Voegzand grijs wordt gebruikt voor het invoegen van metselwerk.
Voegmortel voor metselwerk - 5 kilo. Voegmortel voor het voegen van metselwerk van bakstenen en metselstenen zoals keramische blokken, kalkzandstenen binnen, beton-stenen en blokken, steenstrips en natuursteen. Ook zeer geschikt voor het repareren van voegwerk.
Traditioneel verkiest de metselaar fijn zand. Maar fijn zand - en vooral kleihoudend zand (vette gele zavel) - vereist een hogere dosering aan water en bijgevolg ook cement.
Brekerzand dient als inveegzand voor straatwerk, terwijl voegzand gebruikt wordt voor het voegen van metselwerk. Voegzand staat bekend om het zeer gezuiverde zand. Bij dit natuurproduct heeft u keuze uit diverse kleuren. Hierdoor kan de voeg de uitstraling van uw metselwerk versterken.
Gebruik geen metselzand. Metselzand is te grof en hierdoor krijgt u een korrelige voeg. Gebruik geen metselcement de voeg is minder sterk en duurzaam. De voegmortel blijft ook erg plakken aan de voegspijker.
Inveegzand. De meest simpele en goedkoopste oplossing om je bestrating mee in te vegen is inveegzand. Betonstenen en klinkers worden vaak ingeveegd met brekerzand. Brekerzand is een restmateriaal dat overblijft na het breken van natuursteen (grind).
Voegzand (Zilverzand of Black Sparkle) is geschikt voor alle soorten en maten voegen. Dit voegzand zorgt voor een preventieve werking, die voorkomt dat onkruid kan ontkiemen. Nadat u de stenen of tegels heeft verwerkt, zorgt u ervoor dat u beschikt over voldoende voegzand.
Metselzand is grof zand, daar waar Brekerzand zowel kleine steentjes bevat als fijne deeltjes zand. Door het verschil aan deze eigenschappen is de toepassing ook anders. Brekerzand leent zich niet om te metselen en andersom leent Metselzand zich niet als voegzand voor straatwerk.
Voegzand wordt gebruikt voor het invoegen van metselwerk. Het voegzand is verkrijgbaar in verschillende kleuren (licht, geel en grijs) om de juiste uitstraling mee te geven aan het metselwerk. Voegzand is zeer schoon en gezuiverd zand.
"Wanneer je afwasmiddel aan mortel toevoegt, verhoog je het luchtgehalte in de specie. Zeker de afwasmiddelen van tegenwoordig zijn erg geconcentreerd, denk maar aan het theelepeltje Dreft. Bij een kleine hoeveelheid afwasmiddel wordt het luchtgehalte van de specie met 5 tot 10% verhoogd."
Wat is voegzand en waar wordt het voor gebruikt? Voegzand, dat ook wel wordt verkocht onder de naam grijs voegzand, is zand dat in combinatie met metselspecie en water wordt gebruikt voor het voegen van muren. Voegzand is schoon en vrij van steentjes en vervuilingen.
Eigenschappen voegzand
De meest geschikte zandsoort is brekerzand. Dit is een restproduct dat ontstaan tijdens het breekproces van natuursteen met een korrelgrootte van 0/2 of 0/4. Het brekerzand heeft een lange levensduur.
Metsel specie met kalk wordt meestal gebruikt voor zuigende stenen, zoals normale bakstenen en kalkzandstenen. Metselspecie zonder kalk wordt meestal gebruikt voor niet zuigende stenen, zoals betonklinkers en keramische stenen.
Krab vers metselwerk uit om het achteraf beter te kunnen voegen. Respecteer de diepte van de voeg - best 1,5 keer de dikte en minimaal 1 cm - en vermijd ook diepteverschillen in de voeg.
De voegbreedte varieert tussen de ca. 9 mm en 15 mm. Tijdens het traditioneel opmetselen krabt de metselaar de voegen tot de juiste diepte uit (12–15 mm). Na droging van het metselwerk werkt de voeger vervolgens de voegen verder af.
Voegzand is schoon zand dat geen vlekken achterlaat op de bestrating. Herhaal dit een paar keer en strooi steeds een beetje meer zand over het tegelwerk. Laat het zand minimaal een week liggen. Zo zorg je ervoor dat uiteindelijk alle kieren opgevuld worden.
Maak gebruik van onkruidwerend voegzand. Het bevat geen worteldelen en voorkomt hierdoor onkruidvorming tussen de tegels of stenen. Schraap zo diep mogelijk het aanwezige voegzand bij bestaande bestrating weg zodat het onkruidwerend voegzand voldoende ingeborsteld kan worden.
Veeg dit zand nu, door met een bezem heen en weer over de bestrating te gaan, tussen de voegen. Laat de restanten brekerzand op de bestrating liggen want dit invegen moet nog enkele dagen herhaald worden. Herhaal dit net zo lang totdat er geen kieren meer tussen de stenen ontstaan, ook niet na een regenbui.
Door de hoekige structuur en kleine steentjes haakt het zand makkelijk in elkaar en blijft het straatwerk goed op zijn plaats. Hierdoor krijgt onkruid ook nog eens minder kans.
Voegproducten hebben een houdbaarheidsduur van 24 maanden. Egaliseer- en reparatiemiddelen zijn in verband met de snelle beloopbaarheid zo'n 6 maanden houdbaar. Snel afbindende cementgebonden producten, zoals 991 Europlan Direct Rapid en 795 Uni-Quick, kunnen maximaal 6 maanden worden bewaard. '
Waarom het voegen van metselwerk noodzakelijk is
De voegen zorgen er bovendien voor dat het regenwater beter afgevoerd wordt en het vocht niet in de stenen trekt. Tip: wacht na het metselen minstens twee weken met het voegen van het metselwerk.
De hoeveelheid benodigd voegmiddel kan daardoor sterk variëren. Bij kleinere wand- en vloer- of mozaïektegels wordt al snel 1 kg/m² gebruikt, terwijl grote vloer- en wandtegels gevoegd kunnen worden met 0,4 kg per m² tegelwerk.
Wat kost een voeger per uur? Het uurloon van een voeger ligt gemiddeld tussen de € 20 en € 40 per uur. Het uurloon verschilt per voegbedrijf. We raden je daarom aan om gratis en vrijblijvend offertes aan te vragen om een beeld te krijgen van de totale kosten voor jouw project.