Wat kan je zelf doen? Raak het slachtoffer niet aan als er nog contact is met de elektrische bron. Schakel indien mogelijk alle stroom uit en verwijder nadien het slachtoffer van de stroombron. Als het slachtoffer bewusteloos is en niet meer ademt, bel dan 112 en start de reanimatie d.m.v. hartmassage.
Bel of laat 112 bellen. Zorg voor je eigen veiligheid en haal zo snel mogelijk de stroom eraf. Trek de stekker uit het stopcontact of schakel de stroom uit in de meterkast (draai de stop eruit of zet de schakelaar om). Zodra het slachtoffer niet meer onder stroom staat, kun je eerste hulp verlenen.
Soms zien deze wonden er vrij onschuldig uit, maar ze kunnen toch diep in zijn lichaam zijn doorgedrongen. Hierdoor kunnen zijn bloedvaten en zenuwbanen zijn aangetast. Bij een heel zware stroomstoot kan je kind zelfs hartritmestoornissen krijgen en bewusteloos raken.
Het lichaam gaat onbelangrijkere organen afsluiten van bloed. Hierdoor krijgen deze andere organen te weinig zuurstof en krijgt het slachtoffer allerlei verschijnselen. Als de oorzaak van de shock niet kan worden verholpen (een inwendige bloeding) zal uiteindelijk de hersenfunctie, de ademhaling en het hart stoppen.
Een elektrische schok is een lichamelijke sensatie die iemand ervaart als een elektrische stroom via de huid het lichaam in of uit vloeit. Dit gaat gepaard met een onwillekeurige samentrekking van spieren. De sensatie is meestal een onaangenaam prikkend tot pijnlijk gevoel.
- Bestuif je kleding en je haar met water.Watermoleculen trekken positieve en negatieve ladingen aan die zich ophopen op je lichaam. - Smeer je lichaam en gezicht in met een hydraterende crème voor een hogere weerstand.
Onder stroom staan lijkt iets onschuldigs maar er kunnen grote onderhuidse letsels optreden. Dit door ontstaan van hitte en samentrekken van spieren. Letsels die kunnen optreden zijn bijvoorbeeld: brandwonden, botbreuken, bewusteloosheid of een hartstilstand.
Het is de ontlading van statische elektriciteit die zich heeft opgebouwd in het lichaam. Bij koud, droog winterweer doet het zich vaker voor, binnenshuis versterkt door de extra droge lucht in onze cv-gestookte omgeving. Maar ook onder droge omstandigheden in de zomer worden we statisch.
welke weg de stroom door het lichaam volgt, bijvoorbeeld tussen de vingers van dezelfde hand, van hand tot hand of van hand tot voet. de duurtijd van het contact: bijvoorbeeld slechts enkele milliseconden (bijvoorbeeld wanneer een snelle beveiliging ingrijpt), tot een onbepaald lange duur.
Soms is shock namelijk lastig te herkennen, dus een vermoeden is genoeg om 112 te bellen. Hoe sneller de hulpdiensten er zijn, hoe beter. In de tussentijd kan jij ervoor zorgen dat het slachtoffer zich zo min mogelijk inspant. Als er een uitwendige bloeding is, is het belangrijk om deze te stelpen.
Wat is geen goede handeling bij shock? Let op gevaar. Laat het slachtoffer liggen in de positie waarin je hem vindt. Stelp uitwendig bloedverlies.
Een klein beetje elektriciteit voelen we niet of nauwelijks.Maar stroom hoger dan 30 mA kan leiden tot ademhalingsproblemen, verbranding en ernstige hartritmestoornissen.
De grote van het gevaar is afhankelijk van de volgende factoren: De weg die de elektrische stroom door het lichaam heeft afgelegd.De duur dat een mens onder elektrische stroom heeft gestaan.Isolerende factoren zoals handschoenen en kleding.
: Gevolgen van elektriciteitsongevallen. Algemeen: gegeneraliseerde pijn, vermoeidheid, bewegingsbeperking, contracturen, pruritus, spierspasmen, hoofdpijn, migraine, nachtzweten, koorts, gewrichtsstijfheid. Huid: brandwonden.
Je kan jezelf ook ontladen aan een plant door hem even kort aan te raken. Zo voorkom je de vervelende schok als je weer iemand een hand moet geven. Extra pluspunt van planten: ze geven je ook nog eens extra zuurstof. Dus zet er eentje in de woonkamer, slaapkamer of neem een kantoorplant.
Lichaamstrillingen en -schokken blijken vooral schade te kunnen veroorzaken aan de lage rug, de wervelkolom en bij zwangerschappen (vanwege schade aan de placenta). Ook duizeligheid kan optreden bij trillingen in een zeer lage frequentie, zoals op schepen (zeeziekte).
Een veel voorkomend risico is elektrocutie door contact met spanningvoerende delen. Er zijn twee soorten elektrocutiegevaar: - Aanraking van delen die stroom voeren zoals leidingen. - Aanraking van delen die eigenlijk geen stroom mogen voeren maar door een defect onder spanning staan.
Het aanraken van een onder spanning staand deel met wisselspanning boven de 50V is gevaarlijk. Wanneer je in aanraking komt met zo een onder spanning staand deel kan de stroom door het lichaam van deze persoon gaan.
Controleer de luchtvochtigheid in huis. Bij een hogere luchtvochtigheid heb je minder snel last. Dat verklaart waarom je in de winter vaker schokjes krijgt, dan is de luchtvochtigheid in huis meestal lager. Mensen met een droge huid hebben sneller last van statische elektriciteit.
Statische elektriciteit
Kom je dan een vriend of vriendin tegen en je wil diegene een knuffel geven dan springen die minnetjes van jou naar de ander. Dat is de schok die je voelt!