U kunt uw zonnepanelen aanmelden door uw gegevens in te voeren op energieleveren.nl. Het gaat om uw adresgegevens, de laatste 6 tekens van uw meternummer, het vermogen van zonnepanelen, merk en type van de omvormer en of sprake is van energieopslag.
Registreer je je zonnepanelen niet, dan ben je dus strafbaar bezig en mag je energieleverancier besluiten om de energie die je opwekt niet te compenseren. In dat geval krijgen ze gratis energie en ontvang jij niets terug voor je investering. Registreren is niet voor niets wettelijk verplicht.
Als u energie wilt terugleveren aan het net, kunt u zich registreren als alle technische gegevens en de datum dat deze in gebruik genomen wordt, bekend zijn. Meestal is dat kort voor het moment dat de zonnepanelen geplaatst en aangesloten worden.
Uw energieleverancier krijgt een bericht als u zich hebt aangemeld op energieleveren.nl.
Moet ik mijn zonnepanelen aanmelden bij mijn netbeheerder of energieleverancier? Vanaf mei 2020 dien je zelf je nieuwe zonnepanelen aan te melden aan via www.energieleveren.nl. Dit is een gezamenlijke site van alle netbeheerders. Zo weet de netbeheerder in jouw regio dat je stroom terug gaat leveren.
Van de stroom die u opwekt met zonnepanelen mag u jaarlijks 5000 kilowattuur aan teruggeleverde elektriciteit verrekenen (salderen) met uw afname. Sommige leveranciers salderen ook boven de wettelijke grens van 5000 kWh per jaar. Dit is dus interessant als u meer verbruikt en meer opwekt dan 5000 kWh.
Het schoonmaken van zonnepanelen doe je ongeveer eens per 5 jaar. Vaak is dat voldoende. Kijk hierbij wel goed naar de weersomstandigheden. Als het weinig regent, is het verstandig om de zonnepanelen wat vaker te reinigen.
U moet zich hiervoor wel aanmelden via www.energieleveren.nl. Met een slimme meter is het gemakkelijk om bij te houden hoeveel energie u zelf opwekt. Op een digitale (slimme) meter wordt de teruglevering apart weergegeven. U ziet dus precies hoeveel energie u verbruikt, maar ook hoeveel energie u opwekt.
Als u energie gaat terugleveren, moet u dit via energieleveren.nl melden. Dit is een wettelijke verplichting. En zo kan uw energieleverancier de teruggeleverde energie verrekenen. Het aanmelden van uw teruglevering is wettelijk verplicht.
Premies van zonnepanelen verzekering zijn vrij duur, normaal gesproken 0,25% van de factuurwaarde met een minimum van € 50,- per jaar. Ze dekken dan wel praktisch alles aan jouw zonnepanelen. Denk aan diefstal zonder inbraakschade of schade bij natuurrampen.
De slimme meter is niet verplicht in Nederland. U kunt de slimme meter laten blokkeren.
Zonnepanelen zijn dus ook in 2022 nog interessant en rendabel dankzij de volgende voordelen: De kwaliteit van zonnepanelen blijft stijgen en ze gaan ook steeds langer mee (tot 25 à 30 jaar). De prijs van zonnepanelen blijft dalen. Een zonnepanelen-installatie was nooit goedkoper dan nu.
Teveel geproduceerde stroom kun je terugleveren aan het net (oftewel je energieleverancier). Dit heet salderen. Als de salderingsregeling wordt afgebouwd vanaf 2025 is het dus slim om je stroomverbruik af te stemmen op je stroomproductie. Een ander alternatief is het plaatsen van een accu.
Kan ik zonnepanelen schoonmaken met kraanwater? Ja, het is mogelijk om uw zonnepanelen schoon te maken met kraanwater, echter geeft dit niet het optimale effect. Door uw zonnepanelen enkel te reinigen met kraanwater blijft hardnekkig vuil vaak achter.
Oorzaak 1: Vuile zonnepanelen door Saharazand
Toch zorgen krachtige luchtstromen er soms voor dat het zand uit de woestijn helemaal naar ons kleine kikkerland afreist. Om daar samen met de regen naar beneden te vallen. Vervolgens zie je overal een roodbruine gloed.
Regenwater of gedestilleerd water is voldoende. 'Sommige schoonmaakmiddelen zijn vrij agressief waardoor de coating van de zonnepanelen aangetast wordt,' vertelt Arjen van der Spek, productmanager Zon bij Vattenfall. 'Beter is het om helemaal geen schoonmaakmiddel te gebruiken maar gewoon lauw water en een spons.
Als je meer stroom opwekt dan je zelf verbruikt, krijg je een terugleververgoeding van je energiemaatschappij. Dit heet ook wel een kale vergoeding. De terugleververgoeding ligt tussen de 4 en 9 cent per kWh. Hieruit wordt zo weinig winst gemaakt dat dit ook niet aantrekkelijk genoeg is voor de consument.
Want met het toenemend aandeel van zonne-energie is het stroomaanbod 's nachts veel lager dan vroeger. Dus wen er nu vast aan en zet je wasmachine en afwasmachine vanaf morgen vooral midden op de dag aan.
Het is misschien wel het grootste misverstand in zonnepanelenland: het idee dat zonnepanelen in de winter helemaal niets opleveren. Een zonnesysteem draait op de zon, maar niet op de warmte ervan. Juist het licht van de zon wordt omgezet in energie. Ook op minder zonnige dagen doen zonnepanelen dus gewoon hun werk.
Allereerst is het verplicht om PV-panelen altijd op een aparte groep in de groepenkast aan te sluiten. Dit geldt ook voor de kleinere panelen die rechtstreeks met een steker in het stopcontact kunnen worden aangesloten. Een PV-omvormer kan niet zondermeer op een extra eindgroep worden aangesloten.
Als je 3.500 kWh verbruikt, maar je wekt 2.500 kWh op met eigen zonnepanelen, dan levert je energieleverancier de 1.000 kWh te weinig opgewekte energie aan jou. Over deze 1.000 kWh moet je dus gewoon Energiebelasting en ODE betalen. Het kan ook zijn dat je meer stroom opwekt dan dat je verbruikt.
Als het donker wordt, heb je nog steeds stroom nodig. Deze stroom krijg je dan van je energieleverancier en zie je terug op de energiemeter. Natuurlijk zijn er ook dagen dat de zon schijnt, maar de woning de opgewekte energie niet nodig heeft. Bijvoorbeeld als je op vakantie bent.