In een arbeidsovereenkomst staan de afspraken tussen jou en je werkgever. Het heet ook wel arbeidscontract. Er staat in waar je werkt, wat je functie is, hoeveel uur je werkt en wat je verdient. Lees de overeenkomst goed door, voordat je tekent.
In een arbeidscontract staan de afspraken die gemaakt zijn tussen een werknemer en werkgever, zoals de ingangsdatum van het contract, de duur van de overeenkomst, de functie van de werknemer, de arbeidsduur, het salaris en de van toepassing zijnde cao.
In een contract voor onbepaalde tijd vind je onder andere: de woon- en werkplaats van de werknemer en de locatie van het bedrijf. de functie (of soort werk) van de werknemer. de aanvangsdatum en aantal uren per week of maand die de werknemer moet werken.
Een arbeidsovereenkomst is een contract waarin afspraken staan tussen jou en je werkgever. In dit contract kom je samen met je werkgever overeen wat je primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden zijn.
Opzegtermijn met vast contract
Heeft u een contract voor onbepaalde tijd? Dan heeft u een opzegtermijn van 1 maand. Dit betekent dat u 1 maand van tevoren uw contract moet opzeggen. Het gaat om een kalendermaand.
Heeft u een vast contract, dan mag uw werkgever u alleen ontslaan als hij een geldige reden heeft.
Zonder verlenging eindigt het dienstverband van rechtswege (ontslag van rechtswege). Strikt genomen is dit geen ontslag, maar een overeenkomst die eindigt.
Als uw tijdelijke contract niet verlengd wordt, heeft u misschien recht op een transitievergoeding. Om te voorkomen dat u werkloos raakt, kunt u voor afloop van de arbeidsovereenkomst om een verlenging vragen. U kunt uw werkgever ook vragen om ander werk.
Er zijn ook nadelen verbonden aan een tijdelijk contract. Het is namelijk lastiger om een werknemer aan je bedrijf te binden. Ook omdat je slechts bij hoge uitzondering een concurrentiebeding mag opnemen in een contract voor bepaalde tijd.
Onze tip: U kunt in principe niet zomaar onder een contract uit. Maar dat kan wel als 1) de andere partij de gemaakte afspraken niet nakomt, dan kunt u dus ontbinden, of 2) als er sprake was van bijvoorbeeld bedrog, bedreiging of misleiding, dan kunt u het contract vernietigen als u dit kunt bewijzen.
Het antwoord op deze vraag is nee. Bij een 'overgang van onderneming' gaan alle werknemers mee naar de nieuwe werkgever. De werknemers blijven dan werken op basis van de arbeidsovereenkomst die ze al hebben gesloten met de eerste werkgever en hoeven geen nieuw contract te tekenen.
Door het eerste contract 7 maanden te laten duren, kunt u de eerste maand gebruiken om het functioneren van uw werknemer te beoordelen. De 7+7+8-regel biedt hiermee behoorlijke voordelen onder de WWZ. Door gebruik te maken van deze regel behoudt u toch een zekere mate van flexibiliteit.
Uw werkgever mag een tijdelijk contract maximaal 2 keer verlengen binnen 3 jaar. In totaal kunt uw werkgever dus 3 tijdelijke contracten met u afspreken. Heeft u één tijdelijk contract van 3 jaar of langer, dan mag uw werkgever dit eenmalig verlengen met een contract van 3 maanden.
Een werkgever moet zijn werknemers schriftelijk informeren over het wel of niet verlengen van het tijdelijke contract. Dat mag per brief, maar ook een e-mail wordt tegenwoordig als schriftelijk gezien. Het is daarbij verstandig om de brief of e-mail door de werknemer te laten ondertekenen.
Mijn tijdelijke arbeidsovereenkomst eindigt
Voor het einde van een tijdelijk contract geldt geen opzegtermijn. Zodra u weet dat uw contract niet wordt verlengd, kunt u direct op zoek naar werk. Voor de periode dat u geen werk heeft kunt u misschien een WW-uitkering krijgen.
U mag een tijdelijk contract maximaal 2 keer verlengen binnen 3 jaar. In totaal kunt u dus 3 tijdelijke contracten afspreken. Dit geldt voor de tijdelijke contracten die op of na 1 januari 2020 eindigen. Ook als het contract al voor 1 januari 2020 is aangegaan.
De hoogte van de transitievergoeding als u wordt ontslagen hangt af van uw maandsalaris en de duur van het dienstverband. De vergoeding is per 1 januari 2024 maximaal € 94.000 bruto. Als uw jaarsalaris hoger is dan € 94.000, is de vergoeding maximaal 1 bruto jaarsalaris.
U kunt een contract met uw werkgever per direct opzeggen als daar een dringende reden voor is. Dat heet een ontslag op staande voet.
De ontslagvergoeding bedraagt het loon dat verschuldigd is voor de gehele periode van de opzegtermijn. De vergoeding wordt in één keer uitbetaald. De ontslagvergoeding wordt gevormd door: het lopende loon dat overeenstemt met de duur van de opzegtermijn die normaal zou gelden, of het resterende gedeelte ervan.
Bent u het niet eens met uw ontslag via UWV?Dan kunt u dit aanvechten via de kantonrechter. Bent u het niet eens met de uitspraak van de kantonrechter over de opzegging of ontbinding van de arbeidsovereenkomst? Dan kunt u hoger beroep (en cassatie) instellen.
Uw werkgever mag u alleen op staande voet ontslaan als hij hiervoor een geldige reden heeft. Deze reden moet hij u direct vertellen.
Wilt u een oud medewerker met een vast contract terug in dienst nemen? Let dan op. Als u de ex-werknemer binnen zes maanden na beëindiging van het vaste contract weer in dienst neemt voor dezelfde functie, dan krijgt de betreffende werknemer automatisch een contract voor onbepaalde tijd (vast contract).