Baby thee vanaf vier maanden oud Er is speciale baby thee verkrijgbaar. Dit is thee met biologisch fruit of het gaat om een milde kruidenthee. Kijk goed vanaf welke leeftijd de thee geschikt is, sommige theesoorten mag je alleen aan kinderen vanaf zes maanden oud geven.
In kruidenthee zoals kamille, rooibos, munt, kamille en verveine, of thee gemaakt van alleen fruit, zit sowieso geen cafeïne. Wissel over de dag (kruiden)thee af met water en melk. Geef baby's tot 1 jaar liever geen thee met kaneel, venkel of anijs, en niet meer dan 1 kopje thee met zoethout per dag.
Welke thee mag je baby wel drinken? kruiden- of fruitthee kan je wel aan je kleintje geven, zoals kamille, munt en rooibos. Deze thee is theïne-vrij en daarmee een gezondere keuze voor je kindje. Je kan voor deze thee verse of gedroogde kruiden/fruit gebruiken.
Of geef je kind lauwe (vruchten)thee in plaats van water. Doe er geen suiker in. Sommige kinderen vinden het wel lekker als er een scheutje melk door de thee zit. Omdat in gewone thee en vruchtenthee cafeïne zit, moet je hier niet te veel van geven en de thee niet te sterk maken.
Ook rooibosthee geven is niet verstandig. Venkel- en anijsthee worden soms aangeraden tegen krampjes bij baby's en als stimulans van de melkproductie bij borstvoeding. De werking hiervan is nooit aangetoond.
Borstvoeding is de beste voeding voor pasgeboren baby's. We raden u daarom aan om de eerste zes maanden uitsluitend borstvoeding te geven. Borstvoeding kunt u het beste op verzoek geven.
“Voor flessenwater, afgezien van de 500 mg/L droogrest regel, nee. Voor kraanwater wel. Je moet wachten tot de baby tussen de vier en de zes maanden oud is en je moet koud water gebruiken en geen warm water direct in de fles doen. Koud water verhindert micro-organismen.
Je baby kan dan namelijk niet om extra vocht 'vragen' door te voeden op verzoek aan de borst. Het hoeft niet veel extra water te zijn: voor baby's jonger dan 6 maanden is 5 tot 10 cc per keer, en voor een baby ouder dan 6 maanden 15 tot 20 cc extra water per flesje.
Tussen 4 en 6 maanden kun je je baby ook al een stukje bruin (tarwe) brood geven zonder korst en zonder pitten en zaden. Maar geef dit pas als hij gewend is aan oefenhapjes en ook al wat grovere hapjes kan eten. Doop de boterham eventueel in moedermelk of flesvoeding om het wat zachter te maken.
Geef een baby vanaf 6 maanden regelmatig wat water. Als je na een half jaar borstvoeding blijft geven, is extra drinken niet eens nodig. Geef bij warm weer eventueel wat extra borstvoeding. Water kan je ook geven, omdat je baby het lekker en interessant vindt, net na het geven van de vaste voeding.
Met 5 maanden mag je je baby nog geen koemelk geven. Hij krijgt nog borstvoeding, flesvoeding of een combinatie van beide, en haalt daar al zijn voedingsstoffen uit. Voeden op verzoek is het uitgangspunt, of je nu borst- of flesvoeding geeft.
Ja hoor, het is zeker mogelijk om je baby kruiden en specerijen te laten proeven. Voor eten met kruiden geldt eigenlijk hetzelfde als voor de eerste oefenhapjes. Bouw het langzaam op en begin met de mildere kruiden en specerijen. Bijvoorbeeld basilicum, oregano, dille, bieslook, kaneel, peterselie en selderij.
Rooibosthee
Sommige moeders zweren bij rooibosthee tegen buikkrampjes. Ze voegen de thee toe aan flesvoeding of pap in plaats van water. Anders moeders geven de thee zó aan hun kindje in het flesje. De thee bevat geen stoffen die gevaarlijk zijn voor je baby, maar wel de werkzame stof quercitine.
Sommige merken fleswater (bv. Spa) kunnen bij gevoelige kindjes mogelijk constipatie en krampjes veroorzaken. In dat geval ben je beter af met een water van Evian of Valvert.
Kruidenthee. Frisse muntthee van 100% pure munt is ideaal voor een momentje me time. Munt is een 100% natuurlijke en cafeïnevrije blend.
4 à 6 voedingen per dag. Richtlijn hoeveelheid per dag: 150 ml x gewicht in kg. Indien je baby hieraan toe is: 1 à 2 keer per dag een paar lepeltjes geprakte groente of fruit.
Verder mogen baby's een paar dingen nog niet eten, zoals rauw ei, rauw vlees en rauwe vis, kaas, leversmeerworst of leverpaté, honing, melkproducten en zoete dranken. Geef je baby uiteraard ook geen harde stukjes vast voedsel of producten die risico geven op verstikking, zoals druiven, noten of cherrytomaten.
Borstvoeding geeft u op verzoek of om de drie tot vier uur.Ook bij flesvoeding kunt u kiezen voor voeden op verzoek of ongeveer om de drie tot vier uur. Mocht u behoefte hebben aan meer houvast, dan kunt u onderstaand schema gebruiken. Geef de lepelvoeding op een wakker moment, tussen de melkvoedingen door.
Begin niet vroeger dan dat met vaste voeding. Baby's van 4 à 6 maanden drinken gemiddeld nog 5 à 7 flessen.
Voor het maken van flesvoeding kun je dan het beste mineraalwater gebruiken, zoals Bar le Duc en Spa Blauw.Andere soorten bevatten te veel zout of mineralen en raden we daarom af.
Het water heeft een pure, lichte smaak en beantwoordt aan de noden van zowel jong als oud. Het laag mineraalgehalte maakt Nestlé Pure Life heel geschikt voor baby's en kinderen." De kleine fles van 50 cl is de perfecte partner om gehydrateerd te blijven doorheen de dag, waar je ook gaat.
De flesvoeding mag niet warmer worden dan 30-35 graden. Let op: Warm nooit restjes voeding opnieuw op! Daar zitten bacteriën in waar je baby ziek van kan worden.