Een piephak kan je het beste voorkomen door bijvoorbeeld rubberen matten op de muren te bevestigen.Een piephak kun je behandelen met een ontstekingsremmende zalf of pasta, daarnaast kan je de plek afspuiten met koud water.
De behandeling van een piephak kan op verschillende manieren. Een 'verse' piephak kun je het beste koelen met koud water en daarna insmeren met een zalf die ontstekingsremmend werkt. Als de piephak groter is van formaat, haalt de dierenarts het vocht er soms uit. Natuurlijk is voorkomen beter dan genezen.
Een piephak is een beengebrek waarbij we spreken van een zacht beengebrek. Zachte beengebreken typeren zich als overvulling van de gewrichtszakken, peesscheden en slijmbeurzen met vocht. Het wordt dan ook vooral gezien als een schoonheidsfout. De piephak is in feite een verdikking op het hielbeen van het paard.
Als u uw paard vindt met een dik been is het raadzaam om de dierenarts te raadplegen. De diagnose wordt gesteld op basis van de klinische verschijnselen dus de zwelling, het vinden van bijvoorbeeld mok of een andere huidaandoening, koorts en kreupelheid.
Prognose. Wanneer een einschuss snel en adequaat behandeld wordt, zal het been vaak binnen 1-2 dagen al weer flink geslonken zijn waarna het paard snel op zal knappen.
Bij een peesblessure door overbelasting zullen als eerste symptomen temperatuurverschil tussen de benen (het geblesseerde been voelt warmer aan), vaak een zwelling in het been en een (licht) kreupel paard zijn. De kreupelheid neemt vaak af na een aantal dagen rust en neemt toe wanneer het paard weer meer belast wordt.
Conclusie: Stalbenen kan je voorkomen door het paard veel (vrije) beweging te geven. Langdurig op stal zijn geeft helaas een verhoogde kans op stalbenen. Kruiden zoals brandnetel en kleefkruid kunnen helpen het vocht beter af te voeren, maar veel bewegen is en blijft de beste optie tegen stalbenen.
Daarnaast is goed koelen effectief om de ontsteking te laten af nemen. Koel nooit langer dan 15 minuten, zodat de doorbloeding niet teveel afneemt. De belasting van het paard moet worden aangepast, afhankelijk van de ernst van de blessure. De peesschedeontsteking wordt meestal veroorzaakt door een te hoge belasting.
De eigenschappen van groene klei
Stimuleert de doorbloeding. Ondersteunt het herstellend vermogen van de huid. Verzacht lokale ontstekingen. Ruimt onderhuidse kneuzingen/bloedingen op.
Simpelweg gezegd is bolspat een overvulling van het spronggewricht van het paard. Het overvullen van dit gewricht zorgt ervoor dat het gewrichtskapsel naar buiten komt. Bolspat is anders dan spat een zacht beengebrek waarbij er enkel sprake is van een overvulling.
De zwilwrat is een (vaak ovaalvormig) eelt/hoorn-achtig bultje aan de binnenkant van het paardenbeen, ongeveer in het midden. Ze bevinden zich zowel aan de binnenkant van de voor- als de achterbenen. Zwilwratten kunnen ook groeien en kan dus zowel vrij plat zijn als wat meer uitsteken.
De meeste peesblessures hebben minimaal drie maanden gecontroleerde beweging nodig en soms duurt de revalidatie meer dan een jaar. Het doel van de revalidatie is het bevorderen van de genezing en voorkomen dat het paard opnieuw geblesseerd raakt, door middel van een gecontroleerd trainingsschema.
Een belangrijk verschil tussen kwade droes en gewone droes is dat kwade droes ook besmet- telijk is voor andere diersoorten, zoals alle kat- achtigen, honden, kamelen, beren, herkauwers en ook mensen. De ziekte is dus een zoönose. Goedaardige droes is geen zoönose: mensen kunnen geen gewone droes krijgen.
Een met droes besmet paard krijgt doorgaans binnen 3 tot 14 dagen heftige keelontsteking en voelt zich doorgaans erg ziek. De infectie stopt vaak 2-3 weken later, maar kan soms 4-6 weken of nog langer aanhouden.
Wat zijn stalbenen? Door een verminderde vocht- en bloedafvoer in de benen kan vocht zich ophopen in de benen waardoor de onderbenen opzwellen. Vaak gebeurt dit bij paarden die 's nachts op stal hebben gestaan, vandaar ook de benaming stalbenen.
Ook voor paarden is de brandnetel een heel gezonde aanvulling op zijn rantsoen. De plant bevat heel veel vitaminen en mineralen: zink, ijzer, mangaan, calcium, magnesium, natrium, kalium en vitamine A. B5 en B12, C, D en K. Het reinigt de darmen en het bloed, stimuleert de spijsvertering en de urinewegen.
In een acuut stadium zal de behandeling bestaan uit het afkoelen van de plaats van de schiefel of het toedienen van medicamenten. Het is bekend dat schiefels in sommige gevallen vanzelf verdwijnen, maar in de meeste gevallen zullen ze blijvend zijn.
Een schiefel is een woekering van het botvlies. Bij irritatie van het botvlies van het pijp- of griffelbeen (bijv. door een kneuzing of breuk/scheurtje in het griffelbeen) kan er plaatselijk een warme, pijnlijke zwelling (ontsteking) ontstaan (acute fase). Het paard kan kreupel zijn.
Een gal kenmerkt zich door een uitpuiling van een gewricht zak, een peesschede of slijmbeurs, die duidelijk zichtbaar is bij het paard. De oorzaak van deze gallen kunnen zijn een overvulling van het gewricht of peesschede, welke weer veroorzaakt wordt door de overproductie van de gewricht of peesschede vloeistof.
De pees moet de tijd krijgen om kracht en capaciteit (vermogen tot belasten) op te bouwen. Dit kan wel 3 maanden of soms zelfs langer duren. De langetermijnresultaten zijn goed wanneer de juiste revalidatie wordt gevolgd.
De kreupelheid is over het algemeen beter zichtbaar op een zachte bodem. Op een kleine cirkel neemt het kreupelen toe als het pijnlijke been zich aan de buitenkant van de cirkel begeeft omdat het been dan een grotere beweging moet maken en dus meer pijn zal doen.
Vaak is het inderdaad een kwestie van het de tijd geven. Als het langer dan drie maanden duurt zou ik je paardje eens laten onderzoeken. Koelen heeft nu geen zin meer, dat is alleen zinvol in de acute situatie, dus wanneer de misstap/het ongeluk(je) net gebeurd is.
Bij acute blessures die ontstaan doordat het paard zichzelf aantikt met de achterbenen zie je wel vaak direct het paard kreupel lopen. Deze blessure geeft schade aan de buitenkant van de oppervlakkige buigpees en noemen we een peesklap. Dit kan natuurlijk ontstaan na een val of als het paard zich verstapt.