Het is daarom het beste om je taart af te smeren met een dunne laag botercrème en deze een uur in de koelkast te zetten voordat je hem bekleedt met fondant. De botercrème zal dan hard worden en een mooie strakke ondergrond vormen voor je fondant.
We raden het niet aan om de crème te gebruiken voor het afsmeren van een taart die je nog wil bekleden met fondant of marsepein. Doordat je water en/of melk aan de mix moet toevoegen bestaat de slagroom dus uit vocht. Daardoor zal fondant of marsepein gaan “smelten”.
Wanneer je een taart met witte fondant wilt bekleden, kun je de taart het beste met een flinke laag botercrème insmeren. Anders bestaat de kans dat door het witte fondant nog een beetje cake doorschemert.
Begin ergens met de plooien glad te strijken.Til de fondant op en wrijf voorzichtig met je hand de fondant tegen de taart aan. Een belangrijke tip: zorg ervoor dat wanneer je de volgende plooien glad gaat strijken, dat je de fondant altijd (écht áltijd), richting de kant wrijft die al glad gestreken is.
Als je de taart rondom helemaal glad hebt kun je hem nog strakker maken. Gebruik hiervoor een smoother.Rondom wrijf je de fondant helemaal strak om je taart heen. Zorg ook dat het overtollige fondant onderaan goed tegen de taart zit.
Veel gebruikte vullingen zijn: botercrème, (verstevigde) slagroom met vers fruit, bavaroise in verschillende smaken of frosting. We hebben ook verschillende smaakstoffen, geconcentreerde en natuurlijke smaakstoffen, die het leven een stuk gemakkelijker kunnen maken.
Te veel poeder kan je fondant uitdrogen en weer scheuren als gevolg hebben. Ook door je lap fondant tussen het uitrollen door telkens even een kwartslag te draaien, voorkom je dat deze vastplakt aan de ondergrond.
Wil je fondant figuurtjes wat harder en steviger hebben, zodat je ze goed op de taart kan zetten? Dan kun je de figuren al prima een week van tevoren maken en zonder de figuren af te dekken op een donkere en koele plek bewaren. Leg of zet ze bijvoorbeeld in een keukenkastje neer.
Dan raden we aan om een klein beetje eetbare lijm op het koekje te doen en daarboven op fondant. Wil je op dat laagje fondant een figuurtje of letters van fondant aanbrengen? Dan kun je dat ook het beste met eetbare lijm doen.
Een simpele truc, leg twee latjes van gelijke dikte aan weerszijden van het deeg of je fondant/marsepein. Neem latjes in de dikte die je uiteindelijk wilt hebben. Dan is het daarna gewoon een kwestie van rollen tot je niet meer verder kan. Het deeg is overal even dik als de latjes zijn.
Taart bewaren (gedecoreerd met crème of fondant)
Een taart van biscuit en helemaal gedecoreerd met crème of fondant is tot 2-3 dagen lekker als je hem in de koelkast bewaard.
Dit hangt af van de grootte van je biscuit / kapsel. Zie hiervoor het kopje “Hoeveel beslag heb ik nodig”. Deze hoeveelheden gelden voor zowel marsepein als rolfondant. In principe heb je voor het maken van een standaard taart (25cm) circa 500g nodig.
Kun je fondant bovenop ganache gebruiken? Wil je ganache en fondant samen gebruiken om je taart af te smeren en te bekleden, dat kan prima. Vaak wordt botercrème gebruikt voor het afsmeren van een fondant-taart, maar dit kan ook prima met een zelfgemaakte ganache.
Als de botercrème te zacht is geworden om rozetjes mee te spuiten, leg hem dan in de koelkast en laat circa dertig tot vijfenveertig minuten opstijven. Doe de toffee in de spuitzak en trek één uiteinde van de folie door de spuitzak (laat, in tegenstelling tot wat je ziet op onderstaande foto, de spuitmond erop zitten).
Hoe maak je fondant zacht? Hard geworden fondant kun je weer zacht maken door deze kort te verwarmen. Rolfondant en modelleerfondant kun je in je handen warm kneden. Kneed de hard geworden modelleerfondant of rolfondant net zo lang, totdat de massa weer zacht en soepel is.
We raden het niet aan om de crème te gebruiken voor het afsmeren van een taart die je nog wil bekleden met fondant of marsepein. Doordat je water en/of melk aan de mix moet toevoegen bestaat de slagroom dus uit vocht. Daardoor zal fondant of marsepein gaan “smelten”. Ook wordt de crème niet hard.
Er zit meer smaak aan marsepein maar fondant is makkelijker bewerkbaar als je kleine details en fijne structuren wil creëren.
Om uit te rekenen hoeveel fondant je nodig hebt om een taart te bekleden gebruiken wij de volgende basisberekening: Voor een taart van 24 cm heb je 500 gram fondant nodig als basislaag. Wil je taarttoppers, bloemen of figuurtjes gaan boetseren dan adviseren we je om gumpaste te gebruiken.
De perfecte taart voor je drip
Een van de redenen waarom we drip cakes zo regelmatig zien langskomen, is omdat je eigenlijk over elke ondergrond wel prima kunt drippen. Fondant, marsepein, botercrème, Enchanted Cream®, ganache, het werkt allemaal.
Begin maximaal 2 dagen van tevoren met het vullen en decoreren van de taart, een dag van tevoren kan natuurlijk ook. Dat hangt maar net af van hoeveel tijd je nodig hebt. Op de tweede of derde dag voor de deadline haal je 's avonds de taarten en vullingen uit de vriezer.
Ook gedecoreerde taarten met fondant kun je prima bewaren in de koelkast en invriezen. Weer trek in taart? Laat hem, zonder de plastic zak, ontdooien in de koelkast en laat hem daarna pas op kamertemperatuur komen [vlak voor aansnijden].
Een schraper: nadat je de taart globaal hebt ingesmeerd, strijk je botercrème strak met een schraper. Het is belangrijk dat de schraper hoger is dan de taart. Met een schraper kun je veel nauwkeuriger werken dan met een paletmes. Vooral als je begint met taarten afsmeren, is het dus handig om een schraper te gebruiken.
Metallic dust die een glimmend effect geeft. Je kan deze dust gebruiken op bijna alles waar je een glinsterend effect aan wilt geven. je kan het onder andere gebruiken op chocolade, cupcakes, fondant, maar natuurlijk ook op bloemen als je ze wilt laten “stralen”.
De stoom zorgt ervoor dat het matte oppervlak van Fondant binnen enkele seconden glanzend wordt. Je kunt deze stomer zelfs gebruiken om ongewenste poedersuiker, maïsmeel en vingerafdrukken te verwijderen.