Curry is een gerecht dat oorspronkelijk van het Indisch subcontinent stamt en zich in de loop van de eeuwen over grote delen van Azië heeft verspreid. Het gerecht bestaat uit een combinatie van kruiden, specerijen, groenten en soms vlees.
Geschiedenis. Kerrie is afkomstig uit India, waar het woord “kari” saus betekent. Het gebruik van dit type kruidenmengsels werd door de Engelsen overgenomen, waarbij het woord verhaspeld werd tot “curry”. De toepassing van kerrie in de Indonesische keuken is door de Indonesiërs van India overgenomen.
Met curry wordt een groot aantal gekruide gerechten omschreven die voorkomen in veel Aziatische landen. Te denken valt aan Thailand, Indonesië en Singapore. In Nederland gebruiken we de term curry om een gekruid, sausachtig gerecht te omschrijven dat wordt gekookt in een Aziatische stijl.
Kerrie komt oorspronkelijk uit India. In Zuid-India wordt curry traditioneel met rijst gegeten. India kent naast gele kerrie ook een rode kerrie waarbij de rode kleur afkomstig is van rode pepers.
In tegenstelling tot de mildere tomatenketchup bevat curry ook een mengsel van kruiden, specerijen en smaakversterkers om het de karakteristieke pittige smaak te geven. Curry wordt eigenlijk alleen in Duitsland, België en Nederland gegeten. Samen met frietsaus en uitjes vormt curry een friet speciaal.
De uitvinding van curry wordt toegeschreven aan Herta Heuwer, die op 4 september 1949 in Berlijn-Charlottenburg voor het eerst een gekookte en gebraden worst met een saus van tomatenpuree, kerriepoeder, worcestersaus en andere ingrediënten verkocht.
De prijs varieert van 1,575 euro/l voor Kania Curry Ketchup Mild (Lidl) en Kania Kerry Ketchup Hot (Lidl) tot 6 euro/l voor Zeisner Curry Ketchup (Delhaize, ook elders te koop). Met een score van 9/10 kwam Regalo Curryketchup (Aldi) als beste uit de bus en met een prijs van 1,58 euro/l de absolute topper.
Curry is het Engelse woord voor kerrie, afkomstig van kari (Tamil voor 'saus').
De groene curry is over het algemeen het meest pittig. Dat komt doordat er groene pepers worden toegevoegd, maar ook groene specerijen zoals verse koriander, citroengras of basilicum.
Van de vijf currypasta's is de gele currypasta het mildst. Oftewel, de beste keuze voor mensen die niet zo goed tegen pittig kunnen. Gele curypasta wordt gemaakt van o.a. mosterdzaad, kurkuma, komijn en korianderzaad. De kurkuma in de pasta zorgt voor een gele kleur.
Het woord is een verbastering door de koloniale Engelsen van het Tamil woord kari, wat saus betekent. In Sri Lanka wordt nog steeds ieder saus-achtig gerecht een curry genoemd. In Thailand is curry een gerecht gekookt in kokosmelk met curry paste, een pasta gemaakt van gefermenteerde garnalen en diverse kruiden.
Het antwoord is simpel. Kerrie is een kruidenmengsel een mengsel van specerijen. Curry is de Engelse naam voor gerechten die bereid zijn met kerrie. En masala is weer een mengsel van een groot aantal verse kruiden en specerijen.
En de winnaar is...
Er is weinig ruimte voor twijfel: ketchup scoort het best op vrijwel elk vlak. Het rode goedje is veel minder calorierijk en vet dan andere sauzen. Het is wel vrij suikerrijk, maar juist op dat vlak scoort de enige concurrent (curry) nog slechter.
Currypoeder (of kerrie) is een mengeling van diverse specerijen, onder andere kurkumapoeder. Het kurkuma zorgt voor de bekende gele kleur van de mix. Zuiver kurkumapoeder is inderdaad gezond, maar het bezit eerder weinig smaak. Dus beide zijn zeer verschillend.
Kerrie masala is een uitgebalanceerde melange van een groot aantal verse kruiden en specerijen o.a. koriander, komijn, die vers gemalen en geroosterd worden; hierdoor komt het aroma van deze kruiden en specerijen optimaal tot zijn recht. De scherpste kerriemengsel uit India zijn afkomstig uit Madras en Kerala.
Naast chilipepers bevatten de currypasta's allemaal de volgende smaakmakers en specerijen: citroengras, sjalot, galangal (ook Thaise gember of laos genoemd), knoflook, korianderzaad, komijnzaad, witte peper, vissaus, garnalenpasta, suiker en limoensap.
Groene curry
Sterker nog: hij kan behoorlijk pittig zijn, nog pittiger dan de rode curry. Dat komt door de verse groene chilipeper. De curry is naast pittig lekker fris, omdat er ook nog verse koriander, limoenblad (kaffir) en Thaise basilicum doorheen gaat.
Gele currygerechten hebben een nog iets dikkere saus dan de rode en worden doorgaans geserveerd met kip of vis. Penang curry is oranjebruin van kleur. Dat komt door het gebruik van pinda's. Hoewel penang curry scherp is, heeft het een wat meer afgeronde smaak van de gele, rode en groene currygerechten.
Masala is een uitgebalanceerde melange van kruiden en specerijen. Het komt uit India en is door de Hindoestanen meegenomen naar onder andere Suriname. In de mix gaan koriander, kurkuma, komijn, mosterdzaad, nigella-zaad, fenegriek en peper. Al deze ingrediënten worden vers geroosterd en gemalen.
curry {znw.}
In kerrie zitten meestal de volgende specerijen: gember, kardemom, koriander, kruidnagel, karwij, kurkuma (waar de gele kleur vandaan komt), komijn en zwarte peper. Deze losse specerijen zijn ook bij ons te koop, handig als je je eigen curry poeder wilt samenstellen.
Rode curry is ietwat pittig, maar milder dan de Thaise groene curry. In Thailand wordt rode curry kaeng phet genoemd, dit heeft precies dezelfde betekenis als bij ons. Rode curry wordt vaak bereid met kip of garnalen, maar kan ook met andere ingrediënten worden gecombineerd.
Ingrediënten: tomatensap, suiker, dextrose, zout, kerrie (MOSTERDMEEL, peper, paprika, chili, kruidnagel, specerijen), azijn, gemodificeerd maïszetmeel, voedingszuur (citroenzuur), verdikkingsmiddelen (guarpitmeel, johannesbroodpitmeel), kruiden (o.a. SELDERIJ), zuurteregelaar (natriumlactaat), smaakversterker ( ...
Voeg pindakaas toe om de pittige smaak te nuanceren
Maak je een stoofschotel, curry of soep? Dan kun je prima een lepel pindakaas toevoegen. De smeuïge smaak van pindakaas zal je gerecht zelfs nóg beter laten smaken! Vergeet niet om te vragen of iemand een notenallergie heeft.