Bel 112 (spoednummer) als er sprake is van een noodsituatie die onmiddellijke actie van de politie vereist. Bel 0900-8844 (algemene meldlijn) in de andere gevallen en vertel wat er aan de hand is.
Melding doen: iemand als vermist opgeven
Bel dan 112. Is er geen direct gevaar? Bel dan 0900-8844. Het melden van een vermissing doe je namelijk bij de politie.
De politie doet altijd iets. Soms is dat slechts vastleggen dat iemand weg is en deze opnemen in het opsporingsregister en soms pakt de politie groot uit met een zoekactie. Bij vermissingen zijn de eerste 24 tot 48 uur cruciaal. Wacht niet te lang met het melden van een vermissing bij de politie.
Wanneer je niet weet waar je terecht kunt, zorgen wij ervoor dat je niet op straat hoeft te slapen. Je kunt ons dag en nacht bellen op 0625077474, of het formulier invullen. Wij helpen je dan verder. Na het beantwoorden van een paar simpele vragen, kom je erachter of je bij ons welkom bent.
70 Procent van de vermiste mensen is namelijk binnen 24 uur weer terecht. Een etmaal later is dat al 80 procent. Daarna blijft zo'n 20 procent van de vermiste mensen zoek, maar die gevallen zijn lang niet allemaal urgent, omdat er bijvoorbeeld ook mensen bijzitten die niet gevonden willen worden.
U kunt altijd contact opnemen met de politie als u denkt dat iemand vermist is. U kunt dan om advies vragen of een melding doen. In sommige gevallen zal de politie u vragen om naar het bureau te komen of wordt besloten om politie bij u langs te sturen.
Is er iemand vermist uit uw directe omgeving, bel dan 0900 - 8844 (belkosten).
Wilt u aangifte doen, maar wil de politie niet meewerken? Dat is erg vervelend. De politie is in de meeste gevallen verplicht om uw aangifte op te nemen. Als u vindt dat de politie niet meewerkt bij uw aangifte, kunt bij de politie zelf een klacht indienen.
Is weglopen strafbaar? Weglopen is niet strafbaar.
Ga dan naar de politie bij jou in de buurt of bel 0900-8844.
Bij urgente persoonsvermissingen wordt door de achterblijvers doorgaans een melding van een vermissing gedaan bij de politie. De politie zet zich daarbij in om de persoon die vermist is te lokaliseren, en indien noodzakelijk, in veiligheid te brengen.
Vermist is een Vlaamse thriller geregisseerd door Jan Verheyen, naar een scenario van Bas Adriaensen, Philippe De Schepper en Matt Witten.
Wanneer een persoon meer dan drie maanden niet meer verschijnt in zijn woonplaats. Wanneer men van die persoon gedurende minstens drie maanden geen nieuws heeft ontvangen en daaruit onzekerheid voortvloeit over zijn leven of zijn dood.
Rouw uit zich vaak fysiek, doorgaans in de vorm van intense moeheid of pijn. Hongaars onderzoek vergeleek de klachten van bijna tweehonderd rouwenden met zo'n vierduizend niet-rouwenden. Hoofdpijn, borstpijn, duizeligheid en obstipatie bleken allemaal meer voor te komen onder de rouwenden.
Het uitgangspunt van de wet is dat u strafbaar bent wanneer u iemand in ogenblikkelijk levensgevaar, niet te hulp schiet. Die persoon moet uiteindelijk zijn overleden. Alleen in dit geval kan het niet te hulp komen namelijk strafbaar gesteld worden.
Voor de meeste jongeren is weglopen een manier om hun emoties onder controle te krijgen en om te gaan met spanningen. Weglopen lijkt voor hen de geschikte oplossing om spanningen te doen afnemen.
Op grond van artikel 53 van het Wetboek van Strafvordering is bij ontdekking van een strafbaar feit iedereen bevoegd om een verdachte aan te houden. Wel zijn er veel eisen en voorwaarden aan dit zogeheten burgerarrest verbonden. De aangehoudene moet meteen aan de politie worden overgedragen.
Tegenwoordig heerst er enige verwarring over wat men nou wel of niet mag zeggen tegen een agent. Een agent is een ambtenaar in functie en in beginsel is het strafbaar om deze te beledigen. Burgers mogen elkaar overigens ook niet beledigen, maar voor het beledigen van een agent geldt een hogere straf.
geweld gebruiken;onderzoek verrichten in een woning met een huiszoekingsbevel;telefoon tappen;personen observeren.
Op dit nummer kunt u terecht met al uw niet-spoedeisende vragen en problemen. Zonodig wordt u snel doorgeschakeld naar het dichtstbijzijnde politiebureau. 0900-8844 is 7 dagen per week 24 uur per dag bereikbaar. Belt u met 0900-8844 of 144 dan betaalt u 2 cent per minuut, plus uw gebruikelijke belkosten.
De rechtbank kan een persoon afwezig verklaren wanneer er nog eens vijf jaar verlopen zijn sinds het vonnis van 'vermoeden van afwezigheid' of wanneer er zeven jaar verlopen zijn sinds men voor het laatst nieuws ontvangen heeft van de vermiste.
De houder van het vermiste reisdocument legt een verklaring van vermissing af in de eigen woongemeente en ondertekent deze. Daarna registreert de gemeente het reisdocument als vermist ('V') in de BRP.
Van een vermist persoon is voor de politie sprake als de persoon onverwacht verdwenen is en het onbekend is waar hij/zij nu is. Zijn/haar afwezigheid is afwijkend ten opzichte van het normale gedrag. En het moet in het belang van de vermiste persoon zijn dat deze wordt gevonden.