Als u uw kentekenbewijs kwijt bent, moet u een vervangend kentekenbewijs aanvragen. Ook als uw kentekenbewijs is gestolen. Bent u de tenaamstellingscode van uw kentekencard kwijt? Dan hoeft u alleen een nieuwe tenaamstellingscode aan te vragen.
Kentekenbewijs kwijt kosten
De kosten voor een vervangende kentekencard en tenaamstellingscode zijn vastgesteld op € 32,60. Deze kosten voor een nieuw kentekenbewijs betaal je gemakkelijk online via iDEAL in het dienstenportaal van de RDW.
Waar staat de tenaamstellingscode? Deel 1 van de tenaamstellingscode staat op een brief die je hebt gekregen bij aankoop van je auto. Het tweede deel vind je bij de kentekencard die je per post thuisgestuurd krijgt.
Het 1e deel van de code ontvangt u als u een voertuig koopt. Het 2e deel zit bij de kentekencard die wij u toesturen. U voegt de 2 delen van de code zelf samen. De code heeft u nodig als u uw voertuig wilt verkopen inruilen, schorsen, slopen of exporteren.
Veel mensen bewaren hun kentekenbewijs in de auto, bijvoorbeeld in het dashboardkastje. We raden dit af. Je kunt de kentekencard beter in je portemonnee bewaren, samen met je rijbewijs. Let op: bewaar je kentekencard en tenaamstellingscode altijd apart van elkaar.
Het voertuigbewijs is deel 1A (voordien 'deel I') van het kentekenbewijs. Dit onderdeel bevat álle belangrijke gegevens van de auto, dus de autogegevens, waaronder: A: Kenteken: tekencombinatie zoals die op de nationale kentekenplaat vermeld staat. E: Voertuigidentificatienummer (VIN): chassisnummer of framenummer.
Tenaamstellingscode voor 1,05 euro direct online aanvragen bij RDW | RDW.
U kunt een nieuw kentekenbewijs aanvragen bij de RDW. Daar kunt u ook een nieuwe tenaamstellingscode aanvragen.
Kentekenbewijs aanvragen
Ben je een van de delen van je inschrijvingsbewijs kwijt? Dan moet je je eveneens tot de DIV wenden om een duplicaat te bekomen. Je moet dan wel eerst naar de politie gaan. De politie geeft je een attest van onvrijwillig verlies, dat je nodig hebt om een nieuw kentekenbewijs aan te vragen.
Als je Kentekenbewijs Deel 3 kwijt bent, geldt hetzelfde als wanneer je een overschrijvingsbewijs van na 2004 kwijt bent. Op de website van de RDW vraag je Kentekenbewijs Deel 3 opnieuw aan met je DigiD. Je krijg dit deel dan als kentekencard opgestuurd.
Vraagt de politie om uw kentekenbewijs en kunt u deze niet tonen? Dan krijgt u een boete van €45. Als u kortgeleden het kenteken op uw naam heeft laten zetten, maar de kentekencard nog niet heeft ontvangen mag u tot 14 dagen na het overschrijven rijden zonder kentekenbewijs.
Als u met uw auto of ander voertuig gaat rijden, moet u uw papieren kentekenbewijs of kentekencard bij u hebben. De politie kan er om vragen.
Via de website van de RDW vraag je eenvoudig een nieuw kentekenbewijs aan, dit kost 32,60. Je ontvangt dan binnen drie tot vier werkdagen per post een nieuwe kentekencard. Een dag later ontvang je per post ook een nieuwe tenaamstellingscode.
Is een kopie voldoende? De wetgever neemt in principe geen genoegen met kopieën van het kentekenbewijs. Om het risico op diefstal van de originelen te verkleinen, is het advies de autopapieren altijd mee te nemen als u de auto verlaat.
Deel 1 van de code bestaat uit de eerste 4 cijfers van de tenaamstellingscode. Het tweede deel van de tenaamstellingscode vindt u in de brief die u krijgt van de RDW, samen met uw kentekencard. Deze wordt een paar dagen na de tenaamstelling per post verstuurd.
Een nieuwe kentekenplaat is alleen verkrijgbaar bij een door de RDW erkende leverancier van kentekenplaten. Je bent verplicht om 2 nieuwe kentekenplaten aan te schaffen. Ook als je er maar 1 kwijt bent.
Of is de laatste 4 cijfers van de tenaamstellingscode de meldcode? Het antwoord is ”Nee”. De tenaamstellingscode en de meldcode zijn twee verschillende codes.
Geen kentekencard/ tenaamstellingscode
Als jij jouw wagen particulier wilt verkopen heeft de RDW de documenten nodig om het voertuig over te schrijven op de naam van de nieuwe eigenaar. Ook autodealers, auto-inkopers en andere RDW erkende autobedrijven hebben de autopapieren nodig bij verkoop.
Geldigheid tijdelijk documentnummer
Een tijdelijk documentnummer is - als dit niet gebruikt is - onbeperkt geldig.
De verzekeringsmaatschappij zal u vragen om de zogenoemde meldcode. Deze code bestaat uit de laatste vier cijfers van het chassisnummer. De meldcode staat op het tenaamstellingsverslag dat u heeft gekregen toen u het voertuig heeft gekocht. De meldcode staat ook op de kentekencard.
U kunt kentekenbewijzen deel II online aanvragen met het formulier 'Bestellen Kentekenbewijzen deel II' . De RDW behoudt zich het recht voor om op basis van historisch verbruik minder kentekenbewijzen deel II te sturen dan door u aangevraagd.
Het kentekenbewijs deel 3 heet sinds 1 juni 2004 het overschrijvingsbewijs. Vanaf 1 januari 2014 is dit weer vervangen door de tenaamstellingscode. Dit is het deel dat nodig is bij overschrijving van het kenteken en dat u thuis moet bewaren.