Het Voedingscentrum beveelt de consumptie van rozijnen aan als gezond tussendoortje voor kinderen vanaf één jaar, passend binnen de Schijf van Vijf.
Fruit en snackgroenten zijn de beste keuze voor tussendoor. Denk bijvoorbeeld aan stukjes appel, peer, kiwi, meloen, aardbei, druif en mandarijn. Handige groenten zijn plakjes wortel, schijfjes komkommer, reepjes paprika of gehalveerde snoeptomaatjes.
Naast groenten en fruit kun je je baby vanaf zes maanden ook deze tussendoortjes geven: Een korstje of stukje brood, daar kan je baby lekker op sabbelen. Lees hier waarom je niet te vroeg moet beginnen met brood aanbieden. Volkoren cracker , bijvoorbeeld een luchtige cracotte.
Soms wordt beweerd dat je bepaalde soorten fruit beter niet kunt geven tot je kind bijvoorbeeld 1 jaar is, vanwege de spijsvertering of voedselallergieën. Bijvoorbeeld aardbeien of bessen. Maar alle soorten zijn geschikt. Je kunt dus lekker variëren.
Een kind van 1 jaar mag niet alles eten en dat geldt ook voor grote hoeveelheden zout. Zout is vaak te vinden in kant-en-klare producten of soepen uit zakjes. Ook broodbeleg is een punt van aandacht. Smeerkaas, leverworst en paté zijn producten die een kind van 1 jaar nog niet mag eten.
Ik heb mijn zoontje vanaf ongeveer 9 maanden rozijntjes gegeven, maar hij kreeg vanaf 6 maanden al gedroogde pruimen. Dus ik denk dat een krentenbol vanaf 9 maanden zeker wel mag.
We adviseren om maximaal 3-5 MAISFINGERS per dag te geven.
Baby MAISFINGERS is het perfecte, gezonde tussendoortje voor je baby. Net als ouderen hebben baby's zo nu en dan behoefte aan een tussendoortje. Het is belangrijk dat baby's voldoende voedingsstoffen binnenkrijgen om zo te kunnen blijven groeien. Daarnaast geven tussendoortjes de baby extra vitamines.
Vanaf 9 maanden kan je een droog kinderkoekje geven, maar eigenlijk heeft een kind hier nog geen behoefte aan. Er bestaan bovendien gezonde alternatieven, zoals een rijstwafel of een broodkorstje. Varieer voldoende met andere gezonde tussendoortjes. Denk in het begin aan zacht wegsmeltende koekjes, eerste babykoekjes.
Ei kun je gekookt of geroerbakt geven. Begin met een half theelepeltje ei door het warme hapje.Als dit goed gaat kun je het langzaam uitbreiden.Geef daarna, in ieder geval het eerste jaar, minimaal 1x in de week een half ei.
Baby 6 maanden
Maar ook fruit is belangrijk, als het maar gepureerd is: banaan, mango, appels en peren, gaan er vaak in als koek. En een stukje ontbijtkoek, dat mag ook, omdat daar flink wat ijzer in zit.
Ananas (en sap) kunnen luieruitslag veroorzaken maar ook uitslag rond de mond van de baby.
(sommige kindjes eten ze graag heel) Een plakje ontbijtkoek: ontbijtkoek bevat wel suiker, maar geen vet.Dat maakt het gezond genoeg voor een verantwoord tussendoortje.
Je baby mag een soepstengel vanaf 6 maanden. Maar wacht liever even tot hij of zij wat ouder is. Want dan is je baby niet te snel verzadigd en heeft je kleine tandjes om goed te kunnen kauwen. Het fijne van soepstengels is dat ze heel snel zacht worden in de mond.
De onderzoekers hebben de voedingsmiddelen vergeleken op basis van hun dichtheid aan voedingsstoffen. Met een totaal van 100 punten verslaat de winnaar in de ranglijst van gezondste voedingsmiddelen zelfs Chinese kool (91,99 punten), snijbiet (89,27 punten), rode bieten (87,08 punten) en spinazie (86,43 punten).
Een fruithapje, bijvoorbeeld een in kleine stukjes gesneden peer, en een bekertje water of lauwe, ongezoete thee. Een bruine boterham met margarine en bijvoorbeeld avocado en eventueel een beetje borst- of flesvoeding. Een soepstengel, rijstwafel of een groentehapje en een bekertje lauwe thee of water.
Lekker voor een baby van 7 of 8 maanden
Varieer lekker met bijvoorbeeld banaan, pruimen, peer of verse zachte (medjoul) dadel (let op: zonder pit!) of een stukje appel of meloen. Of geef deze lekkere en verantwoorde biologische Rijstwafeltjes met linzen & pompoen.
Je kunt je baby een paar minuutjes laten huilen, in de hoop dat de baby zichzelf in slaap 'jengelt', maar als de baby na een paar minuten nog niet slaapt, ga dan naar je baby toe om hem te troosten. Je baby lang laten huilen is namelijk niet goed. Hij kan overstuur raken en gaat dan al helemaal niet meer slapen.
Baby's beginnen meestal te duimen in de baarmoeder, vaak al vanaf 12 weken zwangerschap. Ze zuigen dan op hun duim als een vorm van zelfkalmering en comfort. Na de geboorte kunnen baby's blijven duimen als een manier om zichzelf gerust te stellen en te ontspannen.
Het Voedingscentrum beveelt de consumptie van rozijnen aan als gezond tussendoortje voor kinderen vanaf één jaar, passend binnen de Schijf van Vijf. Maar uit analyse van niet door de NVWA gepubliceerde metingen blijken rozijnen misschien helemaal niet zo gezond te zijn.
De allerkleinsten kunnen beginnen met bruinbrood, zonder pitjes of hele korrels. Besmeer het brood met wat zachte margarine. Beleg is in het begin nog niet echt nodig, maar kan wel. Belangrijk is dan, om te kiezen voor smeerbaar beleg en het brood te snijden in kleine stukjes.
Al het onbewerkt vlees dat in de Schijf van Vijf staat is geschikt voor je baby, dreumes of peuter. Dat is bijvoorbeeld kipfilet of kalkoenfilet. Bewerkt vlees, zoals boterhamworst, gekookte ham, ontbijtspek en snijworst, staat niet in de Schijf van Vijf.