Wat je kan proberen is het volgende: besprenkel het brood met wat water wanneer je het in de de oven steekt en herhaal dat om het kwartier. Gebruik hiervoor een plantensproeier of iets in die aard. Laat het brood dan op 210°C bakken om de korst de kans te geven extra krokant te worden.
Broden met een knapperige korst kun je het best in een broodtrommel of papieren zak bewaren. De korst blijft dan lekker knapperig, dat is wel zo lekker!
Het geheim van een knapperig korstje zit 'm in voldoende stoom, de baktijd en -temperatuur. Stoom vormt de korst in het begin van de baktijd. Daarna wordt ze extra knapperig tijdens het bakken.
De eerste tip: bewaar je brood absoluut niet in de koelkast! Dit zorgt er namelijk voor dat je brood sneller uitdroogt omdat het zetmeel in je brood water oplost onder 5 graden. Bewaar een brood daarom altijd op kamertemperatuur (of in de vriezer als je het later nog wilt gebruiken).
In een papieren zak
Je kunt je brood ook gewoon in een papieren zak bewaren. Zulke zakken zorgen voor goede luchtcirculatie, waardoor je korst krokant blijft. Is je brood al aangesneden? Leg het dan met de snijkant naar beneden en zet je zak zo in de kast.
Je kunt brood het best in een plastic zak in een afgesloten broodtrommel bewaren. Op deze manier blijft het het langst zacht en mals. Bewaar het brood in een papieren zak als je de voorkeur hebt voor een krokante korst. Bewaar brood niet in de koelkast.
“Het dan opeten is dus ideaal, al kan je het op dat moment ook invriezen – in een goede diepvrieszak. Je zal misschien een klein beetje kwaliteitsverlies hebben, maar het is nog altijd beter dan je brood twee, drie à vier dagen te laten liggen en het dan op te eten.”
Hoe lang laat je een brood dan het best afkoelen alvorens het te snijden? In een ruimte van 20 tot 25°C krijg je het beste resultaat door het brood 2 tot 3 uur te laten afkoelen.
Zelfgebakken brood bevat geen broodverbeteraars en wordt daardoor vaak sneller oud dan brood van de bakker of supermarkt. In de regel kun je vers brood 2-4 dagen bewaren, maar het zal wel langzaam in kwaliteit afnemen en iets taaier worden.
Brood kan het best worden bewaard in een plastic zak, die vervolgens wordt opgeborgen in een afgesloten broodtrommel. Hierdoor blijft het brood het langst zacht en mals.
Als u het deeg doreert met losgeklopt ei, bakt het brood goudbruin. Als u het bestrijkt met olie wordt de korst knapperig, met water krijgt het brood een glanslaag. Brood is doorbakken als het hol klinkt.
De korst van een gebakken brood is vrij dof van kleur. Wanneer je deze bestrijkt met water, of zoals wij dat doen, met een plantenspuit in de nevelstand lekker nat spuit krijgt het brood ineens wat glans. Ook wordt de kleur een stuk dieper. Als bonus krijgt de korst extra geur.
Krokantpoeder is een broodverbetermiddel in poedervorm voor hardbrood of krokantbrood. Het poeder bestaat onder andere uit tarwebloem, dextrose, tarwemoutmeel, verdikkingsmiddel, tarwegluten, zuurteregelaar, enzymen en meelverbeteraar E300 (ascorbinezuur).
Broodverbeteraars zijn samengestelde grondstoffen die voor de bereiding van brood aan het deeg worden toegevoegd. Ze zorgen er bijvoorbeeld voor dat het brood langer vers blijft of dat het luchtiger en malser wordt.
Dan adviseren wij u om het stokbrood in een dichte plastic zak bewaren. In deze zak kunt u het stokbrood ca. 2 dagen bewaren (als u het nog langer wilt bewaren kunt u het stokbrood invriezen). Wanneer u het stokbrood gaat gebruiken, moeten het voor gebruik eventjes in de oven voor een lekkere krokante korst.
Broodverbetermiddel is bij Baktotaal Bouwhuis verkrijgbaar in verschillende soorten. Zo is er broodverbeteraar voor zachte broodjes, voor bruinbrood en voor kerststollen. De samenstelling van de broodverbeteraar is afgestemd op de broodsoort waar het voor is bedoeld.
Vers brood, heel of gesneden, kan probleemloos worden ingevroren en enkele maanden lang worden bewaard in de diepvries. Zorg er wel voor dat het brood goed verpakt is, in een goed gesloten papieren broodzak of in een plastic diepvrieszak.
Een van de meest voorkomende redenen waarom je brood te kruimelig wordt is een teveel aan meel. Dat maakt je brood droog en tast de textuur aan, waardoor het kruimelig wordt. Brood bestaat voornamelijk uit bloem en water (plus gist en zout). Met zo weinig ingrediënten kan het al snel mislopen met de verhoudingen.
Harde of zachte korst
Een brood met zachte korst kan het beste in de plastic zak blijven zitten waar het in geleverd wordt (goed afsluiten!). Een brood met harde korst gedijt het beste in een papieren zak.
De snijmachines van Graef hebben verschillende soorten messen: gegolfd, gekarteld en glad. De broodsnijmachines met een gegolfd of gekarteld mes zijn ideaal voor het snijden van brood, groente en sommige vleeswaren. Een glad mes is minder geschikt voor het snijden van brood, maar is incidenteel wel mogelijk.
Vooral meergranenbroden vragen dikkere sneden dan de klassieke 9 millimeter, meent het bakkersechtpaar. 'En ook notenbrood moet je dikker snijden om de echte smaak van de noten te proeven. Wij snijden onze boterhammen hier meestal 12 tot 14 millimeter breed, maar Duits roggebrood wordt dan weer op 4millimeter gesneden.
Hoe makkelijk moet een brood uit een bakvorm komen? Heel makkelijk. Als je het brood met bakvorm na het bakken uit de oven haalt dan moet het brood al los zitten als je het bakblik een beetje heen en weer schud. Als je hem simpelweg omdraait valt het brood vanzelf er uit.
Volgens zeggen bevat vers (warm) brood stoffen die zwaar liggen op de maag o.i.d. en dat zorgt voor een slechtere spijsvertering.
Een beetje een vreemd idee misschien: een katoenen zak in je vriezer leggen. Maar dit is dé oplossing voor het invriezen van brood. Kies bij voorkeur een broodzak van 100% katoen. Een gesneden brood in een katoenen zak invriezen is handig als je boterhammen per stuk ontdooit.
Brood dat is ontdooid, kun je beter niet meer invriezen. Kwaad kan het niet, maar de kwaliteit loopt wel snel terug en de veroudering treedt eerder in.