Dit kan een branderig gevoel geven. Vervolgens brengt de verpleegkundige de katheter via de urinebuis in uw blaas. Het inbrengen van de katheter is niet pijnlijk, maar kan wel een onaangenaam gevoel geven. Vervolgens wordt de ballon via het slangetje langzaam met water gevuld.
Het inbrengen van de katheter kan gevoelig of een beetje pijnlijk zijn. Het inbrengen duurt ongeveer tien minuten. Als de katheter is ingebracht krijgt u van de verpleegkundige uitleg over de dagelijkse verzorging van de katheter.
Een arts of verpleegkundige brengt de transurethrale katheter in. De katheter gaat door de plasbuis naar de blaas. Dit doet geen pijn, maar kan bij het inbrengen vervelend aanvoelen.
De eerste dagen na het verwijderen van de blaaskatheter kan uw plasbuis branderig/pijnlijk aanvoelen, waardoor u wat vaker dan normaal naar het toilet moet. Ook kan de eerste dagen de urine wat troebeler zijn of kan er wat bloed in de urine zitten. Door regelmatig goed te drinken wordt de urine snel helder.
Het grootste deel van de gebruikers van Curan-katheters geeft aan deze als pijnloos te ervaren. Wel kan het zijn dat je het inbrengen en verwijderen van de katheter in het begin onaangenaam vindt, omdat het misschien wat branderig aanvoelt. Jouw plasbuis is namelijk nog niet direct gewend aan de katheter.
Katheter verwisselen
De katheter (slangetje in de blaas) moet meestal iedere 12 weken worden verwisseld. Dit wordt meestal gedaan door een medewerker van de thuiszorg of de huisarts. Als het noodzakelijk is kunnen we dit ook op de polikliniek Urologie doen.
Door het handmatig leegtrekken kunnen gerimpelde ballonrandjes (zie foto) ontstaan waardoor het uittrekken van de katheter gevoelig of pijnlijk kan zijn voor de patiënt.
De gewone katheter (via de plasbuis)
Deze katheter wordt ingebracht door de uroloog of verpleegkundige en gaat door de plasbuis naar de blaas. U kunt dus niet meer via de normale weg plassen. Krijgt u de katheter voor een langere tijd, dan moet u deze na 10-12 weken gewisseld worden voor een nieuwe katheter .
Uw arts kan een blaaskatheter adviseren als u de urine niet of onvoldoende uit kunt plassen. Als u helemaal niet meer kunt plassen, heet dat retentie.
Spoel regelmatig (minimaal 1 keer per dag) de omgeving rond de katheter af onder de douche. Controleer regelmatig of er geen knik in de slang zit waardoor de urine niet kan aflopen. Met een blaaskatheter hoeft u niet naar het toilet om te plassen. U kunt gewoon naar het toilet gaan voor ontlasting.
Darmspoelen met een Chait katheter is bedoeld om de dikke darm voor een groot deel helemaal leeg te maken, zodat de klachten van een te volle dikke darm verdwijnen. Bij een Chait katheter wordt antegraad gespoeld, dat betekent dat het water met de stroom van de ontlasting meegaat, van boven naar beneden dus.
Oplossing: spuit gel langs de katheter in de plasbuis of in de fistelopening. Wees er zeker van dat de katheter los is van de wand. Draai de katheter rond of duw deze verder de blaas in. Bij een urethrale katheter bij een man: trek voorzichtig aan de katheter terwijl je de penis vasthoudt.
's Nachts sluit u de grotere urine-nachtzak op de urine-beenzak aan. Deze heeft een inhoud van twee liter, zodat u rustig door kunt slapen. De opvangzak kunt u in een rekje aan de zijkant van uw bed hangen.
De eventuele afscheiding op de katheter kunt u verwijderen met water. Met een verblijfskatheter kunt u gewoon douchen. U hoeft niet bang te zijn dat de katheter er tijdens het wassen uit valt. Het is belangrijk dat u uw handen wast, voor en na het loskoppelen of het vervangen van de opvangzak.
Verzorging katheter
U kunt zich gewoon wassen en douchen met de verblijfskatheter. U hoeft niet bang te zijn dat de katheter eruit valt. Het is belangrijk dat u het gebied rond de plasbuis dagelijks goed wast om urineweginfecties te voorkomen. Gebruik hierbij geen zeep.
Een katheter is een soepele, holle slang waardoor urine uit de blaas kan aflopen. De katheter blijft vastzitten in de blaas door een ballonnetje dat wordt opgeblazen via dit slangetje.
Recent onderzoek* wijst uit dat mensen die katheteriseren gemiddeld 2,7 keer per jaar te maken krijgen met een blaasontsteking. Kunt u een blaasontsteking of urineweginfectie voorkomen? Niet altijd, maar u kunt er zelf wel wat aan doen om de kans op een infectie te verkleinen.
Het inbrengen van blaaskatheters is een veel uitgevoerde handeling in de gezondheidszorg. Dit mag alleen door een arts, verpleegkundige of verzorgende gedaan worden die daarvoor bevoegd en bekwaam is: het katheteriseren van de blaas bij mannen is namelijk een voorbehouden handeling.
De ingreep gaat via de plasbuis en duurt 15 - 30 minuten.
Dit kan even een pijnlijk of drukkend gevoel geven, omdat de uroloog een kort moment flink op de blaas drukt. Tot slot wordt een ballonnetje aan het eind van de katheter opgeblazen zodat deze er niet kan uitvallen. De verpleegkundige verbindt daarna het wondje. De behandeling duurt ongeveer dertig minuten.
'De katheter voor mannen kan ook voor vrouwen gebruikt worden, maar zij vinden een kortere lengte, van 25 centimeter, doorgaans prettiger en meer comfortabel. Soms ben je echter afhankelijk van een afdeling inkoop die alleen mannelijke katheters inkoopt en dan moet je het ermee doen', zegt Cobussen.
Zuchten kan helpen voor ontspanning, om de katheter verder in te brengen. Wanneer de urinestroom stopt, kunt u de katheter voorzichtig een stukje terugtrekken, meestal komt er nog wat urine. Herhaal dit zodat er geen urine in de blaas achterblijft.
De blaasfunctie. De normale blaasinhoud bij volwassenen varieert van 200 tot 500 ml. Als uw blaas vol is, krijgt u aandrang om te gaan plassen. Het is normaal om overdag 5 tot 7 keer te plassen en 's nachts 0 tot 1 keer.
De katheter zit goed als er urine uitloopt en mag verwijderd worden als er geen urine meer uitkomt. Hoe u dit allemaal precies moet doen en waar u rekening mee moet houden zal met u geoefend worden tijdens de instructie.