In het kort. Eczeem door erfelijke aanleg begint al op jonge leeftijd. De medische naam is constitutioneel eczeem. Het geeft een jeukende huid, met schilfers, bultjes, kloofjes of korstjes.
Bij atopisch of constitutioneel eczeem is er een erfelijke aanleg voor eczeem. Echter, dat hoeft nog niet te betekenen dat er ook klachten ontstaan. Op die manier kan een ouder zonder eczeem een kind krijgen met eczeem. Erfelijkheid zou betekenen dat iemand met eczeem ook een kind krijgt met eczeem.
Het is een ziekte waarvoor een aangeboren aanleg bestaat. Ongeveer 70% van de patiënten heeft familieleden met eczeem, astma of hooikoorts. Door allerlei omstandigheden kan eczeem verergeren, bijvoorbeeld door water, fel zonlicht, koud weer en droge, warme lucht.
Eczeem is een huidaandoening waarbij de huid ontstoken raakt. Hierdoor ontstaan rode, schilferige plekken en (erge) jeuk. Twee veelvoorkomende vormen van eczeem zijn constitutioneel eczeem (ook wel atopisch eczeem genoemd) en contacteczeem.
Eczeem is een onvoorspelbare en blijvende aandoening. Uw kind wisselt perioden met klachten af met perioden zonder klachten. Meestal zijn de klachten tijdelijk. De klachten verdwijnen, soms voor altijd.
Laat witte bloem producten, snelle suikers, varkensvlees, koffie en andere ongezonde voeding weg uit je voedingspatroon. Neem extra probiotica in de ochtend om de darmflora te herstellen. Eet veel fruit (met uitzondering van citrus vruchten, kiwi's, ananas een aardbeien) en eet veel vezels in vorm van groentes.
Eczeem wordt behandeld met vaseline, hormoonzalf en teerzalf. Als eerste behandeling wordt vaseline voorgeschreven. De vaseline houdt de huid vet. Als de vaseline niet helpt, wordt er een hormoonzalf voorgeschreven.
Eczeem is goed te behandelen maar niet te genezen. Eczeem behandelingen zijn gericht op het verminderen van ontstekingsreacties van de huid. De behandeling is doorgaans alleen gericht op de plek waar huiduitslag voorkomt (lokale behandeling).
Probeer stress te vermijden, geestelijke en lichamelijke stress kan eczeem in korte tijd zeer sterk verergeren. Zonlicht heeft vaak een positieve invloed op eczeemklachten.
Bij eczeem heeft u plekken op uw huid die jeuken. Er kunnen schilfers, bultjes, kloofjes of korstjes zijn. Water en zeep maken de klachten erger. Ga daarom maximaal 2 of 3 keer per week onder de douche of in bad.
Eczeem is in de regel niet besmettelijk. Meestal spelen allergische en irritatie factoren een rol bij het ontstaan van eczeem. Wanneer echter het eczeem langer bestaat en de huid barrière verstoord is , kan er op den duur wel een infectie bijkomen. Meestal is er dan sprake van een bacteriële infectie.
Zinkoxide wordt gebruikt bij nattend eczeem, eczeem waarbij de huid vochtig is. Zinkoxide werkt indrogend, verkoelend, jeukstillend en iets samentrekkend. Hierdoor neemt de neiging tot krabben af, droogt de vochtige huid in en kan de huid sneller genezen. Voorbeelden zijn ZOK-zalf, zinkoxidesmeersel en zinkoxidepasta.
Typisch voor eczeem is dat je het ziet van buiten uit. Het uit zich namelijk in een droge, schrale huid, blaasjes en roodheid. Soms wordt de oorzaak van het eczeem gestuurd van binnenuit. Die oorzaak is echter vaak moeilijk te achterhalen.
Eczeem is een auto-immuunziekte. Waarbij iedereen zijn eigen unieke gevoeligheden heeft die een uitbraak kunnen veroorzaken.
De conclusie van het onderzoek is dat dagelijkse inname van 5000 IU vitamine D per dag een positief effect heeft op de behandeling van atopisch eczeem. Patiënten die basisbehandeling ontvangen en daarbij vitamine D nemen hebben meer kans dat het atopisch eczeem zal verminderen.
Niet-allergene factoren. Zo is bekend dat water, zeep, wol, alcohol en voedsel eczeem kunnen uitlokken of verergeren. Andere factoren zoals droge huid, droge lucht, warmte, fel zonlicht, transpiratie en stress kunnen eczeem uitlokken en verergeren.
NRC Next zocht deze uitspraak uit en kwam al snel tot de conclusie dat de relatie tussen eczeem en suiker helemaal niet bestaat. En of suiker acne veroorzaakt, is ook discutabel. Ik ben het eens met NRC. Dat atopisch eczeem wordt veroorzaakt door voeding is vrij uitzonderlijk.
De behandeling van atopisch eczeem
De behandeling bestaat voornamelijk uit uitwendige behandeling met lokale crèmes en zalven of lichttherapie. Indien dat onvoldoende resultaat geeft, kan er ook nog behandeld worden met medicijnen.
Eczeem is een chronische aandoening die aanpassingen vergt in het dagelijks leven. Om te leren omgaan met de vragen rondom de behandeling en de leefregels, kan een patiënt tijdelijk worden begeleid door een verpleegkundig specialist.
Als het om eczeemklachten gaat, zijn er nog geen significante verschillen vastgesteld tussen hard en zacht water. Wel is het zo dat je met zacht water minder zeep en shampoo nodig hebt, waardoor de huid minder snel uitdroogt.
Zoals Sudocrem zelf zegt: 'Sudocrem ondersteunt het herstellend vermogen van de huid. Het bevat bestanddelen die een beschermende laag vormen en zo helpen tegen prikkelende invloeden van buitenaf die in contact kunnen komen met de huid. ' Bovendien verzacht het de ruwe, schrale of geprikkelde huid.
Heb je last van puistjes, eczeem of een vette huid? Dan zou appelazijn je daar wel eens vanaf kunnen helpen. Het heeft namelijk een antiseptische werking, dat wil zeggen: een ontstekingsremmende werking (het doodt bacteriën en schimmels) en verbetert de zuurgraad van je huid.
Eczeem reageert vaak goed op zonlicht. Veel mensen met eczeem hebben daarom in de zomer minder klachten van hun huidaandoening dan in de winter. Bij deze mensen kan ultravioletlicht therapie (PUVA of UVB) bij verergering van het eczeem soms uitkomst bieden.
Stressuitslag verschijnt vaak als verhoogde rode bultjes, netelroos genaamd. Ze kunnen elk deel van het lichaam aantasten, maar vaak zien we stressuitslag op het gezicht, de nek, de borst of de armen. Netelroos kan variëren van kleine puntjes tot grote striemen en het kan zich vormen tot clusters.
Eczeem behandelen met olijfolie is een goede natuurlijke oplossing, alleen moet je nooit zomaar olijfolie op je huid smeren; dit kan alleen maar zorgen voor extra irritatie.