Stel grenzen: maak duidelijk wat u wilt en kunt accepteren. Zet uzelf (weer) op de eerste plaats. U bent niet verantwoordelijk voor het drinken van de ander. Maak duidelijk dat de verantwoordelijkheid voor het aanpakken van de problemen ligt bij degene die teveel drinkt.
Er kunnen negatieve redenen zijn om te drinken, bijvoorbeeld om zorgen, stress of problemen te vergeten. Het drinken om negatieve redenen leidt sneller tot problematisch gebruik of een verslaving. De omgeving speelt een grote rol bij alcoholgebruik.
Als je teveel drinkt kun je ontwenningsverschijnselen ontwikkelen, zoals zweten, misselijkheid, een slechte nachtrust en een gespannen gevoel. Op korte termijn kan alcohol leiden tot een kater, alcoholvergiftiging, een slechte adem en geheugenstoornissen.
Maak duidelijk dat je het alcoholgebruik uit de hand vindt lopen. Geef voorbeelden en wees daarbij duidelijk en concreet. Wordt niet boos, maar laat wel duidelijk blijken, wat je ervan vindt. Jouw partner zal het ontkennen, zeggen dat het allemaal wel meevalt, dat je overdrijft.
Signalen van alcoholisme zijn: overmatig drinken - je drinkt meer dan 7 (vrouw) of 14 (man) standaardglazen alcohol per week. binge-drinken - je drinkt veel in korte tijd; binnen twee uur drink je 4 (vrouw) of 6 (man) standaardglazen alcohol.
Bepaal voor jezelf het maximale aantal glazen alcohol dat je per dag en per week mag drinken. Bepaal aan het begin van elke week welke dagen je die week niet drinkt. Beslis voordat je ergens heengaat hoeveel glazen alcohol je maximaal gaat drinken. Zoek afleiding op de momenten dat je trek krijgt.
Het aantal glazen alcohol dat je per dag drinkt, kan wijzen op een drankprobleem of een alcoholverslaving. Drink je meer dan 1 à 2 glazen alcohol per dag en minder dan 2 dagen in de week geen alcohol, dan drink je sowieso teveel. Een excessieve (mannelijke) drinker drinkt wekelijks meer dan 21 glazen alcohol per week.
De ziekte alcoholverslaving behandelen
Mensen met ernstige stoornissen in alcoholgebruik hebben vaak langdurige behandeling nodig. Sommige medicijnen, zoals Disulfiram of Acamprosaat, kunnen helpen bij het herstel van alcoholverslaving, maar geen enkele medicijn kan alcoholverslaving volledig genezen.
In de meeste grote gemeenten is er een organisatie voor behandeling van alcoholverslaving. De huisarts of plaatselijke GGD kan u hier meer over vertellen. Ook kunt u hulp vinden op internet of bij programma's en zelfhulpgroepen.
Alcohol beschadigt je hersenen. Daardoor kun je last krijgen van cognitieve problemen als geheugenverlies en concentratieproblemen. Ook kun je psychische problemen als depressie, angst, psychoses en agressie krijgen.
Bij alcoholisme of overmatig alcoholgebruik kunnen zich uiteenlopende symptomen voordoen. Op deze pagina vind je de belangrijkste symptomen die wij zien. Sombere, nerveuze, paniekerige, angstige en depressieve gevoelens komen veel voor bij een alcoholverslaving. Daarnaast kunnen ook lichamelijke klachten voorkomen.
Medicatie die de drang naar alcohol vermindert
Campral® (acamprosaat) maakt dat je minder drang naar alcohol voelt en kan voorgeschreven worden om herval te voorkomen. Het effect begint meestal pas na een drietal weken. Silencro® (nalmefeen) vermindert eveneens de behoefte aan alcohol.
Drugsgebruikers liegen vaak omdat ze zich ervoor schamen en hun drugsgebruik geheim willen houden voor hun omgeving. Ook gaan ze meer over de gevolgen van hun drugsgebruik liegen, zoals problemen op het werk en financiële problemen.
Bovendien kan je door alcohol ook somber, futloos en neerslachtig worden. Op lange termijn kan je daardoor in een negatieve spiraal komen: je voelt je depressief, verdooft dat met alcohol drinken, wordt depressiever, gaat meer alcohol drinken, waardoor je nog depressiever wordt.
Veel mensen vinden het lastig om te stoppen met drinken als ze aangeschoten zijn, Hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder vertelt dat alcohol gelukstofjes in het brein laat vrijkomen. Daardoor voel je je fijn. Als het effect uitwerkt dan wil je meer van die gelukstofjes.
Onderzoek heeft uitgewezen dat de werking van de hersenen een rol speelt bij het ontstaan van alcoholafhankelijkheid. Het brein went aan de stof alcohol waardoor er een sterke hunkering (zucht) ontstaat als alcohol niet meer wordt gedronken. Zo kan afhankelijkheid ontstaan.
Zware drinkers worden gedefinieerd als mensen die tenminste 1 keer per week meer dan 6 glazen drinken. 77,3% van de bevolking van 12 jaar en ouder drinkt.
Alcohol werkt ook als vasodilatator, wat betekent dat het de bloedvaten in gezicht en lichaam verwijdt. Overmatige alcoholconsumptie zorgt ervoor dat de bloedvaten steeds wijder worden. Na verloop van tijd resulterend in verlies van huidskleur en blijvende roodheid van het gezicht.
Als u regelmatig te veel alcohol drinkt, kunt u de volgende klachten krijgen: lichamelijke klachten, zoals veel moe zijn, slecht slapen, maagklachten (oprispingen, zuurbranden), diarree, hartkloppingen, zweten, trillen, vallen, minder kracht en minder gevoel, bijvoorbeeld in uw voeten.
Alcohol verstoort de werking van sommige neurotransmitters en vergroot hierdoor sommige karaktereigenschappen. Zo zal bijvoorbeeld bij iemand waarbij de amygdala actiever is dronkenschap sneller leiden tot agressief gedrag.
Een verslavingsproblematiek is echter GEEN psychiatrische stoornis.