Als een hond nog maar kort geleden rattengif heeft ingenomen kan men het beste de hond eerst laten braken. Soms besluiten we de maag van de hond leeg te spoelen als we er niet zeker van zijn dat alle gifkorrels uitgebraakt zijn. Hierna kan actieve kool gegeven worden om opname van het gif tegen te gaan.
Toxiciteit. De LD50 (dosis waarbij 50% van de honden sterft) heeft een range die gaat van 0.25 mg/Kg voor brodifacoum tot 50 mg/Kg voor difenacoum. Voor een hond van 20 Kg met een concentratie van 0.005% actief product komt dat bijvoorbeeld voor brodifacoum overeen met 100 gram lokaas.
Honden kunnen erg ziek worden wanneer ze muizengif eten. Dit geldt ook voor rattengif. Bij een grote inname van een gif kan een hond zelfs overlijden. Dit hangt wel af van het gewicht en de grootte van de hond.
Raadpleeg direct een dierenarts. In de meeste gevallen is pas na enige tijd (enkele uren tot enkele dagen) het gevolg van de vergiftiging te zien, waardoor in sommige gevallen een behandeling te laat is.
Symptomen: zo herken je een vergiftiging bij de hond
Misselijkheid en overmatig kwijlen. Diarree en braken (eventueel met bloed) Bloederige punten op de slijmhuiden (petechieën) Bloed in de urine.
Slakkengif. In slakkengif zit de stof metaldehyde, dat zeer giftig is voor huisdieren. Het gif is zeer aantrekkelijk voor honden, katten,vogels en egels.
Kan ik zelf mijn dier euthanaseren? Zelf je eigen dieren doodmaken op een andere manier dan de dierenarts is niet aan te bevelen, want dat kan leiden tot ernstig lijden. De middelen waarmee de dierenarts de euthanasie uitvoert, mogen alleen door een dierenarts toegediend worden.
Aanhoudend braken, bloed in het braaksel of kokhalzen wijzen erop dat je er iets niet goed is met je hond. Het kan zijn dat je hond iets verkeerds heeft gegeten (vergiftigd voedsel of voedsel wat over datum is), of dat er iets niet goed zit in zijn maag-darmkanaal. Kokhalzen kan wijzen op een maagtorsie.
Als honden overgeven met een lege maag dan komt er voornamelijk wit en/of geel slijm uit (maagsappen en gal). Een keer overgeven is niets om je zorgen over te maken, maar als het meerdere keren gebeurt of er zit bloed bij het braaksel, dan is het verstandig om een dierenarts te raadplegen.
Muizengif zijn multi-dosis vergiften. Dit betekend dat muizen het gif meerdere keren moeten even voordat ze daadwerkelijk sterven. In de regel duurt het 3 tot 18 dagen voordat muizen aan het gif dood gaan. Het nadeel van acuut werkend vergif is dat muizen sneller aasschuw worden.
Hoeveel rattengif precies dodelijk is voor een hond valt niet te zeggen. Dit hangt af van het gewicht en de grootte van de hond. Daarbij hangt het ook af van de tijd waarin de hond het gif binnenkrijgt. Als een hond de eerste dag(en) overleeft, zal na twee á drie dagen de bloedstolling compleet verstoord raken.
Indien u vermoedt dat uw hond rattengif heeft gegeten, is het verstandig om zo snel mogelijk de dierenarts te bellen. Middels een injectie zullen we de hond laten braken. Als dit binnen 1 uur na opname gebeurt, is de kans groot dat een (groot) deel van het gif weer wordt uitgebraakt.
Kinderen kunnen niet vergiftigd raken door een mierenlokdoos in de mond te steken of door hun handen af te likken na het aanraken van een de doos. In het uitzonderlijk geval waar een kind de volledige inhoud van een mierenlokdoos opeet, neem je het best contact op met het Antigifcentrum (070 245 245).
Het bezoek van ratten en muizen aan steden is voldoende om grond te besmetten en leptospirose bij honden te veroorzaken. Het grootste aantal geïnfecteerde honden wordt gezien in de zomer en herfst.
Norit is ook zo'n middeltje dat bovenaan in de zoekresultaten komt te staan en vaak wordt geadviseerd. In principe kan dit middel geen kwaad. Je kunt en mag het aan je hond geven, maar helaas heeft het gebruik van Norit niet altijd het beoogde effect.
Bij de dierenarts krijgt de hond een injectie met een braakopwekkend middel (Apomorfine). Deze injectie zorgt ervoor dat uw hond binnen enkele minuten hevig gaat braken. U weet nu zeker dat alles eruit is. Heel belangrijk is dat je zo snel mogelijk de hond laat braken, liefst binnen een half uur.
Hoe lang mag een hond ziek zijn en koorts hebben? Zolang de hond eet en drinkt dan mag hij 2-4 dagen koorts hebben. Wanneer het dier niet wil eten en/of drinken dan kun je beter de dierenarts waarschuwen. Dit doe je ook wanneer de koorts langer dan 4 dagen aanhoudt.
Bij aanraken van de buik kan het dier de buikspieren abnormaal aanspannen. Bij buikpijn zie je vaak ook verschijnselen als buikborrelen, misselijkheid (smakken, slikken, geeuwen, boeren), winderigheid of gras eten. Sommige dieren laten het eten staan, geven over en/of hebben minder goed gevormde ontlasting / diarree.
Het slaapmiddel gaat werken
De ogen kunnen open zijn, de tong kan uit de bek komen en je hond kan zelfs gaan snurken. De ademhaling blijft doorgaan en het hart blijft kloppen. Je dier is in diepe slaap / onder narcose en merkt niets meer.
Euthanasie betekent meestal dat op verzoek van het baasje een eind aan het leven van een dier wordt gemaakt. Niet zomaar, maar omdat het dier zo veel pijn heeft of zo ziek is, dat verder leven alleen maar lijden betekent. Inslapen gaat pijnloos, snel en eenvoudig.
Helaas overlijden ook slechts weinig honden van ouderdom in hun slaap. Vaak zal men bij een oudere en langzaam aftakelende hond toch ergens een keuze maken wanneer men zijn trouwe kameraad op een gegeven moment moet laten inslapen.
Misschien nieuw voor je, maar bananen zijn (ook) heel gezond voor honden. Bananen zijn goed voor de spijsvertering van je hond, maar ook voor een gezond hart en spieren. In bananen zit onder meer veel kalium, vezels en Vitamine C.
Door de milde zuurgraad is kleurloze blanke witte azijn geschikt voor vele toepassingen. Azijn doodt schimmels, bacteriën en ziektekiemen. Terwijl het niet schadelijk is voor dier én milieu.
Ja, een hond mag yoghurt, maar met mate en tenzij je hond lactose-intolerant is. Yoghurt is niet giftig voor je hond, dus in die zin mag hij hier af en toe eens van proeven. Maar onthoud dat yoghurt eigenlijk bestemd is voor menselijke consumptie, net als alle soorten zuivel zoals kwark, kaas en karnemelk.