Het is altijd een goed idee om eerst met je verloskundige te overleggen voordat je een zwangerschapsmassage neemt. Vooral als je last hebt van lage of hoge bloeddruk. In geval van trombose, spataderen, hartklachten of koorts wordt een massage meestal afgeraden.
Een zwangerschapsmassage, evenals bijna elke andere massage, is tijdens het eerste trimester af te raden. Het zit zo: tijdens massages worden afvalstoffen versneld afgevoerd en zo wordt uw lichaam eigenlijk 'schoongemaakt'. Deze versnelde afvoer van afvalstoffen kan schadelijk zijn voor uw baby in het eerste trimester.
Masseer met stevige kneedbewegingen de bekkengordel, het gebied rondom het bekken, dus de hoge bilspieren en lage onderrug. Masseer vervolgens met een zachte druk het heiligbeen en leg je hand na afloop even stil neer terwijl je de warmte van je hand in haar lichaam voelt stromen.
Wie zwanger is, voelt het lichaam veranderen. Zo zeer zelfs, dat er door die veranderingen bepaalde lichamelijke klachten kunnen ontstaan. Overweeg dan serieus zwangerschapsmassage. Het voorkomt (nog) meer klachten, het ontspant en is bovendien veilig voor je kind.
Sommige vrouwen laten zich in het tweede trimester één keer in de 4 weken masseren. Zodra ze het derde trimester bereiken één keer in de 2 weken. De snel groeiende baby zorgt dan vaak voor extra rug- en schouderklachten en dan kan een massage echt uitkomst bieden.
Ongeveer twee centimeter onder je enkelknobbel aan de binnenkant van je voet zit zo'n belangrijk drukpunt die verbinding maakt met je baarmoeder. Af en toe flink stimuleren zou kunnen helpen.
Een zwangerschapsmassage is een zachte massage die gericht is op je zwangere lichaam. Dat betekent dat de masseur minder stevig masseert. Hij ontwijkt daarbij de drukpunten die in verbinding staan met je baarmoeder. Door het stimuleren van bepaalde drukpunten zou namelijk de baarmoeder kunnen samentrekken.
Nadat de eerste 15 weken of 3 maanden van je zwangerschap erop zitten, kun je in principe naar de sauna gaan mits je voor je zwangerschap ook regelmatig ging. Als je lichaam niet gewend is aan de sterke temperatuursveranderingen, dan kan dit alsnog gevaarlijk zijn voor je baby.
Hoe lang wachten na bevalling
Na een gewone bevalling ben je welkom voor een ontspannende massage vanaf 1 week na de bevalling (op voorwaarde dat er geen medische complicaties zijn en je jezelf er klaar voor voelt). Na een keizersnede duurt het herstel langer en is tijd nodig om te helen.
Het eerste trimester van de zwangerschap loopt van week 1 tot en met week 12. De eerste spannende weken van je zwangerschap. In deze eerste fase gebeurt er ontzettend veel in je lichaam.
Perineum massage is een massagetechniek waarbij je met je vingers langzaam het perineum oprekt. Zo wordt dit stukje huid soepeler. Het doel hiervan is om de kans op uitscheuren tijdens je bevalling kleiner te maken.
Een zwangerschapsmasker ontstaat waarschijnlijk door een stijging van de oestrogeenspiegel tijdens de zwangerschap. Deze stijging van oestrogeen stimuleert de aanmaak van pigment. Daarnaast ontstaat een zwangerschapsmasker vooral na blootstelling van de huid aan zonlicht.
Zo'n zeventig procent van de vrouwen krijgt met deze zwangerschapskwaal te maken: het zwangerschapsmasker. Dit is de naam van de vlekken die vooral op je voorhoofd, je jukbeenderen, je kin en rondom je ogen ontstaan tijdens je zwangerschap. Een enkele keer komt een zwangerschapsmasker ook voor op je armen of in je nek.
Dit keer alles over de slaaphouding, want waarom zou je niet op jouw rug mogen slapen? Onthoud: tijdens de gehele zwangerschap zijn alle houdingen prima! Buik slapen bijvoorbeeld zal je vanzelf niet meer doen wanneer jouw buik in de weg gaat zitten. Je kan dus veilig op jouw rug liggen of slapen.
Ook zwangere vrouwen willen graag aan huidverbetering en verjonging doen en daarnaast heerlijk ontspannen. Zwangere vrouwen kunnen met een cominatiebehandeling “Mommy to be Facial” die bestaat uit een LPG mechanische bindweefselmassage voor het gezicht en de Collageen Booster werken aan een mooie, gezonde huid.
De term postpartum slaat op de gesteldheid van de moeder, 'na de bevalling'. Postnataal is meer gefocust op de gezondheid van de baby, 'na de geboorte'. De juiste term is postpartum depressie, omdat we het over de gesteldheid van de moeder hebben. In de volksmond wordt echter vaker 'postnatale depressie' gebruikt.
Wat houdt een postpartum massage in? De postpartum massage is erop gericht om jou te ondersteunen in deze "nieuwe" onbekende wereld. De massage richt zich op herstel, reiniging en ontspanning tijdens de kraamtijd en zelfs daar voorbij. Het gehele lichaam wordt gemasseerd met name de nadruk op buik, bekken en lage rug.
Tijdens een postpartum behandeling wordt je als moeder in de watten gelegd om te landen en te genezen zodat je weer in je kracht komt te staan (of blijft) na negen maanden zwangerschap én een bevalling. In Azië gelooft men dat de eerste 40 dagen na de bevalling gelijk staan aan hoe de komende 40 jaar verloopt.
Hou je ervan in bad te gaan? Maak het water dan niet te heet en blijf er niet te lang inzitten. Voor saunabezoek tijdens de zwangerschap geldt dat je in de eerste drie maanden en de laatste anderhalve maand van de zwangerschap niet naar de sauna mag.
Blootstelling aan de zon als u zwanger bent, vormt geen direct risico voor de foetus. Die kan er echter wel last van ondervinden als u het te warm hebt of uitgedroogd bent. Bovendien hebben zwangere vrouwen vaak een gevoeligere huid, waardoor ze gemakkelijker verbranden .
Overleg met verloskundige over zwangerschapsmassage
Vooral als je last hebt van lage of hoge bloeddruk. In geval van trombose, spataderen, hartklachten of koorts wordt een massage meestal afgeraden. Meer over dit onderwerp: De baarmoeder.
Wat kost het? Een zwangerschapsmassage van 60 minuten kost 49,50 euro. Een zwangerschapsmassage van 90 minuten kost 75 euro.
Wil je thuis aan de slag, of wil je je partner aan het werk zetten, dan kan je de voeten masseren aan de binnenkant, ongeveer 2 cm onder en achter je enkelknobbel. Naast dat je de drukpunten stimuleert is het natuurlijk ook heerlijk voor de ontspanning. Dus of het nou weeën op wekt of niet, dit is sowieso super.