Alternatieven voor 'gecondoleerd'
Andere manieren om 'gecondoleerd' te zeggen zijn “sterkte”, “veel sterkte”, “mijn medeleven”, “innige deelneming” of “oprechte deelneming”.
"Mijn diepste sympathie, ik ben er voor je als je wilt praten." "Mijn medeleven aan u en uw familie." "Ik ben er voor jou als je ooit iemand nodig hebt om gewoon te luisteren." "Het spijt me voor je verlies."
Het sturen van een dankbetuiging wordt gedaan door de nabestaanden. Dit gebeurt meestal binnen enkele weken na het overlijden. De dankbetuiging heeft als doel om de mensen te bedanken die bij de uitvaart aanwezig waren, evenals alle anderen die hebben meegeleefd of hun steun hebben betuigd.
Stel jezelf voor
Vertel onder andere wat jouw relatie is tot de overledene. Vervolgens kun je overgaan tot de inhoud. Het is handig om voor jezelf te bedenken waar jij je prettig bij voelt. Wil je liever (eigen) herinneringen ophalen of wil je een chronologisch levensverhaal houden?
Begin bijvoorbeeld met een vraag, stelling, citaat, grapje of anekdote. Houd de inleiding vooral kort, zodat de luisteraars niet meteen al afdwalen. Probeer vervolgens in 15 tot 20 woorden samen te vatten wat er in de toespraak besproken wordt. Een goed verhaal is actueel, eenvoudig en vooral niet te lang.
De regel hierbij is: schriftelijk condoleren doe je met een handgeschreven boodschap. Veel kaarten zijn voorbedrukt. Dat is prima, maar schrijf er zelf iets persoonlijks bij. Dat kan een herinnering zijn aan de overledene, een woord van medeleven aan de nabestaanden of simpelweg “Gecondoleerd met het verlies van…”
Wanneer u niet goed weet wat u moet zeggen dan kunt u zich altijd redden met de woorden: “Gecondoleerd”, “Veel sterkte” of “Mijn oprechte deelneming”. “Heel veel sterkte, ik zou wel meer willen zeggen, maar ik weet niet zo goed hoe”. “Woorden schieten te tekort, gecondoleerd”. “Ik denk aan je en leef met je mee”.
Tegenwoordig is het ook steeds gebruikelijker om iemand te condoleren via whatsapp. Het is wel belangrijk dat u goed nadenkt hoe u uw woorden formuleert. Een kort berichtje kan al voldoende zijn. Bijvoorbeeld: gecondoleerd met je verlies, veel sterkte.
Hoe schrijf ik de nabestaanden op de rouwkaart. Dit lijkt een heel simpel onderwerp. Maar je zult nog verstelt staan van wat er mis kan gaan. Op twee plekken op de rouwkaart wordt de relatie tot en/of de nabestaanden genoemd, namelijk in de openingstekst en/of in de namenlijst met de nabestaanden.
Stil ben je van ons heengegaan Je hebt altijd voor ons klaargestaan Geborgenheid en liefde heb je ons gegeven Zo was je hele leven Je was een schat voor ons allen Je te moeten missen zal ons heel zwaar vallen. Vele fijne herinneringen verzachten onze smart voorgoed uit ons midden maar altijd in ons hart.
Is het 'de afscheid' of 'het afscheid'?
Het is 'het afscheid', want afscheid is onzijdig. Als je het aanwijst is het 'dat afscheid'.
Voor de nabestaanden: eindig met het bedanken van de aanwezigen en bijvoorbeeld naaste hulpverleners in de laatste levensmaanden. Maak gebruik van spreektaal en gebruik korte zinnen.
Onderteken je bedankkaartje
Schrijf iets in de trant van 'Nogmaals dank voor het heerlijke etentje' en eindig met een groet, die past bij de relatie die je met de ontvanger van het kaartje hebt, bijvoorbeeld: 'Liefs', 'Vriendelijke groet', 'Hartelijke groeten', 'Groetjes', 'Hoogachtend', enzovoort.
In je dankwoord bedank je de personen die je tijdens het scriptie schrijven hebben geholpen en gesteund. In veel scripties is het dankwoord onderdeel van het voorwoord. Als je een los dankwoord schrijft, plaats je deze na de titelpagina (of de informatiepagina of het voorwoord) en voor je samenvatting.
Wanneer uw overledene opgebaard is, kan u met familie, vrienden of kennissen, de overledene gaan groeten. U maakt met uw begrafenisondernemer een afspraak omtrent deze begroeting(en). U heeft altijd het recht om uw dierbare overledene te begroeten. Vraag aan uw begrafenisondernemer meer informatie.