Winnaar: Volkoren pasta. In deze Italiaanse klassieker zitten duidelijk meer vezels, eiwitten, vitaminen en mineralen dan in zilvervliesrijst.
In vergelijking met pasta bevat rijst - bruin en wit - veel minder eiwitten (ongeveer 2 gram per portie vergeleken met 8 gram pasta) en vezels (1 gram voor bruine rijst, 0,5 gram voor wit vergeleken met 2,5 gram in witte pasta, 7 gram in volkoren pasta).
Aardappelen bevatten minder calorieën
Vergeleken met eenzelfde portie gekookte aardappelen leveren gekookte deegwaren en rijst meer calorieën, minder kalium en geen vitamine C.
Ukie: Als je wilt afvallen, kun je beter vaker aardappelen dan pasta of rijst eten. Aardappels bevatten minder zetmeel dan een even grote portie rijst of pasta én ze vullen ook nog beter. Aardappels zijn vezelrijk en bevatten veel ijzer en vitamine C, wat niet in pasta of rijst zit.
Witte rijst bevat, omdat de vliesjes verloren zijn gegaan, bijna geen voedingsvezels. Pasta wordt gemaakt van deeg en dit deeg wordt gemaakt van gemalen tarwekorrels en water. Zogenoemde 'witte' pasta bevat bijna geen voedingsvezels, omdat hier de vezels uitgezeefd zijn.
Honderd gram spaghetti levert je 131 kcal aan energie. Aardappelen bevatten minder eiwitten (2 gram) dan volkorenpasta (5.5 gram). Wat betreft koolhydraten is er een duidelijk verschil, namelijk 17 gram in aardappelen en 23 gram koolhydraten in pasta.
Aardappels bevatten meer vitamines en mineralen dan pasta. Ze zijn voornamelijk rijk aan kalium, bèta-caroteen en vitamine C.
Zilvervliesrijst bevat vezels en is een bron van koolhydraten en andere gezonde voedingsstoffen. Zilvervliesrijst is een volkoren graanproduct. Volkoren graanproducten hebben positieve effecten op de gezondheid. Als je witte rijst gebruikt geldt daarom het advies om dat te vervangen door zilvervliesrijst.
Afvallen met rijst
Rijst is niet alleen een trouwe metgezel in een evenwichtige en gezonde levensstijl, maar het kann jou ook helpen gewicht te verliezen. Veel rijstsoorten zijn zeer vetarm en bevatten veel waardevolle complexe koolhydraten. Deze worden langzamer verwerkt en zorgen er dus voor dat je langer vol zit.
Eet ongezonde bronnen van koolhydraten zoals snoep, koekjes, chips, jam, witbrood, cornflakes, witte rijst, frisdrank en vruchtensap met mate. Deze voedingsmiddelen bevatten veel suikers en calorieën en laten je bloedsuiker snel stijgen.
Voor wie wil afvallen, adviseren we wat minder brood, aardappelen, rijst en pasta (vrouwen 200 gram per dag en mannen 250 gram) en iets minder noten (vrouwen 15 gram per dag en mannen 25-30 gram). Deze aanbevolen hoeveelheden zijn een richtlijn. Ieder mens is anders.
Net als witte rijst bevat deze rijst een stuk minder voedingsstoffen doordat het vliesje is verwijderd. De rijstkorrel van basmatirijst is in vergelijking met andere soorten langer en heeft een lichte nootachtige smaak. Doordat er meer smaak aan zit, is dit een favoriet bij velen. Wist je dat basmati 'geurig' betekent?
Qua aantal calorieën ontlopen witte rijst en zilvervliesrijst elkaar niet veel. En ook de hoeveelheid vetten, koolhydraten en eiwitten is vaak vergelijkbaar (soms bevat zilvervliesrijst iets meer onverzadigde vetten en eiwitten). Het verschil zit 'm vooral in de hoeveelheid voedingsvezels.
Nee, rijst is geen dikmaker. Als je bijkomt in vetmassa, dan eet je meer calorieën dan dat je verbruikt. Of deze calorieën nu komen uit rijst, pasta, sla of appel, dat maakt op vlak van vetverlies helemaal niets uit.
Volkorenpasta bevat veel meer vezels dan gewone pasta omdat het gemaakt is van de hele (vermalen) graankorrel. Volkorenpasta past in een gezond voedingspatroon. Voor volkorenpasta gelden dezelfde gezondheidseffecten als voor andere volkoren producten.
Gezonde keuzes zijn koolhydraatbronnen die veel voedingsvezels bevatten. Bijvoorbeeld volkoren graanproducten als volkorenbrood, volkorenpasta, volkoren bulgur en zilvervliesrijst. Ook peulvruchten, groente en fruit zijn goede bronnen van koolhydraten.
Beide varianten zijn dus geschikt binnen een afvaldieet. Desalniettemin heeft bruine rijst het voordeel dat het meer vezels en voedingsstoffen bevat dan witte rijst, waardoor dit een gezondere keuze is. Kortom: Bruine rijst is gelinkt aan gewichtsverlies en betere vetwaarden in het bloed.
Het kan mogelijk schadelijk zijn voor de gezondheid als je er langdurig te veel van binnenkrijgt. Het advies geldt vooral voor baby's en peuters, maar oudere kinderen en volwassenen kunnen ook te veel binnenkrijgen, als ze vaak en veel rijst en rijstproducten eten.
Kies voortaan voor vezelrijke koolhydraatrijke producten en eet er kleine porties van. Bijvoorbeeld volkorenbrood, zilvervliesrijst, quinoa, peulvruchten en volkoren pasta.
Witte rijst bevat een hogere glycemische index, hierdoor stijgt je bloedsuikerspiegel en krijg je snel weer honger. Na het eten van zilvervliesrijst zul je een stuk meer vol zitten dan na het eten van witte rijst.
Gezond ingrediënt
Pasta bevat veel meervoudige koolhydraten (60 à 75 gram per 100 gram pasta). Die zorgen voor een trage energieopname en dus een lage bloedsuikerspiegel. Pasta is daardoor ideaal voor wie sportinspanningen moet leveren. Bovendien bevat pasta weinig vetten en eiwitten.
Ten slotte krijgen wij vaak de vraag of basmatirijst gezond is. Ook bij basmatirijst ontbreekt het gezonde vliesje, net als bij witte rijst. Dit geldt ook voor pandanrijst, risottorijst en gele rijst. Kortom: wil je voor de gezondste soort rijst gaan, dan kun je het beste voor zilvervliesrijst kiezen.
Winnaar: Volkoren pasta. In deze Italiaanse klassieker zitten duidelijk meer vezels, eiwitten, vitaminen en mineralen dan in zilvervliesrijst.
Een portie gekookte aardappelen (200 g) brengt ongeveer 140 calorieën aan. Een portie gekookte deegwaren levert 280 calorieën en een portie gekookte rijst (200 g) 260 calorieën.