Eerste hulp bij baby's Lijkt het mee te vallen? Houd hem de eerste tijd toch goed in de gaten. Neem voor de zekerheid contact op met je huisarts. Als je baby niet reageert na de val van de commode, bel dan direct de spoedeisende hulp.
Een val op het hoofd is bij kinderen vaak onschuldig en zorgt meestal niet voor blijvende schade. Wanneer er wel letsel ontstaat gaat het regelmatig om een (lichte) hersenschudding, ook wel licht traumatisch hoofd-/hersenletsel (LTH) genoemd.
Hersenschudding en andere symptomen
Als een kind een hersenschudding heeft, zal hij, soms maar een paar seconden, flauwvallen. Hij zal in de war zijn en niet kunnen zeggen wie en waar hij is. Hij zal zich ook niet meer herinneren hoe hij gewond is geraakt.
Uw kind heeft een (lichte) hersenschudding opgelopen na een val of een stoot tegen het hoofd. Omdat er een kleine kans bestaat op het ontstaan van complicaties krijgt u een wekadvies mee. Dit houdt in dat u, in de 24 uur na het ongeval, regelmatig controleert of uw kind bij bewustzijn is.
De hersenen van de baby worden weldegelijk al beschermd. Het stevige vlies dat tussen de schedelplaten zit, is sterk genoeg om kleine stootjes op te vangen. Maar als je te hard drukt of wrijft op de fontanel, kan het de hersenen beschadigen. Blijf dus voorzichtig met deze broze plekjes.
Is er sprake van het verliezen van bewustzijn, herhaaldelijk braken, zich niets meer herinneren van het voorval, forse hoofdpijn, vreemd gedrag of een misvorming van de schedel na het stoten van het hoofd, dan ga je uiteraard gelijk naar het ziekenhuis met je baby. Er kan dan namelijk sprake zijn van een bloeding.
Na een val of klap op uw hoofd kan de huisarts u een wekadvies geven. Iemand moet u dan om de 1 of 2 uur wakker maken. Bijvoorbeeld uw partner, een familielid, vriend of kennis. Dit moet in de eerste 24 uur na het ongeluk.
U krijgt het advies mee om uw kind de eerste 24 uur na het ongeval regelmatig wakker te maken. Per kind en per ongeval zal bekeken worden hoe vaak dit moet gebeuren. Afhankelijk van de kans op complicaties zal dit om het uur of om de twee uur nodig zijn.
Kinderen kunnen allerlei symptomen krijgen als gevolg van het hersenletsel, bijvoorbeeld verminderde eetlust, overgeven, moeite met ademhalen of slikken, verminderd bewustzijn of zelfs een coma, epileptische aanvallen, verlaagde spierspanning of slapheid.
Het wekadvies thuis moet als onveilig worden beschouwd bij de categorie waarvoor volgens de criteria een CT schedel/hersenen gemaakt zou moeten worden. Voor kinderen boven de 6 jaar en volwassenen met een zeer licht letsel waarbij er geen indicatie bestaat voor een CT schedel/hersenen, is het wekadvies overbodig.
Meestal kan een val, stoot of klap op het hoofd geen kwaad en gaan de (pijn)klachten vanzelf over. Bij een heftige klap is er wel een kleine kans dat er een zwelling of bloeding in het hoofd ontstaat. Zonder medische hulp kan een kind hierdoor bewusteloos of in coma raken.
Bij baby's en dreumesen zijn de signalen van hoofdpijn vaak grijpen naar de oren, trekken aan de oren, het hoofd scheef of gedraaid houden en soms leidt dat tot ontroostbare huilbuien.
Een hersenschudding gaat meestal voorbij zonder restverschijnselen. In de eerste dagen of weken hebben veel patiënten last van zogenaamde posttraumatische klachten; klachten die optreden na een ongeval (trauma). Dit is heel normaal en meestal niets om u zorgen over te maken.
Na een val of klap op het hoofd kan de huisarts een wekadvies geven. U gaat uw kind dan regelmatig wakker maken. Dit doet u in de eerste 24 uur na het ongeluk. Zo controleert u of er geen bloeding of veel vocht in het hoofd ontstaat.
Dit wordt gedaan omdat er een heel kleine kans is dat er door het ongeval een bloedvaatje in de schedel beschadigd is. Sufheid is een teken hiervan. Ter controle moet de patiënt de eerste 24 uur om de 2 uur gewekt worden om te controleren of de patiënt goed helder is.
Vroeger luidde het advies dat je dagenlang in een donkere kamer in bed moest liggen, maar ook dat is achterhaald. Zeker, het is belangrijk dat je het de eerste dagen rustig aan doet, maar in bed blijven is nu ook weer niet nodig. Zorg dat je 's nachts voldoende slaapt, maar ga er overdag juist voorzichtig op uit.
De verschijnselen zijn een zeer plotseling optredende heftige en aanhoudende hoofdpijn en nekpijn. Veel patiënten beschrijven een 'knapje' of slag in de nek. Ook is er vaak sprake van misselijkheid en braken. Als de bloeding zeer ernstig is, kan er beschadiging van hersenfuncties optreden en bewustzijnsverlies of coma.
Hij kan onder meer verward zijn, stuipen doen, verlamd zijn aan één lichaamshelft, problemen hebben met taal of een verschillende pupilgrootte hebben. Hoe minder goed het slachtoffer bij bewustzijn is en hoe langer de eventuele bewusteloosheid duurt, hoe ernstiger de hersenkneuzing.
− Slaperigheid: Meteen na de val kan uw kind slaperig zijn. Hij mag gewoon gaan slapen, maar wek hem de eerste zes uur om het uur en daarna om de twee uur (tot 24 uur na het trauma). Wanneer moet u een arts waarschuwen?
Probeer uw kindje niet met twee handen onder de oksels op te pakken, hierbij kan het kindje gemakkelijk overstrekken. U kunt het kindje beter oppakken door één hand op de buik van de baby te leggen en het kindje op die hand te draaien. Doe dit niet te snel, zodat uw baby niet wordt overvallen.
Waarom het niet goed is je kindje te laten zitten
Vooral op de buik liggen, geeft je baby alle gelegenheid de rugspieren te versterken. "Pas als je kind zich zelf kan oprichten tot zit is de rug klaar voor rechtop zitten." Daarnaast kan je kindje snel verveeld raken wanneer je hem op de rug of buik wil laten spelen.