Rosacea is een blijvende huidaandoening in het gezicht. Deze aandoening komt veel voor.
Behandeling met antibioticatabletten heeft een gunstig effect op zowel de huid- als de oogafwijkingen van rosacea. Meestal is er na 1 tot 2 maanden een vermindering van het aantal pukkels en puistjes.
Deze komen meestal alleen op het gezicht voor op voorhoofd, wangen, kin en neus. Soms treden ook oogafwijkingen op die ernstig kunnen zijn. Doorgaans ontstaat rosacea geleidelijk, maar het kan ook ineens heel heftig optreden. De oorzaak hiervan is niet bekend.
Wijn, koffie en zelfs thee
Rode wijn staat daarbij bovenaan de lijst van drankjes die voor een flare-up zorgen (bron: National Rosacea Society). Maar ook warme dranken als chocolademelk, koffie en zelfs thee kunnen rosacea uitlokken.
Wist je dat bijvoorbeeld histamine rijke voedingsmiddelen ook triggers kunnen zijn? Je kunt hierbij denken aan aubergine, avocado, tomaten, spinazie, citrusfruit, kaneel en koriander. Hiernaast zijn cafeïne, azijn, chocolade, soja en zuivelproducten ook voedingsmiddelen die volgens onderzoek rosacea kunnen triggeren.
Uw huidarts kan kiezen uit minocycline, tetracycline, doxycycline of claritromycine. Deze antibiotica werken goed bij rosacea doordat ze ook ontstekingsremmende effecten hebben. Ook eventuele oogklachten kunnen verbeteren tijdens de antibiotica kuur.
Over de oorzaak van rosacea bestaat nog veel onduidelijkheid. Uit onderzoek blijkt dat er sprake is van een overgevoelige reactie van het afweersysteem. Ook lijkt het neurovasculaire systeem (zenuwstelsel en bloedvaatjes) ontregeld bij mensen met rosacea.
Het is wel duidelijk dat de bijkomende ontstekingsverschijnselen voornamelijk worden veroorzaakt door bacteriën. Vooral de staphylococcus aureus bacterie is actief op de huid wanneer we spreken over rosacea. Voor deze bacterie schrijven veel artsen antibiotica voor.
Hoe kun je het herkennen? De vier belangrijkste kenmerken zijn roodheid (rosacea betekent letterlijk 'rood als een roos'), kleine uitgezette bloedvaatjes (couperose), bultjes (papels) en acneachtige puistjes (pustels), maar zonder comedonen (mee-eters).
Volgens de NHG-Behandelrichtlijn zijn lokaal metronidazol, azelaïnezuur en ivermectine waarschijnlijk alle drie even effectief bij rosacea met papels en/of pustels, maar het NHG geeft de voorkeur aan metronidazol omdat daar veel ervaring mee is in de eerstelijnszorg.
Bij het behandelen van Rosacea is Vitamine A de beste werkstof.
Nee, de huidaandoening rosacea is niet gevaarlijk. En gelukkig is het ook niet besmettelijk. Wel bestaat er een vorm van rosacea die in de ogen voorkomt. Dit kan oogproblemen veroorzaken.
Behandelingen. Door een combinatie van verschillende methodes is rosacea goed te verminderen. Afhankelijk van je klachten en je huidbeeld kunnen de verschillende kenmerken van rosacea behandeld worden. De mogelijke behandelingen zijn huidverzorging, medicatie, oppervlakkige peeling, IPL en laser.
Metronidazol werkt tegen bacteriën en amoeben. Bij rosacea (felrode plekken, bultjes en puistjes in het gezicht), bij eikelontsteking en bij huidinfecties met stinkende wonden. Hoe snel het werkt, hangt af van uw aandoening. Rosacea: roodheid en puistjes verdwijnen binnen enkele weken.
De diagnose wordt meestal op basis van de klachten gesteld. Heel af en toe is er weefselonderzoek (biopt) nodig om rosacea vast te stellen. Soms lijkt rosacea op andere huidaandoeningen, zoals acne vulgaris of lupus erythematodes.
Er zijn ook een aantal verschillen tussen couperose en rosacea. Bij couperose is er namelijk enkel sprake van een netwerk van talrijke fijne bloedvaatjes. Bij rosacea is er, naast deze bloedvaatjes, ook sprake van algehele roodheid en eventueel puistjes en bultjes. De huid kan gezwollen zijn, jeuken of branden.
Metronidazol wordt vaak voorgeschreven bij rosacea met goede resultaten.
De oorzaak van de huidaandoening rosacea is onbekend. Rosacea kan erfelijk zijn,Deze huidaandoening kan worden versterkt door uitwendige factoren, waardoor de klachten kunnen toenemen. Zoals warmte, zonlicht, verkeerde cosmetica, overmatig alcoholgebruik, sterk gekruid voedsel, stress, hormonen en bepaalde medicijnen.
Groene thee werkt preventief tegen huidveroudering. Het zorgt voor een verbeterde elasticiteit van de huid. Groene thee verbetert de huid met rosacea. Het vermindert de roodheid en door de ontstekingsremmende functie kalmeert het de huid.
De exacte oorzaak van rosacea is eigenlijk nog onbekend. Er zijn verschillende theorieën over de ontstaanswijze. Erfelijke aanleg en de invloed van specifieke huideigen micro-organismen, Demodex-mijten, lijken een rol te spelen.