Bij een begrafenis of crematie wordt vaak direct na afloop van de uitvaartplechtigheid eten geserveerd. De gerechten verschillen nogal per land: In Nederland is het vooral gebruikelijk om een kopje koffie met een plakje cake of een eenvoudig wit broodje met kaas te serveren.
Vandaag is een koffietafel meer een samenzijn om het verlies te verwerken. Mensen gaan vaak op zoek naar een mooie plaats waar ze bij een hapje en een drankje kunnen napraten, herinneringen ophalen om elkaar en de familie steun te geven.
De prijzen. Bij een uitvaart waarvoor je 100 personen verwacht, loopt de prijs voor een standaard koffietafel al snel op tot 250 euro. Kies je voor een uitgebreide koffietafel? Dan zit de prijs al snel rond de 1500 euro.
Volgens een legende bedacht een voorganger om koffie en cake aan te bieden voor de plechtigheid. Door de cake en koffie voor de dienst te nuttigen voorkwam men dat mensen flauwvielen tijdens de begrafenis. En nog steeds wordt er koffie en cake geserveerd, maar nu gebeurt dit na de plechtigheid.
Er zijn uitvaartbedrijven die zich aanbieden als 'goedkoop' of zelfs 'de goedkoopste'. De goedkoopste aanbieder heeft al een uitvaart van € 1.450 euro (crematie) of € 1.950 (begrafenis). Dat houdt in: het melden van overlijden.
Gemiddeld kost cremeren tussen de € 6.500 en € 11.000 in Nederland. De kosten verschillen per crematorium. Bij een crematie komen ook andere kosten kijken, zoals: Basiskosten: uitvaartverzorger, laatste verzorging, opbaren, rouwvervoer.
Gemiddelde kosten van een uitvaart bij DELA
De gemiddelde uitvaartkosten zijn ongeveer € 7.500 voor een crematie. Bij een begrafenis zijn de kosten gemiddeld € 9.500.
Een koffietafel, rouwmaaltijd of afscheidsreceptie is een samenzijn die na de afscheidsceremonie een troost kan bieden door mooie herinneringen met elkaar te delen en daar wat bij te eten en te drinken. Het is een fijn moment om steun bij elkaar te vinden.
Afhankelijk van de hoeveelheid aanwezigen en eventueel gekozen rituelen. De meeste mensen huren een koffiekamer af voor een uur, maar het is ook mogelijk om dit korter of langer af te huren. Overleg dit vooraf met de uitvaartverzorger. Voor belangstellende duurt een crematie ongeveer 2 a 3 uur.
Na verloop van tijd zakken de zijkanten van de kisten in elkaar, maar de (kisten met de) lichamen zakken niet dieper de grond in. Die blijven allemaal liggen op de diepte waarop ze begraven zijn. In een 3-persoons graf worden de kisten vaak geplaatst op dieptes van ongeveer 120 cm, 210 cm en 300 cm.
In het algemeen is het zo dat een overledene die goed gekoeld is, dat vaak 10 dagen kan doorstaan. U hoeft zich op voorhand geen zorgen te maken. Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.
Denk aan een rouwcentrum, een afscheidshuis, een kerk of een alternatieve locatie. Vraag bij de uitvaartondernemer na wat de mogelijkheden in de buurt zijn. Tegenwoordig bieden steeds meer rouwcentra de mogelijkheid aan om vierentwintig uur per dag de overleden persoon te kunnen opzoeken.
Na de uitvaart werd naar het café gegaan om de overledene te herdenken. Doorgaans werd de koffietafel thuis gehouden, behalve als er te weinig ruimte was week men uit naar een zaal of café. De koffietafel had ook als functie de gasten die van ver kwamen, te sterken voor de lange terugweg naar huis.
KORTOM • Als een werknemer in die omstandigheden klein verlet vraagt, moet hij bewijzen dat hij aan de voorwaarden voldoet. Je kan van je werknemer geen attest van de begrafenisondernemer eisen. Andere bewijzen – zoals een overlijdensbericht – zijn voldoende.
De kosten voor een crematie liggen rond de 600 euro. Dat is een prijs die anders is afhankelijk is van het crematorium. Als je de urne wil laten bijzetten, dan ben je weer afhankelijk van de tarieven van de gemeente.
Bij het cremeren wordt de kist in een crematieoven geplaatst. De kist vergaat daarbij door de hitte. Voorafgaand aan een crematie is er vaak een uitvaartdienst of een kerkdienst, maar het hoeft niet. Na het afscheid brengt de uitvaartondernemer de kist naar de ovenruimte, waar de uiteindelijke crematie plaatsvindt.
Het crematieproces
De duur van de crematie hangt af van het soort oven, het gewicht van de overledene en de kist. Gemiddeld duurt het verbrandingsproces 55 minuten tot anderhalf uur, maar het kan ook korter of langer duren.
Er bestaan geen wettelijke voorschriften voor het vervoer van een overledene naar een begraafplaats of een crematorium. Dat betekent dat een nabestaanden zoals u de overledene zelf mag vervoeren met eigen vervoer of een gehuurd of geleend busje.
De personele lasten zijn hoog en die gebouwen zijn duur. De gemiddelde uitvaart kost daarom tussen de 6.000,- en 7.000,- euro. Hoeft u die service en luxe allemaal niet en vervoert uw zoon u zelf naar een begraafplaats, dan is een begrafenis onder de 1.000,- euro uit te voeren.
Voor een crematie wordt de oven voorverwarmd tot zo'n 800 graden Celsius. Tijdens de verbranding loopt de temperatuur op tot zo'n 1100 graden Celsius. Een crematie duurt gemiddeld zo'n vijf kwartier. Na de verbranding worden de as van de overledene en andere overblijfselen (identificatiesteentje, metalen) verzameld.
Hier bestaan geen regels voor. Om een overledene wel of niet thuis op te baren is een vrije keuze. Ook om hem 's nachts alleen te laten. De meeste mensen laten een overledene niet alleen in huis en zorgen voor een wake; dat is een kwestie van gevoel.
Ook andere lichaamsdelen bewegen na de dood nog langzaam, maar zeker. Het betekent dat een lijk na anderhalf jaar een heel andere positie kan hebben dan tijdens overlijden. De politie moet daar bij onderzoek rekening mee houden, vinden de Australiërs.
Na de verzorging kan men bij een intacte huid van zowel de overledene, als nabestaande of verzorger, iemand zonder problemen aanraken. Voor het sluiten van de ogen, is het vaak al voldoende ogen direct na het overlijden met de vingers dicht te strijken.