"De lekkerste koffie krijg je als je werkt met versgemalen bonen. Je kent het vast van een pak koffie dat je opentrekt: het ruikt even heerlijk, maar de geur vervliegt snel." Supermarktkoffie is daarnaast vaak donker gebrand, zegt Braakman.
Soorten koffiebonen en de wijze waarop ze groeien
De omgeving, de hoogte en het klimaat waarin de koffieboon geteeld is zijn van invloed op de smaak. De twee populairste soorten koffiebonen zijn Arabica en Robusta. Arabica bonen zijn aromatisch van smaak en zorgen voor milde koffie.
Een goede kop koffie heeft een vol aroma en veel smaak, als het te waterig is dan ga je er nooit van genieten. Gelukkig vind je tegenwoordig overal wel goede koffietentjes waar je allerlei soorten koffie kunt proberen. Daarnaast is het ook belangrijk om een goede koffiemachine aan te schaffen.
Dan kom je al snel uit bij een koffiesoort met melk (ook wel latte koffiesoort genoemd). Door het toevoegen van melk wordt de smaak van de koffie over het algemeen zachter, je proeft immers minder bitter, en de koffie smaakt voller en romiger (afhankelijk van het soort melk).
Ken je dat? Je neemt een slok van je koffie en je koffie smaakt bitter. Zo bitter, dat alleen een paar flinke scheppen suiker of melk dit kunnen neutraliseren. Daarnaast heb je achteraf ook nog eens een liter water nodig om deze smaak weg te spoelen.
Eenmaal gebrand en luchtdicht afgesloten behoudt koffie zijn smaken en aroma's een paar maanden. Daarna zal oude koffie niet bederven, maar wordt het muf en verliest het zijn smaak. Dit gebeurt overigens ook sneller wanneer het eerder in contact komt met lucht. Daarom raden wij aan je koffie altijd vers te malen.
De instelling van de maalgraad bepaalt hoe fijn of grof de koffiebonen gemalen worden. Dit is van invloed op de doorlooptijd van het water, de zogenoemde extractietijd. Als de koffie grof gemalen is, zal het water sneller doorlopen dan wanneer die koffie fijner gemalen is.
Een espresso is klein, geconcentreerd en onder hoge druk gezet. Dit zal resulteren in een kleine smaakbom. Een filterkoffie daarentegen is veel zachter doordat de smaken veel meer uit elkaar getrokken zijn. Kijk alleen maar naar het verschil in hoeveelheid dat uiteindelijk in je kopje terecht komt.
De Philips serie 2200 EP2221/40 is de beste koffiemachine volgens de consumentenbond. Daarnaast heb je met deze volautomatische espressomachine de beste prijs- en kwaliteitsverhouding. Met slechts één druk op de knop kun jij genieten van een heerlijk kopje koffie, cappuccino of espresso van verse bonen.
Het grootste voordeel van bonen is dat ze verser zijn dan gemalen koffie. Bovendien blijven ze langer lekker dan gemalen koffie. Koffiebonen verliezen wat van hun lekkere smaak na 3 weken, maar gemalen koffie al na 10 dagen! Ook is koffie van versgemalen bonen doorgaans lekkerder dan gemalen koffie.
Introductie ouderwets koffie zetten met de hand
Een ouderwetse koffiemolen. Vervolgens werd water gekookt en het water werd met behulp van een filter over de het verse koffiemaalsel gegoten. Even geduld en klaar was de filterkoffie. Tegenwoordig wordt er niet meer zo heel veel met vers gemalen koffie gewerkt.
Koffielikeur: lekker bij de koffie. Bekende zijn Tia Maria, Kahlúa, Chouffe koffie en Crème de Cacao (chocoladelikeur). Kenmerkend door overeenkomsten in smaak en ingrediënten. Een lekkere drank op basis van koffiebonen (soms cacaobonen), alcohol, kruiden en oliën.
De beste oploskoffie van 2021 is de Douwe Egberts Gold. Hiermee koop je zachte koffie met een blend van Arabica en Robusta bonen. De medium branding is het meest gebruikelijk. Hierdoor heeft DE Gold oploskoffie een zwartere branding.
Maar wat is het grote verschil? Door het drinken van koffie waarvoor verse bonen zijn gemalen ervaart men de echte smaak van koffie. Oploskoffie daarentegen wordt bereid door een droogproces op -40 graden Celsius. Hierdoor gaat veel van de smaak van de koffie verloren en ervaren sommige mensen een bijsmaak.
Hoe meer koffiedeeltjes (gemalen koffie) er zijn des te meer extractietijd er is en dat geeft meer smaakstoffen in de koffie. Het resultaat is een sterke en vaak bittere koffie. Gebruik je een grovere maalgraad dan zal de koffie minder sterk en bitter smaken.
De standaard vuistregel die we hanteren gaat als volgt: hoe grover de maling, des te meer zure smaken. Hoe fijner de maling, des te meer bitters. De uiteindelijke smaak van je kopje koffie kun je dus het beste beïnvloeden door zelf je bonen te malen.
- de koffie is verschaald: gebruik een ander maalsel of gebruik versgemalen koffie. - het water is chloorhoudend: gebruik gefilterd water of bronwater. - voer een ontkalking uit (met vloeibare ontkalker geschikt voor apparaten die in aanraking komen met voedingsmiddelen) om alle resterende bijsmaken te verwijderen.
Opvallend is dat de echte Senseo tegenvalt. Niet alleen omdat hij geen duurzame geteelde koffie bevat maar ook door de smaak: net geen voldoende met een 5,7. De pads zijn 10 cent per stuk. Het panel oordeelde dat de smaak iets te zwak was, de koffie iets te bitter, iets te zuur.
Koffie die gemaakt is van 100% Arabicabonen is over het algemeen zacht, mild en rond van smaak. Hoe meer Robusta bonen, hoe meer kracht (sterker) er in de koffie zit. Wat u lekker vindt is zeer persoonlijk: Hoe milder hoe hoger het gehalte is van de Arabicabonen.
Een 100% Arabica koffieboon is het meest geschikt voor jouw volautomatische koffiemachine: koop hele, vers gebrande bonen en let op de hoeveelheid Robusta. Lichte roasts zijn minder geschikt voor volautomaat. Experimenteren is verder de boodschap!
Kies dan een licht gebrande boon. Hoe donkerder de boon gebrand is, hoe bitterder de koffie namelijk is. Vind je de koffie juist te zuur? Kies dan een donker gebrande boon.