De waarborgsom mag vanaf 1 juli 2023 maximaal twee maanden kale huur zijn. Voor contracten afgesloten vóór 1 juli 2023 mag dit maximaal drie maanden kale huur zijn. Dat heeft de rechter bepaald.
Het vragen van borg is wettelijk toegestaan. Wat als een redelijke borg mag worden beschouwd ligt niet vast in de wet en sommige verhuurders maken hier handig gebruik van. Toch is er wel een richtlijn: volgens de Rijksoverheid mag een waarborgsom ter hoogte van drie maanden kale huur nog als redelijk worden beschouwd.
Een waarborgsom betalen
Als uw huurcontract ingaat, betaalt u vaak een waarborgsom (borg). Die mag maximaal 2 maanden kale huur zijn. Voor contracten die voor 1 juli 2023 zijn afgesloten mag dit maximaal 3 maanden kale huur zijn.
Ben ik verplicht om drie maanden huur als waarborg te geven aan de verhuurder? Ook al is huurwaarborg geen wettelijke verplichting, de meeste verhuurders eisen er wel een.
Het bedrag mag maximaal drie maanden huur zijn. Een huurwaarborg als zakelijke zekerheidsstelling op naam van de huurder. De Korfina-huurwaarborg is de meest bekende. Ook dit kan voor een bedrag van maximaal 3 maanden.
De huurder moet de waarborg van 3 maanden huur binnen de 3 jaar en met een vaste maandelijkse storting terugbetalen aan de bank. De huurder vraag aan het OCMW om de waarborg voor te schieten.
Om de verhuurder beter te beschermen tegen huurschade en wanbetaling is de maximale huurwaarborg sinds begin 2019 in Vlaanderen opgetrokken van 2 naar 3 maanden huur. Let wel, dit geldt alleen voor huurcontracten afgesloten na die datum.
Een huurwaarborg op een geblokkeerde rekening bij een financiële instelling op uw naam.Een bankwaarborg via het OCMW.Deze kan je dan in schijven afbetalen aan het OCMW. Neem hiervoor contact met het OCMW van de gemeente waar je woont.
Je moet de verhuurder 'in gebreke' stellen.
Je hebt voor de uitbetaling een document nodig dat ondertekend is door de verhuurder. Reageert hij daar niet op? Dan moet je naar de vrederechter gaan. De rechter beslist of de huurwaarborg voor jou is of niet.
Ja, de verhuurder mag een waarborgsom (ook wel borg genoemd) vragen. De waarborgsom mag vanaf 1 juli 2023 maximaal twee maanden kale huur zijn. Voor contracten afgesloten vóór 1 juli 2023 mag dit maximaal drie maanden kale huur zijn. Dat heeft de rechter bepaald.
Beslissing tot invrijheidstelling onder borg
heeft beslist dat een aangehoudene kan worden vrijgelaten mits betaling van een borg, zal het Openbaar Ministerie een mail sturen naar de advocaat van de aangehoudene dat zij niet in beroep zal gaan en dat de opgelegde borg moet worden betaald.
Hoogte waarborgsom
Een waarborgsom bij een koopwoning bedraagt meestal 10 procent van de overeengekomen koopprijs. De waarborgsom maak je over aan de notaris.
Normale slijtage is slijtage die mettertijd op natuurlijke wijze optreedt, terwijl de huurder de woning correct verzorgt en onderhoudt en deze woning gebruikt waarvoor ze bestemd is.
Zakelijke borgtocht is borg aangegaan door een persoon handelend ten behoeve van/in de normale uitoefening van beroep of bedrijf. Bij de particuliere borgtocht gaat het om een persoon die niet handelt in de normale uitoefening van een beroep of bedrijf.
Repareert uw verhuurder de gebreken aan uw huurwoning niet? Of reageert hij niet op uw e-mail of brief? Bij ernstige gebreken kunt u de Huurcommissie inschakelen. In de Gebrekencheck kunt u zien of het achterstallig onderhoud ernstig genoeg is om de Huurcommissie in te schakelen.
Indien de huurder zijn verplichtingen niet is nagekomen en de lasten en huur niet volledig heeft betaald, kan hij op het einde van de huurovereenkomst vragen om de huurwaarborg gedeeltelijk terug te betalen. Het bedrag moet alle achterstallige huur en kosten dekken, alsook een eventuele schadevergoeding.
Als huurder bent u verantwoordelijk voor het dagelijks onderhoud. Denk aan een nieuwe wc-bril of een leertje in de kraan. Lost de verhuurder de problemen niet op? Vraag dan de Huurcommissie om uw huur te verlagen.
Een verhuurder mag alleen een bedrag van de betaalde borg inhouden als er sprake is van een huurachterstand of wanneer de huurder schade heeft toegebracht aan de huurwoning. Bij de tweede situatie ligt de bewijslast bij de verhuurder.
Hoe lenen voor je huurwaarborg? De bedoeling is dat je voor maximaal drie maanden huurwaarborg kunt lenen van de bank. Dit geld moet vervolgens terugbetaald worden in de tijd dat de huurovereenkomst geldig is. De maximumtermijn bedraagt drie jaar.
Als je als ondernemer een huurovereenkomst sluit, kan je met de wederpartij overeenkomen dat er een derde persoon als borg dient. Dit is de zogenaamde borgsteller. Deze persoon staat dan in voor de betaling van de huur als jij (de huurder) de huur om een of andere reden niet meer kunt betalen.
Bij het afsluiten van een huurcontract moet de huurder quasi altijd een huurwaarborg betalen. Deze waarborg heeft als doel de verhuurder te beschermen indien de huurder zijn verplichtingen niet (volledig) nakomt.
Een plaatsbeschrijving is verplicht voor alle huurcontracten die sinds 18 mei 2007 worden opgemaakt, behalve voor pachtovereenkomsten voor boerderijen en landbouwgronden. De plaatsbeschrijving moet nauwkeurig en volledig zijn.
Huurders zijn verplicht om de huurwaarborg te betalen die in het contract opgenomen is. Ze kunnen wel zelf kiezen op welke manier ze die betalen. Er kunnen verschillen zijn in Vlaanderen, Wallonië en Brussel. Stort nooit zo maar de huurwaarborg op de rekening van de eigenaar!