BESTRIJD TALG MET GOEDE GEZICHTSVERZORGINGGebruik bijvoorbeeld NIVEA Micellair Water, speciaal ontworpen om vuil en overtollig talg te verwijderen. Was je gezicht minstens twee keer per dag. Doe dit in de ochtend en in de avond met een milde gezichtsreiniger om de huid schoon te houden en vuil te verwijderen.
Je kunt de talgproductie ook van binnenuit verminderen. Voeding heeft namelijk ook invloed op de talgproductie van je huid. Eten waar zwavel in zit, zoals vis, groenten, peulvruchten, eieren en noten zorgen ervoor dat je huid minder talg aanmaakt.
Om eerlijk te zijn: je kunt nooit helemaal van talgdraadjes afkomen. Je kunt ze uitknijpen maar kort daarna zullen ze waarschijnlijk terugkomen, meestal is dit na ongeveer 30 dagen. Bij mensen met een vette huid, komen ze mogelijk sneller terug.
De talgklieren in de huid maken talg, een vettige stof die de huid en het haar soepel houdt. Talg maakt de huid ook beter waterafstotend. Daarnaast beschermt het de huid tegen infecties door bacteriën en schimmels.
Hormonen hebben veel invloed op je huid. Ze stimuleren de talgproductie in je talgklieren. Een toename van het 'mannelijke' hormoon testosteron zorgt ervoor dat je talgklieren meer talg aanmaken. Te veel talg kan ervoor zorgen dat een talgklier verstopt raakt.
Tijdens de puberteit stijgt de oestrogeenspiegel, waardoor de geslachtsorganen veranderen. De borsten, baarmoeder en vagina maken een groei door en de menstruele cyclus komt op gang. Oestrogeen is bij veel lichaamsprocessen belangrijk, zo kan het onder andere bijdragen aan: Een mooie, gezonde huid.
De hoofdhuid produceert ook sebum (of talg). De talgklieren in de hoofdhuid produceren sebum dat helpt om je haar en hoofdhuid gehydrateerd en gezond te houden. Te veel sebum kan leiden tot problemen zoals een vette hoofdhuid of roos, terwijl te weinig sebum kan leiden tot een droge en jeukende hoofdhuid.
Het talg wat wordt afscheiden heeft een beschermende werking voor de huid. Het gaat onder andere uitdroging tegen en beschermt de huid tegen infecties en bacteriën.
Talg is een vettige stof, rijk aan vetzuren en andere lipiden, die door de talgklieren in de huid wordt geproduceerd. Deze olieachtige substantie is van nature aanwezig op onze huid en heeft als doel om de huid te beschermen tegen uitdroging en irritatie en deze dus soepel en gehydrateerd te houden.
Het lijkt misschien een gemakkelijk klusje, uitknijpen, maar die poriën waar het vuil in verstopt zit, zijn dieper dan je denkt. ' Druk uitoefenen op de huid en eraan prutsen, kan je huid enorm irriteren. Hierdoor veroorzaak je ontstekingen in het gebied waar je een mee-eter juist net hebt verwijderd.
De talg die door het kliertje wordt gemaakt wordt afgezet in de porie waar de haar door naar buiten groeit. Via deze porie komt het op huid en haar terecht. Op de niet behaarde huid zijn de talgklieren niet verbonden met een haarzakje, maar geven ze hun product direct naar buiten af.
Vitamine A vermindert de productie van overtollig talg en controleert de opeenstapeling van keratine (eiwit) in de huid. Een tekort aan vitamine A resulteert vaak in een droge, ruwe huid. Je lichaam maakt zelf geen vitamine A aan, je krijgt dit alleen binnen via voeding en via de huid.
Voedingstips bij een vette huid
Hoe hoger de bloedsuikerspiegel stijgt, hoe meer talg je huid aan gaat maken. Kies voor langzame koolhydraten zoals volkoren rijst, pasta en brood en bijvoorbeeld havermout. Vermijd ook zo veel mogelijk vet eten. En dan vooral de slechte vetten: chips, gefrituurd eten en margarine.
Afhankelijk van je haartype wordt je haar een paar dagen na het wassen vanzelf vet, maar bij sommige mensen is het haar al vettig binnen 1 dag. Dit gebeurt doordat er overtallige talgproductie op je hoofdhuid plaatsvindt.
In principe is het advies om niet elke dag je haar te wassen, maar 1 à 2 keer per week. Maar hoe vaak je haar wassen goed voor je is, hangt ook af van andere factoren. Sport je veel of ben je op vakantie in een vochtig en warm klimaat? Dan ben je gebaat bij meerdere wasbeurten per week.
Vitamine D is een belangrijke vitamine voor je lichaam, met onder andere een rol in het bestrijden van ontstekingen. Acne is een ontsteking in de huid, en aangezien vitamine D in de huid wordt aangemaakt (onder invloed van zonlicht), is het verband snel gemaakt.
Vermijd enkelvoudige koolhydraten en suikers, zoals zoet broodbeleg, frisdranken, koek, snoep, chocolade, toetjes, ijs, wit brood, aardappelen, witte rijst en witte pasta. Voeding met een hoge suikerwaarde verergert bij veel mensen acne.
Gerstekorrels kunnen spontaan ontstaan en zijn kleine ophopingen van dode huidcellen die onder het huidoppervlak zitten. In sommige gevallen kunnen gerstekorrels ook ontstaan nadat de huid beschadigd is geweest, bijvoorbeeld door verbranding of schaafwonden.
Aan de ene kant is talg heel nuttig, omdat het biedt als beschermlaag die je haren beschermt tegen bacteriën, irriterende stoffen of ziekteverwekkers. Helaas kan te veel talg vormen aannemen die je liever niet wilt. Je haar ziet er vettig, futloos, slap, plakkerig en onaangenaam uit.
Je haar 100 keer per dag aanraken bevordert de talgproductie en maakt je haar dus vet. Ook je haar te vaak kammen leidt tot beschadigd en vet haar. Je haar 's ochtends en 's avonds ontwarren is meer dan voldoende. Vettig haar is eigenlijk een vicieuze cirkel: hoe vaker je je haar wast, hoe sneller het vet wordt.