Incontinentie na een prostaatoperatie. Na een prostaatoperatie kunt u last krijgen van incontinentie. De duur en de aard van dit ongewilde urineverlies kunnen per persoon verschillen. Veelal houdt deze klacht enkele maanden tot een jaar aan voordat ze vanzelf weer verdwijnen.
De waarschijnlijkheid dat u na een radicale prostatectomie aan urine-incontinentie lijdt, ligt tussen de 3% tot 60%.
Bij een operatie via de plasbuis duurt uw opname meestal 3 dagen. Bent u via een snede in uw buik geopereerd dan kunt u meestal na 5 dagen naar huis. U hoort van uw behandelend arts wanneer u weer naar huis kunt. Het duurt 4 tot 6 weken voordat u volledig hersteld bent.
Voorbeelden zijn darifenacine, flavoxaat, oxybutinine, solifenacine en tolterodine. Duloxetine wordt gebruikt bij stressincontinentie en inspanningsincontinentie. Duloxetine zorgt voor versterking van de spieren rond de urinebuis. U heeft hierdoor minder last van ongewenst urineverlies.
Incontinentie is vrijwel altijd goed te behandelen. Je kunt door middel van oefeningen leren om je bekkenbodemspieren bewust aan te spannen en weer te ontspannen. Ook kun je leren om bewust (plotselinge) verhoging van de buikdruk op te vangen. Zo kun je urine-incontinentie meestal verminderen of zelfs verhelpen.
Een veel ingezette behandelmethode is blaastraining, waarbij u uzelf traint om gedurende steeds langere intervallen uw urine op te houden. Ook bekkenbodemtraining onder begeleiding van een bekkenfysiotherapeut is effectief. In sommige gevallen worden er medicijnen tegen urineverlies voorgeschreven.
Oorzaken urineverlies bij mannen
Urineverlies bij mannen ontstaat vaak als gevolg van een goedaardige vergroting van de prostaat, maar ook medicijngebruik en een urineweginfectie kunnen leiden tot ongewild urineverlies. Overgewicht kan ook een oorzaak zijn van urineverlies, of de klachten vergroten.
Oorzaken van incontinentie
Problemen met cognitie. Ziekten van zenuwstelsel. Bijwerkingen van medicijnen. Ziekten van blaas, sluitspieren, bekkenbodem, darmen, endeldarm.
Bij nadruppelen kan het helpen om de plasbuis uit te strijken na het plassen. Met oefeningen kunt u uw bekkenbodem trainen. Bij 1 van de 3 mannen gaan problemen met plassen vanzelf over. U kunt proberen of medicijnen helpen bij u.
Na het verwijderen van de katheter moet u in een fles plassen en na iedere plas de verpleegkundige waarschuwen. Deze meet dan met een echoapparaat op uw buik of de blaas wel goed leeg geplast is. Indien u goed kunt plassen na het verwijderen van de katheter, mag u naar huis.
Na een prostaatverwijdering heeft u: de kans dat u uw plas niet meer kunt ophouden (incontinentie) de kans dat u geen (goede) erectie meer kunt krijgen (impotentie)
Voldoende drinken
Wij adviseren u om de eerste weken minstens twee liter vocht per dag te drinken (tenzij u om andere redenen niet veel mag drinken). Dit draagt namelijk bij aan een goed herstel en genezing van de inwendige wond. Vooral als er nog wat bloed in de urine zit, is het van belang dit advies op te volgen.
Eten en drinken
van het operatiegebied. Door het eten van goede vezelrijke voeding met voldoende groente en fruit, maar ook door voldoende te drinken kan de ontlasting zachter worden. Ook voldoende beweging is hierbij belangrijk.
U kunt na de operatie moe zijn. Het kan wel een half jaar duren voordat u uw oude conditie terug heeft. Als u pijn heeft, mag u paracetamol nemen. U mag maximaal 4 keer per dag één of twee tabletten van 500 mg.
Een bijkomend probleem, dat niet zo vaak voorkomt, is een vernauwing op de verbinding plasbuis-blaas. Dat komt voor bij 1 tot 10 procent van de mannen die een radicale prostatectomie hebben gehad. Die vernauwing kan voor lichte klachten zorgen, zoals een verminderde straal bij het plassen.
Urineverlies bij mannen wordt vaak behandeld met absorberend materiaal en luiers voor volwassenen. Het is bewezen dat alternatieve en discrete oplossingen zoals Conveen-condoomkatheters en urine-opvangzakken bij incontinentie bij mannen een betere kwaliteit van leven kunnen bieden dan absorberende producten.
Doe geen extra inlegger in een pants: 'Als iemand thuis woont en last van incontinentie heeft, kan hij na een halve dag al met een verzadigde pants (incontinentiebroekje) rondlopen. Dat zit onprettig en kan huidschade veroorzaken. Zorgverleners hebben dan de neiging om een inlegger in het pants te doen.
Fysiologie. Afhankelijk van de vloeistoftoevoer produceert een gezond persoon in 24 uur ongeveer 1000 tot 1500 ml urine, die twee tot zesmaal per dag wordt uitgescheiden. Daarbij is de urineproductie niet op ieder moment van de dag even groot. De meeste urine produceert de mens om zes uur in de ochtend.
Normaal gesproken plassen we per 24 uur ongeveer zes á zeven keer, waarvan soms één keer 's nachts. Als u vaker moet plassen – misschien wel ieder uur- dan spreken we van een overactieve blaas.
In de nieren wordt urine geproduceerd. De hoeveelheid urine per 24 uur hangt af van de hoeveelheid vochtopname en is ongeveer anderhalf tot twee liter.
Ga op uw rug liggen, met gebogen benen en uw voeten op de grond. Leg een hand op uw buik. Let op dat bij het aanspannen van de bekkenbodemspieren ('afknijpen') uw buik-, bil- en bovenbeenspieren ontspannen blijven en uw billen op de grond blijven. Wanneer u dit een paar keer oefent gaat het steeds beter.
Urine-incontinentie is het ongewild verlies of niet kunnen ophouden van urine. Er zijn diverse soorten urine-incontinentie, zoals inspannings- of stressincontinentie, waarbij u urine verliest bij lachen, hoesten, springen of tillen.