernederen en onderdrukken door te schoppen, te slaan, en door middel van andere vormen van fysieke agressie.