Door de BGE gaan zelfs mensen die niet graag barbecueën ervan genieten”, zegt hij lachend. Ook over de prijs is de BGE-expert duidelijk. “Het kost wat, maar een goedkope barbecue die veel meer houtskool verbruikt, na vijf jaar kapot is en dan vervangen moet worden, is veel duurder.”
In het algemeen zijn kamado BBQ's aan de prijzige kant, omdat deze meestal uit duurbare materialen zijn vervaardigd en dat deze heel lang kunnen meegaan. Er zijn merken die hier een beetje van profiteren, maar dat zie je vooral aan de prijs van hun accessoires.
Op de Big Green Egg worden gerechten sneller bereid, drogen ze niet uit en behoudt het eten de voedings- en smaakstoffen. Het hoogwaardige keramiek in combinatie met premium houtskool zorgt voor een unieke smaakbeleving en een hele lange brandduur. Grillen, bakken, koken, stoven, roken en slow cooking.
Naast grillen kun je met deze barbecue ook roken, stomen en bakken. Je kunt hier bijvoorbeeld dus brood mee bakken, stukken vlees roken, soep koken en noem maar op. Het is dus je eigen kleine keuken in de tuin! Je bent super flexibel en bovendien is de Green Egg ook een uitstekende slow-cooker.
Big Green Egg houtskool is 100% natuurlijke houtskool afkomstig van de Beuk en Beukenhaag. Dit fantastische pure hardhout heeft een heerlijk lange brandduur en is daardoor zeer geschikt als houtskool. De extra grote stukken gaan lang mee en geven bovendien geen onnodige rook.
Je kunt al een kamado kopen vanaf €300. Terwijl de duurste rond de €3.000 de deur uit gaat. De prijs waar je rekening mee moet houden is rond de €1.100. In die prijscategorie vind je een hoop kwalitatieve kamado's.
“De Big Green Egg gaat levenslang mee! Sterker nog: je geeft 'm door aan je kinderen.” Ook in gebruik is de Green Egg super duurzaam. Het keramiek zorgt ervoor dat de barbecue zijn warmte lang vasthoudt.
Na 18 verschillende Kamado Barbecue's getest te hebben konden we niet anders dan concluderen dat de Big Green Egg Large momenteel de beste keuze is van 2022. Met deze big boy grill je direct voor 8 personen. Verder is de kuip bestand tegen temperaturen tot 350 graden.
Druipend vet tijdens het grillen veroorzaakt bijvoorbeeld ook rook. Je eerste reactie is wellicht de rook te stoppen en de reGGulator bovenop te sluiten. Maar op deze manier blijft de rook juist in de EGG terwijl je de rook beter op een snelle en gemakkelijke manier kunt laten ontsnappen en stoppen.
De Big Green Egg barbecue kun je altijd buiten laten staan. Of het nu regent, sneeuwt of stomt, de BGE kan het hebben. Het leuke is dat je hem ook in alle weersomstandigheden kunt gebruiken.
We raden sterk af de Big Green Egg binnen te gebruiken. Overigens geldt dat voor alle barbecues in het algemeen. Hoewel het mogelijk is om één van de kleinere modellen van de Big Green Egg onder professionele omstandigheden binnen te gebruiken, moet u zich bewust zijn van de risico's.
7 – Schoonmaken & schoon branden van je kamado
Wanneer de kamado aan de binnenkant erg vet en vies is kan je deze even schoonbranden. Dit hoef je echt niet iedere keer te doen, niet op hoge temperatuur te doen en ook niet voor een lange periode. Een half uurtje op 250 graden is meer dan prima.
Big Green Egg werkt met een vilt die je afhankelijk van het gebruik 2 tot 3 keer per jaar moet vervangen. Kamado joe werkt voor sommige modellen met een fiberglass die veel minder vaak moet vervangen worden. Zoals we al aangaven zal Big Green Egg nooit iets op de markt brengen voor ze het uitgebreid getest hebben.
Kan ik mijn kamado onder alle weersomstandigheden gebruiken? De kamado is een kooktoestel voor alle weertypes en kan gebruikt worden wanneer u maar wilt genieten van de geweldige smaak van een barbecue.
Funfact: kamado betekent in het Japans: 'oven / haard'. Het grootste verschil tussen een 'standaard' ketel BBQ en een kamado is het materiaal. De kamado wordt gemaakt van sterk keramiek. Dit heeft de eigenschap dat het enorm goed tegen hitte kan en deze vast kan houden.
The Bastard. Een goed alternatief voor de Green Egg is The Bastard. Dit is een kamado van Nederlandse bodem met de slogan: “Serious outdoor cooking”; dan weet je waar je aan toe bent. Het merk bestaat sinds 2013 en is inmiddels een bekend merk in de wereld van kamado-barbecues.
Het 2022 model is op een aantal punten verbeterd. De gietijzeren topschijf is bijvoorbeeld aangepast en sluit daardoor nóg beter af. Daarnaast heeft het 2022 model een vernieuwde thermometer. De verhoogde houtskoolmand maakt het mogelijk om meer houtskool in één keer aan te steken.
Big Green Egg: wereldwijd het grootste & oudste merk wordt gemaakt in de VS (het keramiek wordt gemaakt in een gezamenlijke fabriek met NASA die in Mexico staat).
De buitenkant van je Big Green Egg is eenvoudig te onderhouden door het keramiek nu en dan af te nemen met een natte doek en wat groene zeep. Zeker wanneer je Egg net gebruikt en nog een beetje warm is, veeg je zo alle vuil weg. Ook de metalen onderdelen raden we aan af en toe met een sopje schoon te maken.
Aangezien de viltrand het keramiek van je Big Green Egg beschermt en van invloed is op de werking van de Egg, raden we aan deze op tijd te vervangen. Dat doe je gelukkig heel makkelijk zelf en is maar ongeveer eens in de twee jaar nodig, afhankelijk van hoe intensief de Big Green Egg wordt gebruikt.
Volgens de Grill Guru heren (HarlemBBQ) produceert Grill Guru top kwaliteit barbecues die zijn ontworpen en gebouwd om alle seizoenen te genieten. Door de uitstekende isolerende eigenschappen van de keramische Guru's is het goed op temperatuur houden van je kamado een Fluitje van een cent.
De Black Bastard is gemaakt van de zeer hoogwaardige keramieksoort Cordieriet. Hij weegt wel wat. Maar de enorme massa van de Black Bastard is meteen ook het grote pluspunt van deze barbecue. De barbecue reageert niet zo heel snel op aanpassingen van de luchtaanvoer.
De bouw is uitstekend en het design is tijdloos. De Grill Guru wordt met voldoende accessoires afgeleverd en is licht en compact genoeg om hem eenvoudig te verplaatsen. De werking is uitstekend. De temperatuur is perfect te regelen en één lading houtskool geeft je genoeg warmte om een zeer lange BBQ sessie te geven.